Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Eurogroup: Πρώτη συμφωνία 4 σημείων για παράταση 4 μηνών

Χωρίς κατηγορία στις 21/02/2015

korkidis2Του
Βασίλη Κορκίδη
προέδρου
ΑΣΕΕ & ΕΒΕΠ

 

Στο τραπέζι των τριών έντονων συσκέψεων του Eurogroup από ελληνικής πλευράς και εταίρων-δανειστών για παράταση, επαναξιολόγηση του τρέχοντος προγράμματος και για αντικατάσταση του με ενα “νέο ελληνικό πρόγραμμα” τελικά συμφωνήθηκαν τα εξής 4 σημεία:

1) Μια παράταση του τρέχοντος προγράμματος διάρκειας τεσσάρων μηνών, έως το τέλος Ιουνίου, που δίνει σταθερότητα σε τράπεζες και οικονομία, αλλά και μια ευελιξία εφαρμογής του από την Κυβέρνηση. Ταυτόχρονα την υποχρέωση να παρουσιαστεί άμεσα μια λίστα προτεινόμενων μεταρρυθμίσεων απο την ελληνική πλευρά για αρχική έγκριση και οριστική συμφωνία μέχρι τέλος Απριλίου.
2) Η παράταση έως το τέλος Ιουνίου, δίνει ανάσες, αλλά δεν επαρκεί, αφού ως γνωστό δεν μπορεί να καλύψει τις αυξημένες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας από το καλοκαίρι και μετά που ακολουθεί ο μεγαλύτερος όγκος των 20,9 δις ευρώ για δάνεια και τόκους, εντός του 2015.
Δυστυχώς δεν προβλέπεται καμία δέσμευση καταβολής μέρους ή ολόκληρης της τελευταίας δόσης μέχρι τέλος Απριλίου, κάτι που δημιουργεί πίεση στις υποχρεώσεις του Μαρτίου.
3) Δεν προκύπτει κανένα μεταβατικό “πρόγραμμα γέφυρα”, αλλά θα τραβήξουν οι διαπραγματεύσεις, ώστε να υπάρξει απευθείας μετάβαση από το μνημόνιο σε ένα νέο ελληνικό πρόγραμμα. Δεν λύθηκαν οριστικά τα προβλήματα μας, ούτε απομακρύνθηκε η αβεβαιότητα του ελληνικού ζητήματος και βεβαίως δεν αποφύγαμε μια νέα δοκιμασία σε λίγους μήνες, όταν θα πρέπει να οριστικοποιηθεί ένα νέο συμβόλαιο.
4) Δεν διευκρινίστηκε εαν τα μέτρα φορολογικής ανακούφισης που έχει ηδη ανακοινώσει η ελληνική κυβέρνηση θεωρούνται από τους ευρωπαικούς θεσμούς μονομερή απόφαση και κίνδυνος εκτροχιασμού του προυπολογισμού, ούτε, εάν ο υπερβολικός στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3% για το 2015 μπορεί να μειωθεί στο 1,5%, που να συνάδει με την πραγματική οικονομική πρόοδο της χώρας.

Το συμπέρασμα είναι οτι πρέπει να είμαστε όλοι ευχαριστημένοι, αφού η Ελλάδα κέρδισε τις εντυπώσεις, η Ευρώπη την ουσία της παράτασης, ο Πρωθυπουργός κατάφερε τον επιθυμητό για τη χώρα συμβιβασμό, ο Γιάνης τη δημοσιότητα που του αρέσει, οι ελληνικές τράπεζες τη σταθερότητα και η πραγματική οικονομία προσωρινή ανακούφιση και ανάσες για δουλειά!

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: