Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

ESPO: Στην Αθήνα το κορυφαίο συνέδριο – Στον Πειραιά όλες οι εκδηλώσεις

ΝΑΥΤΙΛΙΑ στις 04/05/2015

“Χωρίς λιμάνια δεν έχουμε ενέργεια – Χωρίς ενέργεια δεν έχουμε λιμάνια”… Αυτό είναι το θέμα της διοργάνωσης της Γενικής Συνέλευσης και του ετήσιου κορυφαίου Συνεδρίου του Οργανισμού Λιμένων Ευρώπης (ESPO) που θα πραγματοποιηθεί στις 20-22 Μαΐου και το οποίο διοργανώνεται από τον ΟΛΠ και για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος και δ/νων σύμβουλος της ΟΛΠ Α.Ε. Γιώργος Ανωμερίτης, τόνισε:

“Η Ε.Ε. εισάγει για ενέργεια το 90% του αργού πετρελαίου και το 66% του φυσικού αερίου της”. Με δεδομένο ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έθεσε ως στόχους: (α) την αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τη βελτίωση της απόδοσής τους, (β) τη χρήση LNG στα πλοία, (γ) τους νέους προσανατολισμούς προμήθειας φυσικού αερίου, (δ) τα θέματα περιορισμού στις εκπομπές άνθρακα κ.λ.π. και με δεδομένο ότι το 40% όλων των προϊόντων ενέργειας διακινούνται μέσω λιμένων, το θέμα του Συνεδρίου ESPO 2015 λαμβάνει ιδιαίτερη σημαντικότητα για τον προβληματισμό και τις λύσεις που στα επόμενα χρόνια θα συζητηθούν και θα αποφασισθούν”.

olp espo afissaΓια τα θέματα αυτά θα τοποθετηθούν στο Συνέδριο η επίτροπος Μεταφορών της Ε.Ε. Violeta Bulc, ο πρόεδρος της ESPO Santiago Garcia Mila, ο πρόεδρος της ΕΛΙΜΕ Γιώργος Ανωμερίτης, εκπρόσωποι της UNTAD (ΟHE), εκπρόσωποι διεθνών φορέων και οργανισμών και φυσικά εκπρόσωποι λιμένων. Ήδη μέχρι σήμερα έχουν δηλώσει συμμετοχή 147 εκπρόσωποι λιμένων και φορέων, μεταξύ των οποίων το Ρότερνταμ, η Αμβέρσα, το Αμβούργο, η Γένοβα, η Μασσαλία, η Βαρκελώνη, το Άμστερνταμ, το Όσλο, η Χάβρη, το Ελσίνκι, η Τσιβιταβέκια (Ρώμη) κ.α.

Επίσης πολλά πανεπιστήμια, οργανισμοί λιμένων (Βρετανίας, Βαλτικής, Πορτογαλίας, Κύπρου, Δανίας, κ.α.) και φυσικά φορείς (MedCruise) και στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Energy, DG Move) και τέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το Συνέδριο είναι “κλειστό” και επομένως όσοι θέλουν να συμμετάσχουν θα πρέπει να εγγραφούν στο site της ESPO (www.espo2015.org).

Ο γενικός διευθυντής της ΟΛΠ Α.Ε. Σταύρος Χατζάκος, ο οποίος εκπροσωπεί τον ΟΛΠ στην ESPO, είπε: “Ο ΟΛΠ συμμετέχει στην ESPO  από την ίδρυση της το 1993 και είναι ιδιαίτερη χαρά, για πρώτη φορά, να υποδεχόμαστε το κορυφαίο αυτό γεγονός της λιμενικής βιομηχανίας στον Πειραιά. Ταυτόχρονα, στα πλαίσια των επιτροπών της ESPO συμμετέχουμε μαζί με την ΕΛΙΜΕ τα τελευταία χρόνια ενεργά, παίρνοντας μέρος σε όλες τις συζητήσεις για το νέο Κανονισμό, τη διαμόρφωση των Διευρωπαϊκών Δικτύων και τα θέματα διαμόρφωσης πολιτικών περιβάλλοντος, ανταγωνισμού και διαφάνειας. Υπενθυμίζουμε ότι η ESPO έχει ανακηρύξει τον Πειραιά ECOPORT (οικολογικό λιμάνι) με πιστοποίηση των Lloyds. Είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι στο Συνέδριο μεταξύ άλλων θα λάβει μέρος και ο ευρωβουλευτής Knut Fleckenstein, ο οποίος είναι ο εισηγητής εκ μέρους του Ευρωκοινοβουλίου για το νέο Κανονισμό”.

olp anomer1

Στιγμιότυπο από την συνέντυξη Τύπου. Από αριστερά, ο προιστάμενος του Τμ. Πρόωθησης Σχέσεων Νίκος Γλογοβίτης, ο αναπλ. δ/ντος συμβούλου Παναγιώτης Πετρουλής, ο πρόεδρος και δ/νων σύμβουλος Γιώργος Ανωμερίτης και ο γενικός δ/ντής Στάυρος Χατζάκος.

Τα θέματα του Συνεδρίου διαχωρίζονται σε τέσσερις ενότητες:

Πρώτη Ενότητα: Το μεταβαλλόμενο παγκόσμιο ενεργειακό σύστημα: οι επιπτώσεις για την Ευρώπη και τους λιμένες της.

Δεύτερη Ενότητα:  Νέο ενεργειακό μίγμα στις μεταφορές: οι επιπτώσεις για τους ευρωπαϊκούς λιμένες.

Τρίτη Ενότητα: Η Ευρωπαϊκή ατζέντα απαλλαγής από τις εκπομπές άνθρακα και

Τέταρτη Ενότητα: Συζήτηση για την Ευρωπαϊκή Πολιτική.

Ως επόμενο λιμάνι για το Συνέδριο 2016 έχει επιλεγεί το Λιμάνι του Δουβλίνου (Ιρλανδία).

Τέλος, ο κ. Ανωμερίτης, τόνισε:  Το λιμάνι του Πειραιά γίνεται το Μάιο το κέντρο της Ευρώπης. Με δύο κορυφαία γεγονότα, όπως το Συνέδριο της ESPO 2015  και τον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας Ναυτιλίας, η διαμόρφωση της ναυτιλιακής και της λιμενικής πολιτικής της Ευρώπης περνάει από τη χώρα μας, το λιμάνι του Πειραιά και τον ΟΛΠ Α.Ε., που είχε τις σχετικές πρωτοβουλίες”.

Σημειώνεται, ότι μόνον το Συνέδριο θα γίνει στην Αθήνα (Athens Ledra Hotel) και όλες οι άλλες εκδηλώσεις στον Πειραιά. Στο πλαίσιοο αυτό, όπως είπε ο Γιώργος Ανωμερίτης θα γίνει μία εκδήλωση για το ρεμπέτικο τραγούδι και τον Πειραιά και πως βρέθηκαν 180 ρμπέτικα “Πειραϊκά” τραγούδια!

Σε ερώτηση σχετική με της έλλειψη χώρου συνεδρίων στον Πειραιά κα την Παγόδα που θεωρείται… διατηρητέο κτίριο, ο Γ. Ανωμερίτης είπε πως είχε γίνει πρόταση για να ανεγερθεί ξενοδοχείο 5 αστέρων με 200 δωμάτια, αλλά κάποιοι προτίμησαν να μείνει η Παγόδα… διατηρητέα!

Ανάμεσα σε άλλες απαντήσεις, από ερωτήματα που του ετέθηκαν, ο Γιώργος Ανωμερίτης , τόνισε ιδιαίτερα ότι σαν διοικητής του ΟΛΠ, ποτέ δεν ενδιαφέρθηκε μόνον για το συμφέρον του λιμανιού, αλλά και του τόπου – του Πειραιά.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: