Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Η αναμπουμπούλα στα Βαλκάνια με τις άγριες ταραχές στα Σκόπια, δεν είναι καθόλου τυχαία περιστατικά…

Χωρίς κατηγορία στις 29/04/2017

Η “εκδίκηση” του Τίτο

|> Στέλιος Κοπανίδης

|> Με ανησυχία και προβληματισμό παρακολουθεί η Αθήνα τις εξελίξεις στα Σκόπια, καθώς η πολιτική κρίση στη γειτονική χώρα έχει προσλάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Το υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του τονίζει ότι «η Ελλάδα που διαχρονικά και σταθερά υποστηρίζει την αρχή της μη παρέμβασης στα εσωτερικά γειτονικών χωρών, είναι διατεθειμένη όποτε της ζητηθεί να συμβάλει στην αποκλιμάκωση της κρίσης στη βάση των αρχών του διεθνούς δικαίου και του σεβασμού της ανεξαρτησίας, της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της ΠΓΔΜ».

Η κατάσταση που επικρατεί στο γειτονικό κράτος χαρακτηρίζεται χαώδης, με τους πρωταγωνιστές της κρίσης να παραμένουν αμετακίνητοι στις θέσεις τους και να αναζωπυρώνουν οι μνήμες από το 2001 όταν τα Σκόπια βρέθηκαν ένα βήμα πριν από τον εμφύλιο. Τελευταίο επεισόδιο στη σοβούσα κρίση η εισβολή στο Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ οπαδών του απερχόμενου πρωθυπουργού Νίκολα Γκρουέφσκι, προκειμένου να αποτρέψουν την εκλογή του αλβανόφωνου Ταλάτ Τζαφέρι στη θέση του προέδρου της Βουλής.

Ακολούθησαν εκτεταμένες συγκρούσεις, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 80 άτομα, ανάμεσά τους και βουλευτές της Σοσιαλδημοκρατικής Ενωσης και των αλβανόφωνων κομμάτων.

Το Κοινοβούλιο εκκενώθηκε με επέμβαση της αστυνομίας, που έκανε χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης, ενώ στους δρόμους της πόλης των Σκοπίων παραμένουν οπαδοί του Γκρουέφσκι που διαμαρτύρονται για την «αλβανοποίηση», όπως υποστηρίζουν, της χώρας.

Η Βουλή, πάντως, εξέλεξε τελικά νέο της πρόεδρο τον Τζαφέρι από την πλειοψηφία που συγκροτούν Σοσιαλδημοκράτες και Αλβανοί. Ο απερχόμενος πρωθυπουργός Νίκολα Γκρουέφσκι βρίσκεται στο «μάτι του κυκλώνα», καθώς εκκρεμούν σε βάρος του κατηγορίες της ανεξάρτητης εισαγγελίας για διαφθορά, παρακολουθήσεις, ακόμη και δολοφονίες πολιτών.

Η κρίση στα Σκόπια είναι ένα ακόμη επεισόδιο στο σήριαλ που φέρει τον τίτλο «Διάλυση της Γιουγκοσλαβίας», που τόσο αφρόνως υποστήριξε και επέβαλε η Δύση, με τις αποσχισθείσες Δημοκρατίες να αντιμετωπίζουν πληθώρα οικονομικών προβλημάτων, αλλά και εθνικιστικούς ανταγωνισμούς.

Μόλις χθες παραιτήθηκε η κυβέρνηση στην Κροατία, μετά την αποχώρηση από το κυβερνητικό σχήμα του μικρότερου εταίρου, του κόμματος Most.

Τα πράγματα, βεβαίως, στην ΠΓΔΜ είναι απείρως πιο επικίνδυνα. Η χώρα βρίσκεται ανάμεσα στους στρατηγικούς σχεδιασμούς για τα δυτικά Βαλκάνια, Ουάσιγκτον και Μόσχας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν εμφανώς την αλβανόφωνη πλευρά, ενώ η Ρωσία τάσσεται με το μέρος του σλαβικού στοιχείου.

Ο συσχετισμός που προέκυψε μετά τις τελευταίες (πρόωρες) εκλογές για τις οποίες πίεσε η Δύση δεν ήταν σαφής, όμως η Σοσιαλδημοκρατική Ένωση του κ. Ζάεφ κατόρθωσε να εξασφαλίσει τη δεδηλωμένη με τη στήριξη τριών αλβανικών κομμάτων. Ωστόσο, η άρνηση του προέδρου της χώρας Γκιόργκι Ιβάνωφ να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον ετερόκλητο αυτό συνασπισμό, με την επίκληση εθνικών κινδύνων, οδήγησε σε πλήρες αδιέξοδο.

Η συμφωνία, πλέον, της Αχρίδας που είχε συναφθεί ύστερα από διεθνή μεσολάβηση τίθεται εν αμφιβόλω, κυρίως λόγω της στάσης των Τιράνων που επιδιώκουν την πλήρη μετατροπή των Σκοπίων σε διεθνικό κράτος, με την αναγνώριση της αλβανικής γλώσσας για όλη την επικράτεια της ΠΓΔΜ. Παρέμβαση στα τεκταινόμενα έκανε η Ρωσία τονίζοντας ότι «η κατάσταση είναι εξαιρετικά επικίνδυνη, καθώς εγκυμονεί την καταστροφή της κρατικής οντότητας της ΠΓΔΜ και γενικά την αποσταθεροποίηση στα Βαλκάνια».

Το τι μέλλει γενέσθαι δύσκολα μπορεί να απαντηθεί. Γεγονός είναι, όμως, ότι σε μια χώρα όπως η ΠΓΔΜ, που πλήττεται από υπέρμετρη ανεργία, εθνικισμούς και οργανωμένο έγκλημα, ενώ απουσιάζει κάθε μορφής ανάπτυξη στην οικονομία, το μέλλον της προοιωνίζεται εξόχως αβέβαιο…

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: