Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Τα 60 κεράκια της σβήνει σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση – Το όραμα του Ρομπέρ Σουμάν… κι εμείς!

ΕU στις 09/05/2017

Μεγάλη εκδήλωση στο ΚΠΙΣΝ

|> Η σημερινή Ημέρα της Ευρώπης (9 Μαΐου) δίνει την ευκαιρία να γιορταστεί η ειρήνη και η ενότητα στην Ευρώπη, καθώς η ημερομηνία αυτή σηματοδοτεί την επέτειο της ιστορικής «Διακήρυξης Σουμάν».

Έτσι σήμερα σε όλες τις πρωτεύουσες, αλλά και σε πόλεις,  των κρατών-μελών της ΕΕ πραγματοποιούνται εκδηλώσεις για τα 60χρονα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην Αθήνα προγραμματίστηκε μεγάλη εκδήλωση στο ΚΠΙΣΝ παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.

Σε ομιλία του στο Παρίσι το 1950, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ρομπέρ Σουμάν (φωτό) πρότεινε μια νέα μορφή πολιτικής συνεργασίας στην Ευρώπη, η οποία θα απέτρεπε κάθε ενδεχόμενο πολέμου μεταξύ των ευρωπαϊκών λαών.

Όραμά του ήταν η δημιουργία ενός υπερεθνικού ευρωπαϊκού οργάνου που θα διαχειριζόταν κεντρικά την παραγωγή άνθρακα και χάλυβα. Η Συνθήκη για την ίδρυση του οργάνου αυτού υπεγράφη έναν μόλις χρόνο μετά. Η πρόταση του Σουμάν θεωρείται η απαρχή της σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα θεμέλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης τέθηκαν πριν 60 χρόνια στη Ρώμη, σηματοδοτώντας την αρχή της πλέον μακροχρόνιας περιόδου ειρήνης στην ιστορία της Ευρώπης. Οι Συνθήκες της Ρώμης θέσπισαν μια κοινή αγορά, στην οποία τα πρόσωπα, τα αγαθά, οι υπηρεσίες και τα κεφάλαια πρέπει να μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα, και να δημιουργούν προϋποθέσεις σταθερότητας και ευημερίας για τους Ευρωπαίους πολίτες…

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: