Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Συνέδριο Ιδιοκτητών: Αρχίζει η δήμευση ακινήτων περιουσιών από το Εθνικό Κτηματολόγιο

ΚΟΙΝΩΝΙΑ στις 21/11/2017

Τα “Αγνώστου Ιδιοκτήτη”…

|> Η έναρξη της διαδικασίας δήμευσης των περιουσιών “αγνώστου ιδιοκτήτη” που δεν δηλώθηκαν στο Κτηματολόγιο, οι συζητούμενες αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ και τις αντικειμενικές αξίες, το νέο τοπίο που διαμορφώνεται στις βραχυχρόνιες μισθώσεις κατοικιών αλλά και η ανάγκη ασφαλιστικής κάλυψης των κτιρίων έναντι των φαινομένων φυσικών καταστροφών που τα απειλούν, όπως αυτά που εκτυλίχθηκαν την περασμένη εβδομάδα στη Δυτική Αττική συζητήθηκαν αναλυτικά στο 20ό ετήσιο Συνέδριο της Ένωσης Ιδιοκτητών Αχαΐας στην Πάτρα, με κεντρικό ομιλητή τον βουλευτή Ηλείας (ΝΔ) και τέως υπουργό Κώστα Τζαβάρα.

Συγκεκριμένα, όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Στράτος Παραδιάς, ο οποίος συντόνισε τις εργασίες του Συνεδρίου, άρχισε η δήμευση ακινήτων περιουσιών από το Δημόσιο ως μέρος της διαδικασίας κατάρτισης του Εθνικού Κτηματολογίου, καθώς τίθενται σε εφαρμογή οι διατάξεις περί περιέλευσης στο Ελληνικό Δημόσιο των ακινήτων “Αγνώστου Ιδιοκτήτη” που οι ιδιοκτήτες τους δεν τα δήλωσαν στο Κτηματολόγιο, για οποιοδήποτε, συχνά ανυπαίτιο, λόγο, ή τα δήλωσαν με σοβαρά σφάλματα.

Πρόκειται για τα ακίνητα σε 111 πόλεις και περιοχές της χώρας όπου συμπληρώνονται 14 χρόνια από την ημερομηνία έναρξης λειτουργίας των πρώτων κτηματολογικών γραφείων, προθεσμία στην οποία χάνεται οριστικά η δυνατότητα δικαστικής προσφυγής και συνεπώς και το ίδιο το ακίνητο.

Ο κ. Παραδιάς επεσήμανε την ανάγκη άμεσης νομοθετικής παράτασης της προθεσμίας αυτής έως τουλάχιστον την 20ετία της έκτακτης χρησικτησίας του Αστικού Κώδικα, ώστε να μην πάσχει από αντισυνταγματικότητα η διαδικασία της αφαίρεσης της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας από αυτούς που για οποιοδήποτε λόγο δεν τη δήλωσαν. Σημείωσε ακόμη ότι ενώ η σχετική νομοθεσία προβλέπει αποζημίωση των ιδιοκτητών που θα χάσουν την περιουσία τους από τη διαδικασία αυτή, στον προϋπολογισμό του κράτους  δεν προβλέπεται κανένα σχετικό κονδύλι, πράγμα που σημαίνει ότι πρακτικά δεν υφίσταται ούτε η δυνατότητα αποζημίωσης.

Ο κ. Τζαβάρας αναγνώρισε τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι ιδιοκτήτες,  ενώ αναφέρθηκε αναλυτικά στην προστασία του ανθρώπινου δικαιώματος της ιδιοκτησίας τόσο από το διεθνές δίκαιο όσο και από το ελληνικό Σύνταγμα. Ο κ. Τζαβάρας υπενθύμισε επίσης την δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας και του προέδρου της Κυριάκου Μητσοτάκη προσωπικά για μόνιμη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% σε δύο χρόνια και υπογράμμισε επιπλέον την ανάγκη να λειτουργήσει η φορολογία ως κίνητρο για να λειτουργήσει η αγορά και η οικονομία. Αναφερόμενος δε στη φορολογία των ακινήτων τόνισε ότι η φορολόγηση απρόσοδων ακινήτων δεν είναι μόνο άδικη αλλά και αντισυνταγματική, και μάλιστα επί των πλασματικών αξιών του αντικειμενικού συστήματος που δεν έχουν αναπροσαρμοστεί όπως επιτάσσουν οι σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Για το θέμα της δήμευσης των περιουσιών «αγνώστου ιδιοκτήτη» ο Χρήστος Δημητριάδης, αντιπρόεδρος της Ένωσης Άμισθων Υποθηκοφυλάκων Ελλάδος, τόνισε ότι η οριστικοποίηση των αρχικών κτηματολογικών εγγραφών και το «αμάχητο τεκμήριο» δήμευσης της ιδιοκτησίας ξεκίνησε αθόρυβα να εφαρμόζεται, παρά τις αντίθετες υποσχέσεις. Το κτηματολογικό μας σύστημα αντί να προστατεύει την ιδιοκτησία, όπως θα ώφειλε, την υπονομεύει, αφού δέχεται και θα εφαρμόζει πλέον την «ηλεκτρονική χρησικτησία» και την «ηλεκτρονική δήμευση» των ιδιωτικών ακινήτων! Ο θεσμός των υποθηκοφυλακείων συνέχισε να πλήττεται με την πλημμελώς προετοιμασμένη και μη λειτουργική εμμισθοποίηση 20 υποθηκοφυλακείων χωρίς προϊστάμενο νομικό και με τη συνεχή, από το 2010, μη προκήρυξη διαγωνισμών νέων υποθηκοφυλάκων. Η  “δολοφονία χαρακτήρων” κατά των υποθηκοφυλάκων επιχειρεί την βίαιη φίμωσή τους και καταστολή κάθε αντίδρασης. Ο δε εξαγγελθείς «ενιαίος φορέας» Κτηματολογίου χωρίς εποπτεία του Υπ. Δικαιοσύνης, απειλεί να καταστρέψει ό,τι έχει μείνει θεσμικά όρθιο στην κατοχύρωση της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα.

Στις εργασίες του συνεδρίου, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 20ού Πολυσυνεδρίου Forum Ανάπτυξης, κεντρικό ζήτημα αποτέλεσαν οι κυοφορούμενες αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες και τον ΕΝΦΙΑ. Ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ σημείωσε ότι κάθε αλλαγή στη φορολογία κεφαλαίου τα τελευταία χρόνια γίνεται προς το χειρότερο και επανέλαβε τη θέση της ΠΟΜΙΔΑ για την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και την επιβολή ενός και μόνον δίκαιου ετήσιου φόρου κατοχής, και όχι τριών όπως είναι σήμερα ο ΕΝΦΙΑ, ο συμπληρωματικός του και το ΤΑΠ, χωρίς εξαιρέσεις και απαλλαγές, με συντελεστές που θα είναι ανεκτοί από τους φορολογούμενους και δεν θα οδηγούν στην οικονομική τους εξόντωση όπως συμβαίνει τώρα. Εξέφρασε δε την απογοήτευση των ιδιοκτητών για την απόρριψη της πρότασης να διαγραφεί για όλους τους φορολογούμενους η τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ 2017 με χρηματοδότηση του μέτρου από το κοινωνικό μέρισμα.

Το σύνολο των θεμάτων που απασχολούν τους ιδιοκτήτες ακινήτων ανέλυσαν εξ άλλου ο οικονομολόγος, φοροτεχνικός, συγγραφέας Ορέστης Σεϊμένης,  ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών, μέλος του ΔΣ της Ενώσεως Ιδιοκτητών Ακινήτων Ν. Αχαΐας (Ε.Ι.Α.Ν.Α) Νικόλαος Παπάκος,  η δικηγόρος, πρόεδρος της Ενώσεως Ιδιοκτητών Ακινήτων Ν. Αχαΐας (ΕΙΑΝΑ), ειδική γραμματέας της ΠΟΜΙΔΑ Κυριακή Αθανασιάδη, ο δικηγόρος Πατρών ο οποίος αναφέρθηκε στη διαδικασία ανάρτησης και κύρωσης των δασικών χαρτών, Παναγιώτης Τσακανίκας,  και ο υπεύθυνος προγράμματος ασφάλισης κτιρίων μελών ΠΟΜΙΔΑ Νίκος Κεχαγιάογλου,  ο οποίος αναφέρθηκε στην ανάγκη ασφάλισης των κτιρίων κατά των κινδύνων που τα απειλούν, που αναδείχθηκε για μια φορά ακόμη από τα πρόσφατα δραματικά γεγονότα στη Δυτική Αττική. Μεταξύ άλλων αναλύθηκαν οι εξελίξεις σε σχέση με τα θέματα:

  • Δασικοί χάρτες, διαδικασία εκδίκασης ενστάσεων και λειτουργίας Επιτροπών.
  • Νέος πολεοδομικός νόμος. Νομιμοποίηση αυθαιρέτων, Ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου.
  • Ανάγκη ενεργειακής & λειτουργικής αναβάθμισης των υπαρχόντων κτιρίων.
  • Εμπορικές μισθώσεις και μισθώσεις κατοικιών, αντιμετώπιση δύστροπων ενοικιαστών.
  • Διαχείριση πολυκατοικιών, μονομερής αυτονόμηση από την κεντρική θέρμανση.
  • Πρόγραμμα «ομαδικής» ασφάλισης κτιρίων μελών ΠΟΜΙΔΑ-Interamerican.

Απάντηση