Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Ο καρκίνος του μαστού δεν είναι ανίκητος – Η γνώση και η έγκαιρη διάγνωση σώζουν ζωές

ΥΓΕΙΑ στις 01/11/2017

Πάρε τη ζωή σου στα χέρια σου!

|> Σταύρος Τσιριγωτάκης*

|> Ο μαστός είναι σύμβολο της μητρότητας, του έρωτα, της ζωής, αλλά συχνά προσβάλλεται από τον καρκίνο και έτσι κρύβει παγίδες για τη ζωή, εάν δεν τον σεβαστούμε και παραμελήσουμε την ετήσια εξέτασή του από μαστολόγο.

Σήμερα είναι εγκληματικό για μια γυναίκα να μην κάνει μαστολογικό έλεγχο κάθε χρόνο, αφού ο καρκίνος του μαστού αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου στις γυναίκες πριν την εμμηνόπαυση και να διαγιγνώσκεται με καρκίνο μαστού σε προχωρημένο στάδιο.

Διαθέτουμε όπλα για την καταπολέμηση του καρκίνου του μαστού, αυτού του ‘’φονιά’’ του γυναικείου φύλου, τον οποίο βέβαια τίποτα δεν τον  εμποδίζει να απειλήσει και τους άνδρες (σε πολύ μικροτερο ποσοστό), τα οποία είναι σύγχρονα και αποτελεσματικά.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουν όλοι, άνδρες και γυναίκες ότι η έγκαιρη διάγνωση και η κατάλληλη αντιμετώπιση της κάθε περιπτώσεως ξεχωριστά, είναι αυτά που σώζουν ζωές. Η γνώση και η πρόληψη είναι αυτές που μπορούν να σε σώσουν από τον καρκίνο του μαστού.

Η εμφάνιση ογκιδίων στο μαστό ξεκινά συνήθως από τη μέση ηλικία και η συχνότητα εμφάνισης τους αυξάνεται με την πάροδο της ηλικίας. Σε νεαρές γυναίκες τα ογκίδια στο μαστό είναι συνήθως καλοήθη.

ΚΑΘΕ ΨΗΛΑΦΗΤΟ ΟΓΚΙΔΙΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΡΚΙΝΟΣ; ΟΧΙ

Στην πλειοψηφία τους τα ψηλαφητό ογκίδια στο μαστό είναι καλοήθη, ένα ογκίδιο μπορεί να είναι ινοαδένωμα, ινολίπωμα, λίπωμα, κύστη, αιμάτωμα, αλλά και καρκίνος.

ΜΑΣΤΟΔΥΝΙΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΚΑΡΚΙΝΟΣ; ΟΧΙ

Μαστοδυνία είναι ο πόνος στο μαστό. Μπορεί να οφείλεται σε πάθηση του μαστού ή σε άλλη πάθηση, δεν σημαίνει αναγκαστικά κακοήθεια. Πάθηση του μαστού μπορεί να είναι η φλεγμονή, ο τραυματισμός μία διατεταμένη κύστη και σπάνια καρκίνος. Άλλη πάθηση μπορεί να είναι η αρθροπάθεια του ώμου κ.ά.

ΔΕΝ ΨΗΛΑΦΩ ΚΑΤΙ ΣΤΟ ΣΤΗΘΟΣ ΜΟΥ, ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΩ ΚΑΡΚΙΝΟ; ΝΑΙ

Για να μπορέσεις να ψηλαφήσεις ένα ογκίδιο ψηλαφητό πρέπει να έχει κάποιο συγκεκριμένο μέγεθος και θέση. ΄Οταν λοιπόν ένας καρκίνος είναι σε αρχικό στάδιο ή βρίσκεται βαθιά σε ένα μεγάλο μαστό, μπορεί να διαγνωσθεί μόνο με τη μαστογραφία, όταν δηλαδή είναι σε μη ψηλαφητό στάδιο.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΡΥΣΗ ΘΗΛΗΣ;

Είναι το υγρό που βγαίνει από τη θηλή του μαστού εκτός από την περίοδο της εμμήνου ρύσεως και του θηλασμού.

ΤΟ ΑΙΜΑΤΗΡΟ ΕΚΚΡΙΜΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΡΚΙΝΟΣ; ΟΧΙ

Αυτό μπορεί να οφείλεται σε κάποια καλοήθη πάθηση ή σε καρκίνο.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΥΤΟΕΞΕΤΑΖΩΤΟΥΣ ΜΑΣΤΟΥΣ  ΜΟΥ; ΝΑΙ

Κάθε γυναίκα πρέπει να εξετάζει και να ψηλαφά τους μαστούς της, μια φορά το μήνα ώστε να είναι εξοικιωμένη με όλα τα χαρακτηριστικά τους, οπότε να αντιληφθεί αμέσως την παραμικρή μεταβολή τους.

ΤΙ ΨΑΧΝΩ ΣΤΟ  ΜΑΣΤΟΥ ΜΟΥ;

  • Ένα ψηλαφητό ογκίδιο
  • Αλλαγή στο σχήμα του μαστού
  • Αλλαγή στην υφή του μαστού
  • Αλλαγή στο δέρμα
  • Αλλαγή στη θηλή
  • Έκκριμα

ΠΟΤΕ ΠΑΩ ΣΤΟΝ ΕΙΔΙΚΟ;

Κάθε χρόνο για έλεγχο μετά την ηλικία των 35 χρονών, εφόσον δεν υπάρχει κληρονομικό ιστορικό. Κάθε φορά που υπάρχει κάποιο πρόβλημα στο μαστό.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑ;

Μαστογραφία είναι μια ακτινογραφία του μαστού από ένα μηχάνημα που λέγεται μαστογράφος. Μπορεί να εντοπίσει ένα καρκίνο σε πολύ μικρό μέγεθος (πρώιμο στάδιο). Σύγχρονο όπλο είναι η μαστογραφία με τομοσύνθεση, η οποία μπορεί να ανακαλύψει μικρούς σε μέγεθος καρκίνους και τότε οι επιλογές θεραπείας είναι πολλές και η επιτυχία της θεραπείας είναι περίπου 95%,

ΠΑΙΖΕΙ ΡΟΛΟ Η ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑΣ; ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ  ΡΟΛΟ

Η μαστογραφία πρέπει να έχει άριστη ποιότητα, να είναι τεχνικά άψογη και να διαβάζεται από εξειδικευμένο γιατρό. Δεν είναι ασυνήθιστο να εμφανίζεται μία ασθενής με προχωρημένο καρκίνο, η οποία λέει ‘’εγώ δεν είχα κάτι, πως μέσα σε ένα χρόνο προχώρησε τόσο?’’ για τον  προηγούμενο έλεγχο που είχε κάνει πριν ένα χρόνο. Συνήθως συμβαίνει όταν η μαστογραφία είναι κακής τεχνικής ή σε πλημμελή εμπειρία αυτού που την εξετάζει.

ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΗΜΑ Η ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑ;

Η μία εξέταση δεν αντικαθιστά την άλλη, αλλά την συμπληρώνει. Το υπερηχογράφημα βοηθάει επίσης πολύ, όταν ο μαστός είναι “πυκνός”, αυτό συμβαίνει συνήθως σε νεαρές γυναίκες.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η FNA (Fine Needle Aspiration);

Είναι η λήψη και η κυτταρολογική εξέταση  υλικού που λαμβάνεται μέσω παρακέντησης με λεπτή βελόνα, από ένα ογκίδιο ή από μια βλάβη.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΒΙΟΨΙΑ;

Είναι η ιστολογική εξέταση στο μικροσκόπιο, του ιστού που λαμβάνεται από μία βλάβη στο μαστό. Αυτή γίνεται με πολλούς τρόπους, πάντα με τοπική αναισθησία, για να μην πονέσει καθόλου η ασθενής και έχει πολύ μεγαλύτερη διαγνωστική αξία από την κυτταρολογική εξέταση. Σπάνια, τώρα πια, χρειάζεται χειρουργική επέμβαση  για να γίνει η βιοψία.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΕΙ Η ΒΙΟΨΙΑ;

Μπορεί να δείξει μία καλοήθη πάθηση, μία προκαρκινωματώδη ή οριακής κακοήθειας αλλοίωση, ή μια κακοήθη πάθηση.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΡΚΙΝΟΣ;

Καρκίνος είναι ο άτυπος και ανεξέλεγκτος πολλαπλασιασμός κυττάρων που καταστρέφουν τους υγιείς ιστούς του οργανισμού. Είναι τόσο μία τοπική νόσος που χρήζει εκκρίζωσης με χειρουργική επέμβαση από την περιοχή που βρίσκεται, αλλά και συστηματική νόσος που χρήζει εκκρίζωσης από τον οργανισμό.

ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ Ο ΚΑΡΚΙΝΟΣ;

Χειρουργική επέμβαση είναι η κύρια θεραπεία, συμπληρώνεται με:

  • Χημειοθεραπεία
  • Ακτινοθεραπεία
  • Ορμονοθεραπεία
  • Στοχευμένη θεραπεία (μονοκλωνικά αντισώματα)

Ο ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΥΠΟΘΕΣΗ; ΟΧΙ

Οι άνδρες προσβάλλονται από τον καρκίνο του μαστού, αλλά σε πολύ μικρότερο ποσοστό σε σχέση με τις γυναίκες. Η αντιστοιχία είναι περίπου 1 άνδρας σε κάθε 100-200 γυναίκες που έχουν προσβληθεί απο καρκίνο του μαστού.

ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΟΤΗΤΑ; ΝΑΙ

Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι 1 στις 12 γυναίκες έχει πιθανότητα να αναπτύξει καρκίνο στο μαστό στη διάρκεια της ζωής της, ενώ 1 στις 70 θα αναπτύξει καρκίνο στις ωοθήκες, στις ΗΠΑ το ποσοστό για τον καρκίνο του μαστού είναι 1 στις 8 με 9 γυναίκες. Μερικές γυναίκες έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης μαστού ή των ωοθηκών. ΄Ετσι λοιπόν βρέθηκε ότι ορισμένα γονίδια παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στον κληρονομούμενο καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών. Αυτά τα γονίδια που ανιχνεύονται περισσότερο σήμερα είναι το BRCA1 και το BRCA2. Η γυναίκα με κληρονομικό ιστορικό είναι σημαντικό να υποβάλλεται σε γενετικό τέστ για να μάθει αν έχει αυτή τη προδιάθεση.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΓΟΝΙΔΙΑΚΟ ΕΛΕΓΧΟ

΄Εχει τεράστια σημασία να είναι προετοιμασμένη η γυναίκα που θα κάνει τον έλεγχο, για το πώς θα διαχειριστεί την πληροφορία που θα πάρει. Αυτό επιτυγχάνεται μόνο με την ενημέρωση από εξειδικευμένους ιατρούς και εννοείται πριν υποβληθεί στην εξέταση.

ΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΕΧΕΙ ΚΑΡΚΙΝΟ ΜΑΣΤΟΥ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ  ΜΑΣΤΕΚΤΟΜΗ; ΟΧΙ

Εδώ αναγνωρίζεται ακόμη περισσότερο η χρησιμότητα της έγκαιρης διάγνωσης.Υπάρχουν τώρα πια, πολλά είδη επεμβάσεων με διατήρηση του μαστού, ανάλογα βέβαια με το στάδιο και τον τύπο του καρκίνου, για τα οποία πρέπει να είσαστε ενημερωμένες πριν από το χειρουργείο. Το είδος της επέμβασης συναποφασίζεται με τον εξειδικευμένο γιατρό (μαστολόγος) και αυτό γίνεται πάντοτε πριν από την επέμβαση.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΑΣΤΟΥ;

Είναι η ανάπλαση του μαστού που έχει αφαιρεθεί με μαστεκτομή. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι αποκατάστασης οι οποίοι μπορούν να γίνουν είτε κατά τη διάρκεια του χειρουργείου που γίνεται για τον καρκίνο ή σε δεύτερο χρόνο.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΛΕΜΦΑΔΕΝΑΣ ΦΡΟΥΡΟΣ;

Παλαιότερα όταν μια γυναίκα είχε καρκίνο στο μαστό, έπρεπε να υποβληθεί σε μαστεκτομή και σε αφαίρεση των λεμφαδένων της μασχάλης. Η αφαίρεση των λεμφαδένων μερικές φορές είχε ως αποτέλεσμα το πρήξιμο του άνω άκρου (λεμφοίδημα) ή την δυσκινησία και τη δυσχρησία αυτού. Τώρα πια υπάρχει μια εξειδικευμένη εξέταση, η οποία γίνεται κατά τη διάρκεια του χειρουργείου και η οποία δείχνει αν έχει νόημα γίνει ο λεμφαδενικός καθαρισμός, αν δηλαδή θα την βοηθήσει να ζήσει περισσότερο, αυτή ονομάζεται βιοψία λεμφαδένα φρουρού. ΄Εχει αποδειχθεί ότι στα 2/3 των περιπτώσεων μπορεί και να μην είναι απαραίτητος ο λεμφαδενικός καθαρισμός της μασχάλης, αφού δεν επηρεάζεται η πρόγνωση της ασθενούς.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΟΓΚΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ;

Πολλές φορές όταν γίνεται μία επέμβαση διατήρησης του μαστού, για καρκίνο, το αποτέλεσμα αισθητικά δεν είναι καλό. Για παράδειγμα όταν ο όγκος είναι σε ορισμένες θέσεις, η αφαίρεση του παραμορφώνει πολύ τον εναπομείναντα μαστό ή όταν οι μαστοί είναι μικροί σε μέγεθος και αφαιρεθεί μεγάλο τμήμα του ενός μαστού, θα υπάρχει στο τέλος μεγάλη διαφορά μεταξύ των δύο μαστών. ΄Ετσι λοιπόν γίνονται πιά οι ογκοπλαστικές επεμβάσεις που έχουν σαν σκοπό το αισθητικό αποτέλεσμα να είναι άριστο, μερικές φορές μπορεί να χρειαστεί παρέμβαση και στον άλλο μαστό αλλά δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που οι μαστοί μετά το χειρουργείο είναι κατά πολύ καλύτεροι αισθητικά απ’ ότι ήταν πρίν.

(*) ο κ. Στ. Τσιριγωτάκης, είναι γενικός χειρουργός, μαστολόγος. Είναι τακτικό μέλος Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας και της Διεθνούς Εταιρείας Μαστολογίας (info@tsirigotakis.gr).

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: