Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Bild: Γιατί δεν πληρώνουν φόρους οι πλούσιοι Έλληνες;

ΕΛΛΑΔΑ στις 03/02/2015

Πηγή: Deutsche Welle

*** Ολοσέλιδο άρθρο που αφορά στην φορολογία των εφοπλιστών στην Ελλάδα φιλοξενεί σήμερα η γερμανική εφημερίδα Bild. Όπως σημειώνεται, «η κυβέρνηση στην Αθήνα δεν ζητά χρήματα από τους πλοιοκτήτες».
«Μέσω κουρέματος», σημειώνει η εφημερίδα, «η νέα ελληνική κυβέρνηση θέλει να επιβαρύνει τους Ευρωπαίους φορολογούμενους με έως και 160 δισ. ευρώ. Ωστόσο, πολλοί πλούσιοι της χώρας δεν έχουν κληθεί ακόμη να βάλουν το χέρι στη τσέπη. Πρόκειται για τους Έλληνες εφοπλιστές και τις οικογένειές τους, οι οποίοι έβγαζαν και συνεχίζουν να βγάζουν λεφτά με κρουαζιέρες και φορτηγά πλοία. Και δεν πληρώνουν σχεδόν καθόλου φόρους».
Επικαλούμενο το άρθρο 107 του Συντάγματος, στη βάση του οποίου προβλέπονται φορολογικές ελαφρύνσεις για τους πλοιοκτήτες, η Bild σημειώνει: «Το άρθρο 107 του ελληνικού συντάγματος εγγυάται: τα κέρδη των εφοπλιστών (που πρόσφατα ανήλθαν στα 17 δισ. ευρώ), είναι αφορολόγητα. Όπως επίσης και τα κέρδη από την πώληση πλοίων. Ακόμη και τα ιδιωτικά περιουσιακά στοιχεία των εφοπλιστών δεν φορολογούνται. Μίνι φόροι προβλέπονται μόνον για τα φορτηγά πλοία (ανάλογα με τη χωρητικότητα του πλοίου)».
Όλα αυτά, παρατηρεί η Bild, την ώρα που η Ελλάδα βρίσκεται και πάλι στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. «Ο νέος Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θέλει να φορολογήσει περισσότερο τους εφοπλιστές. Ωστόσο ο κυβερνητικός εταίρος αντιστέκεται».
Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, πολιτικοί των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών εντείνουν τις πιέσεις. «Ήρθε η ώρα να φορολογήσει η Ελλάδα τους εφοπλιστές της», λέει στην Bild ο αντιπρόεδρος της Κ.Ο. CDU/CSU Μίχαελ Φουξ. Με την άποψή του συμφωνούν και οι Β. Μπόσπαχ και Καρλ-Γκέοργκ Βέλμαν: «Πριν μπει το χέρι στη τσέπη των Γερμανών, θα ήταν προτιμότερο οι Έλληνες να πιαστούν από τους δικούς τους εκατομμυριούχους», είπε ο Βέλμαν.
Στο ολοσέλιδο άρθρο της η Bild προβάλει τις φωτογραφίες γνωστών Ελλήνων εφοπλιστών και την εκτιμώμενη περιουσία τους.
Πάγωμα λογαριασμών Ελλήνων φοροφυγάδων;
Στην ίδια εφημερίδα φιλοξενούνται δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομίας και αντικαγκελαρίου Ζίγκμαρ Γκάμπριελ ο οποίος καλεί τις χώρες της Ε.Ε. να προχωρήσουν σε πάγωμα λογαριασμών Ελλήνων φοροφυγάδων. «Εάν η νέα ελληνική κυβέρνηση το εννοεί σοβαρά με την καταπολέμηση της διαφθοράς και τη φοροδιαφυγή, τότε όλη η Ε.Ε. θα έπρεπε να το στηρίξει αυτό ενεργά», λέει στην εφημερίδα.
«Αυτό περιλαμβάνει, σε περιπτώσεις βαριών φορολογικών παραβάσεων εκ μέρους Ελλήνων πολιτών, και το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων και λογαριασμών των υπερ-πλούσιων εντός της Ε.Ε., μέχρι να διασφαλιστεί ότι όλοι οι φοροφυγάδες στην Ελλάδα έχουν καταβάλει τους φόρους τους», προσθέτει.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: