Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Κι άλλη κατηγορία για τον Ρομάν Πολάνσκι από 60χρονη που… κάποτε την είχε βιάσει!

ΚΟΣΜΟΣ στις 19/08/2017

Αναδρομικές κατηγορίες…

|> Θεωρείται αξιοθαύμαστη η λειτουργία της αμερικανικής δικαιοσύνης, αλλά υπάρχουν κάτι περιπτώσεις που κάνουν να”ψάχνεται” ακόμη και ο πλέον… δικομανής πολίτης, όπως αυτή με τον Ρομάν Πολάνσκι. Στον διάσημο σκηνοθέτη (84 ετών) του έχουν προσάψει κάτι αναδρομικές κατηγορίες για βιασμούς που επί σειρά δεκαετιών του έχουν στερήσει την ελευθερία κινήσεων και την είσοδό του στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Εκτός από τις ήδη υπάρχουσες κατηγορίες, προκύπτει τώρα και μία τρίτη παρόμοια κατηγορία, όπου εμφανίστηκε μία ηλικιωμένη η οποία είπε ότι το 1973 που ήταν 16 ετών και δεν… ήξερε τίποτα “περί φόνου”, την είχε βιάσει ο Ρομάν Πολάνσκι! Και πού το θυμόταν η γυναίκα! Συγκεκριμένα, ο προ… αιώνων 16χρονη και 60χρονη σήμερα, έδωσε προχθές συνέντευξη Τύπου στο Λος Άντζελες και είπε πως το 1973 είχε «κακοποιηθεί σεξουαλικά» από τον διάσημο σκηνοθέτη.

Επίσης ας σημειωθεί, ότι το 2012, είχε εμφανιστεί η Βρετανή ηθοποιός Σάρλοτ Λιούις η οποία είχε δηλώσει πως ο Ρομάν Πολάνσκι την ανάγκασε σε σεξουαλική επαφή όταν ήταν 16 ετών.

Όμως, ο Ρομάν Πολάνσκι, έχει άλλον μεγαλύτερο “πονοκέφαλο”, που δεν είναι άλλος από μία σεξουαλική επίθεση που κατηγορείται ότι είχα κάνει σε μία 13χρονη.

Αθήνα 1980. Επίσκεψη Ρομάν Πολάνσκι με την Ναστάζια Κίνσκι. Τους είχε προσκαλέσει ο Κώστας Καραγιάννης για την επίσημη πρεμιέρα της ταινίας του διάσημου σκηνοθέτη «Τες». Στο φωτογραφικό στιγμιότυπο μια κουβέντα με τον Πολάνσκι και βεβαίως όχι μόνον για την ταινία του…

Από αυτή την υπόθεση, προέκυψε χθες ένα άσχημο νέο. Ο δικαστής του Λος Άντζελες αρνήθηκε, με απόφαση που δημοσιοποιήθηκε την Παρασκευή (χθες), να σταματήσει τη δίωξη για σεξουαλική επίθεση εναντίον ανηλίκου, σε βάρος του γαλλοπολωνού σκηνοθέτη Ρομάν Πολάνσκι, όπως ζητούσαν ο κατηγορούμενος και το θύμα. «Ο κατηγορούμενος στην υπόθεση αυτή είναι φυγάς που αρνείται να εκτελέσει τις διαταγές των δικαστηρίων», γράφει στην απόφασή του ο δικαστής Σκοτ Γκόρντον.

Σύμφωνα με τον δικαστή, αν και το κλείσιμο της υπόθεσης θα ήταν επωφελές για το θύμα, τη Σαμάνθα Γκάιμερ, «η κοινωνία έχει συμφέρον να αποδοθεί αδέκαστη δικαιοσύνη, κάτι που δεν μπορεί να ικανοποιηθεί παρά με τη συνέχιση της δίωξης».

Η Σαμάνθα Γκάιμερ, 54 ετών σήμερα και 13 ετών την εποχή που συνέβησαν τα γεγονότα, είχε ζητήσει τον Ιούνιο από το δικαστήριο να «κλείσει την υπόθεση αυτή», λέγοντας πως οι ατέρμονες διαδικασίες υπονομεύουν τη ζωή της και πως έχει συγχωρήσει τον δράστη της επίθεσης εναντίον της.

Σύμφωνα με τον δικαστή, οι δηλώσεις αυτές αποδεικνύουν, αντίθετα, πως η άρνηση του κατηγορουμένου να πειθαρχήσει στις διαταγές του δικαστηρίου και να παρουσιαστεί ενώπιόν του προκειμένου να καταδικαστεί, είχε μια «μακρά και τραυματική» επίπτωση στη ζωή της Γκάιμερ.
Στην απόφασή του ο δικαστής Γκόρντον αναφέρει επίσης πως ο Πολάνσκι, «μέσω των δικηγόρων του, εξακολουθεί τις επιθέσεις εναντίον κάθε δικαστή που επιφορτίζεται με την υπόθεση (…). Μια τέτοια συμπεριφορά δεν αποτελεί βάση για το κλείσιμο των διώξεων», καταλήγει.

Ο δικηγόρος του σκηνοθέτη ταινιών όπως η “Τσαϊνατάουν” ή το “Μωρό της Ρόζμαρι”, Χάρλαντ Μπράον, είπε ότι «δεν καταλαβαίνει» την απόφαση του δικαστή: «γιατί το (δικαστικό) σύστημα δεν μπορεί να τελειώνει με μια πολύ απλή κατάσταση;» είπε, καταγγέλλοντας «την τρέλα γύρω από αυτή την υπόθεση».

Επανέλαβε πως, κατά την εκτίμησή του, η αντιδικία μπορεί να επιλυθεί με την ακύρωση ενός εντάλματος σύλληψης σε βάρος του Πολάνσκι και επιτρέποντάς του να έλθει στο Λος Άντζελες προκειμένου να καταδικαστεί σε φυλάκιση 334 ημερών, ποινή την οποία ο σκηνοθέτης έχει ήδη εκτίσει στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ελβετία.

Ο σκηνοθέτης, που έλαβε βραβείο Όσκαρ για την ταινία Ο πιανίστας, πέρασε δύο μήνες στη φυλακή στην Ελβετία και στη συνέχεια οκτώ μήνες σε κατ΄οίκον περιορισμό στο σαλέ του στο Γκστάαντ, μετά τη σύλληψή του στη Ζυρίχη το 2009, βάσει ενός διεθνούς εντάλματος σύλληψης της αμερικανικής δικαιοσύνης.

Ο Πολάνσκι, που έκλεισε τα 84 χθες, κατηγορείται ότι είχε δώσει ναρκωτικά στη Σαμάνθα Γκάιμερ και τη βίασε στο σπίτι του Τζακ Νίκολσον στο Λος Άντζελες το 1977, ενώ ο ηθοποιός απουσίαζε σε ταξίδι.
Ο Ρομάν Πολάνσκι παραδέχθηκε ότι είχε σεξουαλικές σχέσεις με ανήλικη και, σε αντάλλαγμα, ο δικαστής δέχθηκε να αποσύρει άλλες πιο σοβαρές κατηγορίες σε βάρος του, κυρίως για βιασμό με την προμήθεια και χρήση ναρκωτικών. Η δικαστική συμφωνία επιτεύχθηκε με τη συγκατάθεση της οικογένειες και των δικηγόρων της.

Έπειτα από 42 ημέρες κράτησης προκειμένου να υποβληθεί σε ψυχολογική εξέταση, αφέθηκε ελεύθερος ώστε να μπορέσει να τελειώσει μια περιοδεία.

Σύμφωνα με έγγραφα που κατατέθηκαν από τον δικηγόρο του Χάρλαντ Μπράον, ο Ρομάν Πολάνσκι είχε εξασφαλίσει από τον δικαστή στον οποίο είχε ανατεθεί η υπόθεση τότε ότι οι έξι εβδομάδες που είχε περάσει στη φυλακή θα ήταν η μοναδική ποινή φυλάκισης.

Όμως το 1978, πεπεισμένος πως ο δικαστής θα ανακαλούσε την υπόσχεση αυτή και θα τον έστελνε στη φυλακή, ίσως για δεκαετίες, διέφυγε στη Γαλλία.

Ο Πολάνσκι, παντρεμένος με την ηθοποιό Εμμανουέλ Σενιέ, με την οποία έχει δύο παιδιά, αρνείται από τότε να επιστρέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής χωρίς να λάβει διαβεβαιώσεις ότι δεν πρόκειται πλέον να φυλακιστεί.

Απάντηση