Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

“Dolce vita” μεν… αλλά πάρε και μια σακούλα τρόφιμα!

Απόψε στις 8:30 η τρίωρη μεγάλη δημιουργία του Federico Fellini

Μία μεγάλη δημιουργία του Federico Fellini, που από το 1960 που πρωτοπροβλήθηκε, μέχρι σήμερα, αποτελεί κόσμημα για την παγκόσμια 7η Τέχνη, θα προβάλει απόψε η πειραιώτικη «παρέα» του κάτω Κήπου της Τερψιθέας. Πρόκειται για την ταινία «Dolce Vita» («Γλυκιά Ζωή») με τον Marcello Mastroianni, την Anita Ekberg, την Anouk Aimée, την Yvonne Furneaux, τη Magali Noël, τον Alain Cuny, τη Nadia Gray και τον Lex Barker.

Αυτή την Παρασκευή η προβολή δεν θα αρχίσει στις 9 μμ αλλά μισή ώρα νωρίτερα, για τον απλό λόγο ότι η ταινία, εκτός από μεγάλου μήκους είναι και… μακράς διαρκείας, αφού η διάρκειά της είναι 167΄λεπτά. Δηλαδή 3 ώρες παρά κάτι…

Διαφήμιση για την υποστήριξη της σελίδας

Κι ας μην ξεχνάμε ότι επειδή η ζωή δεν είναι… γλυκιά για όλους, γι΄αυτό όσοι έχουμε κάποια μικρή δυνατότητα. μπορούμε να συμπαρασταθούμε έμπρακτα στους άτυχους συνανθρώπους μας, που έμειναν άνεργοι, άστεγοι και πολίτες “ξ” κατηγορίας. Έτσι, ακόμη με ένα εβαπορέ δυο-τρία παιδάκια θα πιουν γάλα και με ένα πακέτο μακαρόνια 4-5 άνθρωποι θα κοροϊδέψουν την στέρηση που τους μαστίζει.

Όπως είναι γνωστό, την οργάνωση των προβολών κάνουν τα μέλη του Συλλόγου Φίλων των Κήπων Τερψιθέας και η “Αλληλεγγύη” Πειραιά. Άνθρωποι υπεύθυνοι που η κάθε συμπαράσταση στο φιλανθρωπικό τους έργο δεν πάει χαμένη. Όλοι πρέπει να τους σταθούμε αρωγοί στην μεγάλη και χωρίς “τυμπανοκρουσίες” προσφορά τους.

 

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Η «Γλυκιά Ζωή» («La dolce vita») είναι ασπρόμαυρη κινηματογραφική ταινία και θεωρείται σταθμός. Στην εποχή της προκάλεσε μεγάλο θόρυβο και πάθη, ενώ έτυχε μάλλον χλιαρής αποδοχής στο 13ο Φεστιβάλ των Καννών, παρότι απέσπασε τον Χρυσό Φοίνικα. Η καυστική σάτιρα της υψηλής κοινωνίας της Ρώμης, με τον Marcello Mastroianni αφοπλιστικά γοητευτικό και την Anita Ekberg αφοπλιστικά προκλητική, προβλήθηκε σε μία κατάμεστη αίθουσα αλλά με λίγα χειροκροτήματα και αρκετές αποδοκιμασίες. Έμελλε, όμως, να σφραγίσει την ευρωπαϊκή κινηματογραφική παραγωγή για τις επόμενες δεκαετίες, αποτελώντας και εμπορική επιτυχία!

Το φιλμ, που διαρκεί 167΄λεπτά (περίπου 3 ώρες!), ξεκινάει με ένα τεράστιο μαρμάρινο άγαλμα του Χριστού, που το μεταφέρει ένα ελικόπτερο πάνω από τα ερείπια ενός αρχαίου ρωμαϊκού υδραγωγείου για να το πάει στον Πάπα στο Βατικανό. Ο δημοσιογράφος Μαρτσέλο και ο φωτορεπόρτερ του, ο Παπαράτσο ακολουθούν σε ένα δεύτερο ελικόπτερο. Το άγαλμα του Χριστού, που μοιάζει σαν να ευλογεί όλη την Ρώμη καθώς πετά από πάνω, αντικαθίσταται σύντομα από το βέβηλο τρόπο ζωής και την νεομοντερνιστική αρχιτεκτονική της «νέας» Ρώμης που χαρακτηρίζεται από το οικονομικό θαύμα στα τέλη της δεκαετίας του 1950. Η παράδοση του αγάλματος είναι η πρώτη πολλών επαναλαμβανόμενων σκηνών. Η καθολική εκκλησία θεώρησε την σκηνή αυτή ως παρωδία της δευτέρας παρουσίας και γι’ αυτό στην Ισπανία απαγορεύτηκε το έργο μέχρι το 1975.

Το σενάριο της ταινίας γράφτηκε από τον σκηνοθέτη της και τους Ennio Flaiano και Tullio Pinelli, η φωτογραφία είναι του Otello Martelli, ενώ τη μουσική της επένδυση την υπογράφει ο Nino Rota.

Η «Dolce Vita» απέσπασε πολλά βραβεία, όπως.

  • Με Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες το 1960.
  • Το 1961 πήρε βραβείο New York Film Critics Circle στην κατηγορία καλύτερης ξένης ταινίας.
  • Επίσης το 1961 πήρε τρία βραβεία Sindacato Nazionale Giornalisti Cinematografici Italiani για τον Α’ Ανδρικό ρόλο, για το καλύτερο Σενάριο και για τα καλύτερα Σκηνικά.
  • Η Anouk Aimée βραβεύτηκε από την Étoile de Cristal ως καλύτερη γυναικεία ηθοποιός.
  • Το 1962 η ταινία έλαβε Όσκαρ για τα καλύτερα κοστούμια.

Απάντηση