Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Και τότε Πέμπτη 17 Αυγούστου ήταν, όταν η Κοκκινιά “πνίγηκε” στο αίμα από ομαδικές εκτελέσεις

ΕΛΛΑΔΑ στις 17/08/2017

Πριν 73 χρόνια…

|> Τα 73 χρόνια από το ιστορικό Μπλόκο της Κοκκινιάς συμπληρώνονται σήμερα και το απόγευμα στις 6 μμ αρχίζει μία σειρά εκδηλώσεων από την πλατεία Αγίου Νικολάου της Νίκαιας με τα «στεφανώματα». Και τότε η 17η Αυγούστου έπεφτε Πέμπτη…

Ήταν γύρω στις 3 τα ξημερώματα όταν από τις δυνάμεις Κατοχής προκλήθηκε ένα λουτρό αίματος με ομαδικές εκτελέσεις, εμπρησμούς, λεηλασίες και συλλήψεις. Μία σωστή σφαγή, που έμελλε να περάσει στις «μαύρες» σελίδες της ιστορίας, διότι οι Γερμανοί είχαν στο πλάϊ τους και κάποιους Έλληνες…

Κατά το «Σαν σήμερα», η επιχείρηση των κατακτητών είχε προπαρασκευαστεί με λεπτομέρειες και το μυστικό είχε διαφυλαχτεί καλά. Πήραν μέρος γύρω στους 2.500 άνδρες – Γερμανοί, μέλη των Ταγμάτων Ασφαλείας και το μηχανοκίνητο τμήμα της Αστυνομίας Πόλεων, υπό τον περιβόητο αστυνομικό διευθυντή Νίκο Μπουραντά. Πρωταγωνιστικό ρόλο στην επιχείρηση είχε ο αρχηγός των Ταγμάτων Ασφαλείας, συνταγματάρχης Ιωάννης Πλυτζανόπουλος.

Η ισχυρή αυτή δύναμη, που ήταν οπλισμένη με βαριά πολυβόλα, όλμους και ελαφρά άρματα, έφθασε στην Κοκκινιά τα ξημερώματα της 17ης Αυγούστου. Αμέσως κύκλωσε την περιοχή και στη συνέχεια διέταξε να συγκεντρωθεί όλος ο ανδρικός πληθυσμός, ηλικίας από 14 ως 60 ετών, στην πλατεία της Οσίας Ξένης (σημερινή πλατεία 17ης Αυγούστου 1944).

Γύρω στις 9 το πρωί, η πλατεία είναι γεμάτη από κόσμο. Οι Γερμανοί δίνουν εντολή στους συγκεντρωμένους να γονατίσουν. Αμέσως, αρχίζουν να κυκλοφορούν ανάμεσά τους, Έλληνες προδότες, που φορούν κουκούλες για να μην αναγνωρίζονται και υποδεικνύουν στους Γερμανούς τους αγωνιστές και τα ηγετικά στελέχη του ΕΑΜ. Όσους συλλαμβάνουν, τους σέρνουν σ’ ένα γειτονικό οικόπεδο και στα υπόγεια διπλανών σπιτιών και τους βασανίζουν φριχτά.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, 76 στελέχη του ΕΑΜ εκτελούνται, όπως και 46 πατριώτες στη συνοικία «Αρμένικα». Τριάντα ακόμη Κοκκινιώτες σκοτώνονται σε μεμονωμένα επεισόδια, ενώ 4 άλλοι καίγονται από την πυρπόληση τουλάχιστον 100 σπιτιών από τους επιδρομείς. Συνολικά, τα θύματα του «Μπλόκου της Κοκκινιάς» ανέρχονται σε 315. Την ίδια ώρα, γύρω στους 6.000 άνδρες οδηγούνται με ισχυρή συνοδεία στο στρατόπεδο του Χαϊδαρίου. Ύστερα από λίγες μέρες θα μεταφερθούν σε γερμανικά στρατόπεδα περίπου 1.200, αρκετοί από τους οποίους θα εκτελεστούν ή θα πεθάνουν από τις κακουχίες.

Απάντηση