Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Εξαίρεση από τη διαδικασία δημοπράτησης των ραδιοσταθμών, ζητείται από το δ.σ. Πειραιά

Χωρίς κατηγορία στις 25/07/2017

Για το “Κανάλι Ένα” 

|> Το δημοτικό συμβούλιο Πειραιά κατά τη χθεσινή του συνεδρίαση ενέκρινε ομόφωνα και εξέδωσε ψήφισμα για την εξαίρεση των δημοτικών ραδιοσταθμών από κάθε διαδικασία δημοπράτησης αδειών και με το οποίο ζητείται να διατηρηθούν οι συχνότητες, με τις οποίες έχουν ταυτιστεί στην 30χρονη πορεία τους.

Συγκεκριμένα το ψήφισμα αναφέρει:

Οι προθέσεις της κυβέρνησης για τακτοποίηση του ραδιοφωνικού χάρτη συχνοτήτων σε καμία περίπτωση δεν μας βρίσκει αντίθετους.  Ωστόσο, τα σχέδια να τεθούν σε διαγωνιστική διαδικασία δημοπράτησης ή εξαγοράς των αδειών και οι δημοτικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί θα οδηγήσει ουσιαστικά στον αφανισμό τους.

Οι δημοτικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί δεν είναι κερδοσκοπικές επιχειρήσεις και ο λόγος της ύπαρξής τους είναι η ανάδειξη της τοπικής δημοσιότητας, η πληροφόρηση και ψυχαγωγία, όλων των δημοτών.

Σκοπός της λειτουργίας των δημοτικών ραδιοφώνων και φυσικά του ραδιοφώνου του Πειραιά, είναι να κάνουν εκπομπές που απηχούν, αφουγκράζονται και φιλοξενούν την καθημερινότητα, τα προβλήματα, τις ανησυχίες, το πολιτιστικό και κοινωνικό γίγνεσθαι όχι μόνο του Δήμου Πειραιά αλλά και όλων των Δήμων της Περιφέρειας και των νησιών του Αργοσαρωνικού.  Επίσης, προβάλλουν δράσεις αλληλεγγύης και είναι συνδεδεμένα με τους φορείς που τις εκπροσωπούν (δομές, κοινωνικά παντοπωλεία, κοινωνικές επιχειρήσεις κλπ).  Παράλληλα, δίνουν χρηστικές πληροφορίες για προγράμματα και υπηρεσίες που αφορούν τους δημότες και εξυπηρετούν με τον τρόπο τους ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας.

Οι δημοτικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί έχουν ιστορικά αποδείξει ότι αξιοποιούν με συνέπεια τις δημόσιες συχνότητες προς όφελος όλων των δημοτών-πολιτών, χωρίς να έχουν ως στόχο το κέρδος.

Η ενημέρωση και η ανάδειξη των τοπικών ζητημάτων, είναι από τα σημαντικότερα κοινωνικά αγαθά που η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να παρέχει στον πολίτη και αυτό ακριβώς κάνει με τα δημοτικά ραδιόφωνα.

Οι δημοτικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί με την τριαντάχρονη παρουσία τους έχουν ταυτιστεί με τις συγκεκριμένες συχνότητες από τις οποίες εκπέμπουν.  Οποιαδήποτε αλλαγή τους θα επιφέρει σοβαρότατο πλήγμα στη λειτουργία τους.

Για το λόγο αυτό ,το Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά εκφράζοντας την έντονη  ανησυχία του ζητεί από  την κυβέρνηση:

  • Να εξαιρεθούν οι δημοτικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί από κάθε διαδικασία δημοπράτησης ή εξαγοράς των αδειών, όπως ακριβώς συνέβη και με τους δημοτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς.
  • Να διατηρήσουν τις συχνότητες, με τις οποίες έχουν ταυτιστεί στην 30χρονη πορεία τους.

Απάντηση