Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Για τέσσερις ημέρες η καρδιά του στίβου χτυπάει στο Μπέρμιγχαμ για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα

Χωρίς κατηγορία στις 28/02/2018

Από 1 έως 4 Μαρτίου

|> Στέλιος Κοπανίδης

|> Η καρδιά του στίβου χτυπάει στο Μπέρμιγχαμ, όπου αύριο ανοίγει η αυλαία του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Κλειστού Στίβου, του κορυφαίου αθλητικού «ραντεβού» της χειμερινής περιόδου, που θα διεξαχθεί από 1 έως 4 Μαρτίου στην πόλη των Δυτικών Μίντλαντς. Η αγγλική μεγαλούπολη που φιλοξενεί τη μεγάλη αυτή διοργάνωση τα τελευταία χρόνια έχει μεταμορφωθεί, καθώς στο κέντρο της αναπαλαιώθηκαν και αποκαταστάθηκαν ιστορικά κτίρια και κανάλια, που είχαν υποστεί καταστροφές από τους γερμανικούς βομβαρδισμούς κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το Μπέρμιγχαμ κατά τη δεκαετία του 1950 ανοικοδομήθηκε άναρχα και χαρακτηριζόταν ως η «γκρίζα πόλη» της Μεγάλης Βρετανίας, λόγω της κυριαρχίας του μπετόν. Ωστόσο η δημοτική Αρχή προχώρησε σε σημαντικά έργα στην πόλη, ενώ προέβη στην κατεδάφιση και τον επανασχεδιασμό της περιοχής γύρω από το εμπορικό κέντρο Bull Ring. Σημειώνεται ότι το Μπέρμιγχαμ θεωρείται «θερμοκήπιο» της Βιομηχανικής Επανάστασης, με την αξιοποίηση κατά τον 16ο αιώνα των πηγών σιδήρου και γαιάνθρακα και την ίδρυση μεταλλευτικών βιομηχανιών.

Η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί στη διοργάνωση από εννέα αθλητές και αθλήτριες, με κορυφαίο όνομα τη χρυσή Ολυμπιονίκη Κατερίνα Στεφανίδη, που φιλοδοξεί να προσθέσει ένα ακόμη χρυσό μετάλλιο στην πλούσια συλλογή της. Αλλωστε είναι το μοναδικό χρυσό μετάλλιο που λείπει από την τροπαιοθήκη της κορυφαίας επικοντίστριας του κόσμου, καθώς έχει αναδειχθεί χρυσή Ολυμπιονίκης, παγκόσμια πρωταθλήτρια, πρωταθλήτρια Ευρώπης ανοικτού και κλειστού στίβου, ενώ στο Παγκόσμιο Κλειστού έχει κατακτήσει το χάλκινο μετάλλιο στην προηγούμενη διοργάνωση, το 2016 στο Πόρτλαντ των ΗΠΑ.

Εκτός της κορυφαίας Ελληνίδας αθλήτριας το «παρών» στο Μπέρμιγχαμ θα δώσουν οι Κώστας Δουβαλίδης (60 μέτρα εμπόδια), Μίλτος Τεντόγλου (μήκος), Κώστας Φιλιππίδης και Εμμανουήλ Καραλής (επί κοντώ), Ραφαέλα Σπανουδάκη (60 μέτρα), Ελισάβετ Πεσιρίδου (60 μέτρα εμπόδια), Μαρία Μπελιμπασάκη (400 μέτρα) και Βούλα Παπαχρήστου (τριπλούν), η οποία το 2016 στο Πόρτλαντ είχε κατακτήσει το χάλκινο μετάλλιο. Ερωτηματικό, πάντως, παραμένει η συμμετοχή της Ελισάβετ Πεσιρίδου, καθώς η πρωταθλήτρια του Γ.Σ. Κηφισιάς ταλαιπωρείται από μια ίωση και η συμμετοχή της στα 60 μέτρα εμπόδια θα αποφασιστεί την τελευταία στιγμή αναλόγως της κατάστασης της υγείας της.

Η Ελλάδα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου έχει κατακτήσει συνολικά δώδεκα μετάλλια (πέντε χρυσά, τρία αργυρά και τέσσερα χάλκινα), αρχής γενομένης το 1995 στη Βαρκελώνη με τον Λάμπρο Παπακώστα, ο οποίος ανέβηκε στο δεύτερο σκαλί του βάθρου στο άλμα εις ύψος, κάτι που επανέλαβε και δύο χρόνια αργότερα στο Παρίσι, σε μια διοργάνωση που η χώρα μας πανηγύρισε τα πρώτα της χρυσά μετάλλια, με τον Χάρη Παπαδιά στα 60 μέτρα και την Κατερίνα Κόφφα (φωτογραφία) στην κούρσα των 200 μέτρων. Παγκόσμιοι πρωταθλητές Κλειστού Στίβου έχουν αναδειχθεί ακόμη η Κατερίνα Θάνου (60 μέτρα) το 1999 στο Μαεμπάσι, ο Δημήτρης Χονδροκούκης, που πλέον αγωνίζεται με τα χρώματα της Κύπρου, το 2012 στην Κωνσταντινούπολη και ο Κώστας Φιλιππίδης (επί κοντώ) το 2014 στο Σόποτ.

ΤΑ 12 ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΜΕΤΑΛΛΙΑ

ΧΡΥΣΑ

  • Χάρης Παπαδιάς (60 μέτρα) 1997, Παρίσι
  • Κατερίνα Κόφφα (200 μέτρα) 1997, Παρίσι
  • Κατερίνα Θάνου (60 μέτρα) 1999, Μαεμπάσι Ιαπωνίας
  • Δημήτρης Χονδροκούκης (ύψος) 2012, Κωνσταντινούπολη
  • Κώστας Φιλιππίδης (επί κοντώ) 2014, Σόποτ

ΑΡΓΥΡΑ

  • Λάμπρος Παπακώστας (ύψος) 1995, Βαρκελώνη
  • Λάμπρος Παπακώστας (ύψος) 1997, Παρίσι
  • Χρυσοπηγή Δεβετζή (τριπλούν) 2008, Βαλένθια

ΧΑΛΚΙΝΑ

  • Γιώργος Θεοδωρίδης (60 μέτρα) 2004, Βουδαπέστη
  • Χρυσοπηγή Δεβετζή (τριπλούν) 2004, Βουδαπέστη
  • Κατερίνα Στεφανίδη (επί κοντώ) 2016, Πόρτλαντ
  • Βούλα Παπαχρήστου (τριπλούν) 2016, Πόρτλαντ

Ο «Τύπος Πειραιώς» εύχεται στους αθλητές και στις αθλήτριές μας ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: