Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Έφυγε αιφνίδια από τη ζωή ο δημοσιογράφος Σπύρος Μεταξάς – Κηδεύεται αύριο στον Βύρωνα

ΚΟΙΝΩΝΙΑ στις 22/09/2017

Ήταν 70 ετών

|> Ένας ευγενέστατος συνάδελφος, αρκετά καλλιεργημένος και πολύγλωσσος, έφυγε αιφνίδια από τη ζωή χθες το βράδυ και κηδεύεται αύριο Σάββατο 23/9 στις 11 το πρωί στο Κοιμητήριο Βύρωνα. Πρόκειται για τον Σπύρο Μεταξά που έκλεισε τα μάτια του σε ηλικία 70 χρόνων.

Ο Σπύρος Μεταξάς γεννήθηκε το 1947 στην Αθήνα. Από πολύ νωρίς συνειδητοποίησε το ενδιαφέρον του για τη δημοσιογραφία. Από μαθητής ακόμη Λυκείου άρχισε να γράφει σε εφημερίδες της Καλλιθέας και στο περιοδικό «Μοντέρνο Τραγούδι και Τηλεόραση».  Αμέσως μετά την αποφοίτησή του άρχισε τη μαθητεία του στην εφημερίδα «Η Βραδυνή» στο δικαστικό ρεπορτάζ.

Μετά το πραξικόπημα του 1967 σταμάτησε την απασχόλησή του στη δημοσιογραφία και έσπευσε να ολοκληρώσει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις για να φύγει στο εξωτερικό. Το 1970 εγκαταστάθηκε στη Ρώμη, όπου απασχολήθηκε σε διάφορες δουλειές και παράλληλα άρχισε τις σπουδές του στο τμήμα γραπτής και οπτικοακουστικής ενημέρωσης στο Πανεπιστήμιο «Universita per gli Studi Sociali» της Ρώμης.

Από το 1971 ήδη εργαζόταν,  διευθύνοντας το ιταλόφωνο περιοδικό «Arte Artgianato Antiquariato», με θέματα Τέχνης, σύγχρονης και παλαιάς χειροτεχνίας. Δημοσίευσε μελέτες σε θέματα Τέχνης και ταξίδευε συχνά εκτός Ιταλίας.

Μετά τη μεταπολίτευση, το 1975, επανήλθε στην Ελλάδα, όπου προσλήφθηκε στην ΕΙΡΤ, στη Διεύθυνση Ραδιοφωνίας Ειδήσεων, για την καθημερινή σύνταξη και εκφώνηση ραδιοφωνικών δελτίων στην Ισπανική Γλώσσα.

Το 1978 παραιτήθηκε από την ΕΡΤ και εγκαταστάθηκε ξανά στην Ρώμη, όπου συνεργάστηκε με ξένα περιοδικά, τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς.

Από το 1980 έως το 1982 εργάστηκε και ως ανταποκριτής της εφημερίδας «Αυριανή» στις χώρες της τότε ΕΟΚ με έδρα τη Ρώμη.  Η συνεργασία του με την «Αυριανή» συνεχίστηκε έως το τέλος του 1983.

Το 1982 επαναπροσλήφθηκε στην ΕΡΤ, όπου εργάστηκε σχεδόν σε όλους τους τομείς της ραδιοφωνικής και τηλεοπτικής ενημέρωσης. Το 1991 μετατάχθηκε στην γ.γ. Επικοινωνίας – γ.γ. Ενημέρωσης, όπου παρέμεινε έως τη συνταξιοδότησή του, απασχολούμενος με την ξενόγλωσση ενημέρωση της πολιτικής ηγεσίας για την επικαιρότητα στις βαλκανικές χώρες.

Από το 1988 εργάστηκε παράλληλα στο «Ράδιο-Αθήνα» του συγκροτήματος Γ.Α. Κουρή.

Είχε ταξιδέψει σε ολόκληρο σχεδόν τον κόσμο και γνώριζε Γαλλικά, Αγγλικά, Ιταλικά, Ισπανικά και Πορτογαλικά.

Ο Σπύρος Μεταξάς εργάστηκε περισσότερο από τρεις δεκαετίες, υπηρετώντας το δημοσιογραφικό επάγγελμα με ήθος και προσήλωση στις αρχές της δεοντολογίας. Ήταν ένας ευγενής και καλλιεργημένος άνθρωπος, με πολλά ενδιαφέροντα και απασχολήσεις. Θα μείνει αξέχαστος σε όσους τον γνώρισαν και συνεργάστηκαν μαζί του.

Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, με ανακοίνωσή του αποχαιρετά τον εκλεκτό συνάδελφο και συλλυπείται βαθύτατα την οικογένειά του, ιδιαίτερα τη σύζυγό του, επίσης συνάδελφο, Δώρα Παπαφράγκου, τον αγαπημένο τους γιο Ανδρέα – Περικλή και τους οικείους του και

> Επιθυμία της οικογένειας είναι, αντί στεφάνων, να προσφερθούν δωρεές στο Σύλλογο Εθελοντών Ε.Δ.Α.Ν.Ι. (Εθελοντική Διακονία Ασθενών).

Απάντηση