Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Τι κρύβει ο Προϋπολογισμός του 2018, που κατατίθεται αύριο ως προσχέδιο στη Βουλή

Χωρίς κατηγορία στις 01/10/2017

Θύματα πάλι οι μη έχοντες

|> Στέλιος Κοπανίδης

|> Κατατίθεται αύριο Δευτέρα στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2018 με συγκρατημένα αισιόδοξες προβλέψεις για την κυβέρνηση και άκρα απαισιόδοξες γι’ αυτούς που θα επωμιστούν τα βάρη που απορρέουν από την υλοποίησή του, δηλαδή τον ελληνικό λαό, ο οποίος θα κληθεί να πληρώσει άλλα 3 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού θα προβλέπει πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, δηλαδή 6,6 δισεκατομμύρια ευρώ και ανάπτυξη 2,4%. Από αυτά, τα 530 εκατομμύρια ευρώ θα προέλθουν από κατάργηση φοροαπαλλαγών αλλά και επιβολή μέτρων, που θα πλήξουν ακόμη περισσότερο τους ήδη πληγέντες ανεπανόρθωτα μικρομεσαίους, οι οποίοι έχουν εξαφανιστεί από τον… χάρτη, πολύ δε περισσότερο τα ευάλωτα και ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα. Για την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος προβλέπεται αύξηση κατά 1,2 δισ. ευρώ των φορολογικών εσόδων, περιορισμός των φορολογικών δαπανών κατά 600 εκατ. ευρώ και περικοπές δαπανών, κυρίως στον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας, ύψους 1,4 δισ. ευρώ. Εννοείται ότι τον «λογαριασμό» αυτό θα κληθούν να πληρώσουν τα γνωστά υποζύγια, δηλαδή μισθωτοί και συνταξιούχοι.

Κατά τα λοιπά, ο νέος προϋπολογισμός προβλέπει την κατάργηση της έκπτωσης φόρου για ιατρικές δαπάνες, ένα κονδύλι που σύμφωνα με τους επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών υπολογίζεται στα 121 εκατομμύρια ευρώ. Να σημειώσουμε ότι από τη χρονιά που διανύουμε οι πολίτες όταν κρατούν τις αποδείξεις ιατρών και νοσοκομείων το μόνο που καταφέρνουν είναι να «χτίσουν» το αφορολόγητό τους.

Εκπτωση φόρου δεν θα ισχύσει για τα εφετινά εισοδήματα που θα δηλωθούν το 2018. Παράλληλα καταργείται η έκπτωση φόρου 1,5% που ισχύει στη μηνιαία παρακράτηση μισθών και συντάξεων, κάτι που σημαίνει μία επιπλέον επιβάρυνση για τους φορολογουμένους της τάξης των 68 εκατομμυρίων ευρώ.

«Μαχαίρι» κατά 50% θα μπει και στο επίδομα πετρελαίου θέρμανσης, με αποτέλεσμα το συνολικό κονδύλι από τα 110 εκατομμύρια ευρώ θα περιοριστεί στα 55 εκατομμύρια. Ας ελπίσουμε, λοιπόν, ο εφετινός χειμώνας να είναι ήπιος, γιατί σε αντίθετη περίπτωση θα τη… βγάλουμε κάτω από τα παπλώματα.

Επίσης από το νέο έτος αυξάνεται ο ΦΠΑ σε 32 νησιά των Δωδεκανήσων και του Βορειοανατολικού Αιγαίου. Θα επιβληθεί, συν τοις άλλοις, φόρος 0,5 έως 4 ευρώ ημερησίως για διαμονή σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, ενώ θα αυξηθεί και η εισφορά που πληρώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, καθώς αυτή θα υπολογίζεται πλέον επί των ακαθάριστων αποδοχών τους, χωρίς να αφαιρούνται οι ασφαλιστικές εισφορές που έχουν ήδη πληρωθεί.

Ακόμη αναμένεται να επιβληθεί και ο εξ αναβολής φόρος υπεραξίας στις πωλήσεις ακινήτων και η κατάργηση επιδομάτων, μέσω της ενσωμάτωσής τους στο ΚΕΑ.

Ωστόσο, η επίτευξη των στόχων του προϋπολογισμού θα κριθεί αφ΄ενός από τη φοροδοτική ικανότητα μισθωτών και συνταξιούχων, οι οποίοι κυριολεκτικά έχουν γονατίσει από τα συνεχή επαχθή μέτρα και την ατέρμονη λιτότητα και αφ΄ετέρου από την προώθηση των όποιων επενδύσεων, αν και εφέτος υπάρχει αναθεώρηση επί τα χείρω, όσον αφορά την εξέλιξή τους.

Δυστυχώς, πλέον, το «κάθε πέρυσι και καλύτερα» έχει παγιωθεί ως μόνιμη και μη αναστρέψιμη κατάσταση με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ωστόσο οι… φύλακες οφείλουν να γνωρίζουν ότι η θρυαλλίδα της έκρηξης πυροδοτείται από ένα τυχαίο και ήσσονος σημασίας γεγονός.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: