Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Παράδοση του ψηφιοποιημένου αρχείου του Φακέλου της Κύπρου στον Πρόεδρο της Βουλής

ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ στις 03/11/2017

Από τη Λευκωσία

|> Κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης χθες το απόγευμα 2/11 στη Λευκωσία, έγινε η επίσημη παράδοση του ψηφιοποιημένου Φακέλου της Κύπρου από τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου Δημήτριο Συλλούρη, στον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, Νικόλαο Βούτση. Το περιεχόμενο του Φακέλου είχε παραδοθεί τον περασμένο Ιούλιο στην Κυπριακή Βουλή από τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων.

Κατά την παράδοση του ψηφιοποιημένου Φακέλου της Κύπρου ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου Δημήτριος Συλλούρης τόνισε ότι επιστρέφεται ψηφιοποιημένο το υλικό που είχε παραδοθεί από τη Βουλή των Ελλήνων, για μελέτη, συγχρονισμό και στενή συνεργασία, ώστε αφού συγκεντρωθεί το σύνολο του υπάρχοντος υλικού μέχρι το τέλος του χρόνου, να ξεκινήσει, όπως έχουμε και συμφωνήσει και προγραμματίσει, το 2ο τρίμηνο του 2018 η σταδιακή έκδοση του περιεχομένου του Φακέλου.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Νικόλαος Βούτσης επισήμανε ότι το υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας στο ανώτατο επίπεδο, προχωρά στον αποχαρακτηρισμό του επιπλέον διαθέσιμου υλικού προκειμένου τους επόμενους μήνες το σύνολο των στοιχείων να είναι στη διάθεση όλων, ώστε να συγκροτηθεί επιτέλους η συλλογική μνήμη και να αναληφθεί η ευθύνη, γεγονός που θα αποτελέσει ένα ιστορικό βάλσαμο.

«Αυτό το υλικό, τους επόμενους μήνες, στον ορίζοντα που κι εσείς θέσατε, θα είναι αποχαρακτηρισμένο στο μεγαλύτερο βαθμό και θα είναι στη διάθεση επίσης, έτσι ώστε να συγκροτηθεί επιτέλους η συλλογική μνήμη και να αναληφθεί η ευθύνη», υπογράμμισε ο κ Νικόλαος Βούτσης. Και διευκρίνισε: Δεν αναφέρω «συλλογική ευθύνη», διότι «καθένας, άτομο, χώρος, κράτος, κοινότητα έχει το δικό της μερίδιο, αλλά να μπορούν να μπορούν να αποδοθούν αυτές οι ευθύνες και να είναι ένα ιστορικό βάλσαμο».

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Βουλής αναφερόμενος στο ψηφιοποιημένο αρχείο που του παρέδωσε ο Δημήτριος Συλλούρης ανέφερε:

«Γι’ αυτό που είπατε ότι εδώ μέσα κλείνεται όλη αυτή η ιστορία, να σας πω ότι δυστυχώς η τεχνολογία πηγαίνει με άλματα και είναι αλήθεια ότι εδώ μέσα βρίσκεται ενδεχομένως όλη η τραγωδία της Κύπρου. Πλην όμως, η ανθρωπότητα δεν πηγαίνει με τα ίδια βήματα. Την ίδια ώρα, τώρα, γίνονται πόλεμοι, πάλι με θύματα ανθρώπους, σαν να μην έχει περάσει χρόνος από την τραγωδία της Κύπρου».

Σημειώνεται ότι χθες το πρωί έγινε συνάντηση των αρμοδίων υπηρεσιακών παραγόντων των δύο Κοινοβουλίων για τον Φάκελο της Κύπρου. Η διαδικασία ψηφιοποίησης του Φακέλου της Κύπρου έγινε από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων και Υπηρεσιακών Παραγόντων της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου.

Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων και Υπηρεσιακών Παραγόντων της Βουλής των Ελλήνων συνεχίζει το έργο της ψηφιοποίησης των πλουσίων ηχητικών ντοκουμέντων του Φακέλου που αφορούν σημαντικές ηχογραφημένες μαρτυρικές καταθέσεις, καθώς και την επεξεργασία τους με σκοπό την έκδοση τους.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: