Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Το Ευρωκοινοβούλιο συζητά την μετεγκατάσταση 160.000 προσφύγων από Ελλάδα και Ιταλία

ΕU στις 15/05/2017

Μόνον 18.000 μετεγκατaστάθηκαν

|> Αύριο Τρίτη 16/5 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα επαναλάβει τις εκκλήσεις του προς τα κράτη μέλη της ΕΕ να προχωρήσουν με τη μεταφορά των προσφύγων από την Ιταλία και την Ελλάδα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως συμφωνήθηκε από το Συμβούλιο τον Σεπτέμβριο του 2015. Η συζήτηση στην ολομέλεια θα γίνει την Τρίτη στις 9 πμ (ώρα Γαλλίας).

Παρά τη δέσμευση των κρατών μελών της ΕΕ να μεταφέρουν 160.000 αιτούντες άσυλο από τις χώρες πρώτης γραμμής, την Ελλάδα και την Ιταλία, έως τον Σεπτέμβριο του 2017, μέχρι στιγμής μόνο 18.000 άτομα έχουν μετεγκατασταθεί, δηλαδή λίγο περισσότερο από το 11% του συνόλου. Η συζήτηση στην ολομέλεια με το Συμβούλιο και την Επιτροπή θα γίνει την Τρίτη το πρωί (10 πμ ώρα Ελλάδας) και οι ευρωβουλευτές θα υιοθετήσουν σχετικό ψήφισμα την Πέμπτη.

Η συζήτηση ζωντανά μεσώ του EP Live και του EbS+

Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής, μόνο η Μάλτα και η Φινλανδία έχουν σημειώσει αρκετή πρόοδο και αναμένεται να εκπληρώσουν εγκαίρως τις υποχρεώσεις τους τόσο απέναντι  στην Ιταλία όσο και στην Ελλάδα. Ορισμένες χώρες, όπως η Βουλγαρία, η Κροατία και η Σλοβακία, έχουν προχωρήσει σε περιορισμένο αριθμό μετεγκαταστάσεων. Η Αυστρία ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει σύντομα τις μετεγκαταστάσεις, ενώ η Ουγγαρία και η Πολωνία εξακολουθούν να αρνούνται να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα.

 

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: