Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

H Ευρωπαϊκη Τραπεζική Αρχή απορρίπτει τα περί “κουρέματος” των καταθέσεων

ΕΛΛΑΔΑ στις 04/07/2015

Λονδίνο, 4. Επικαλούμενος την ευρωπαϊκή νομοθεσία για τις καταθέσεις ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (ΕΒΑ) βάζει τέλος στα τρομοκρατικά σενάρια για κούρεμα καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες. Το σχετικό δημοσίευμα των Financial Times, σύμφωνα με το οποίο οι ελληνικές τράπεζες εξετάζουν «σχέδια» να προχωρήσουν σε κούρεμα καταθέσεων σε ποσοστό 30% για ποσά από 8.000 και άνω, διέψευσαν άμεσα και κατηγορηματικά και η ΤτΕ, η Ένωση Τραπεζών και το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο σε σκληρή γλώσσα ζήτησε από τους FT «να ανακαλέσουν το ψευδέστατο δημοσίευμα».

«Δεν είμαι ενημερωμένος για κανένα σχέδιο για κούρεμα στις καταθέσεις λιανικής των ελληνικών τραπεζών», τονίζει ο πρόεδρος της EBA, υπογραμμίζοντας πως κάτι τέτοιο θα ήταν αντίθετο στην νομοθεσία της ΕΕ. «Η νομοθεσία της ΕΕ είναι σε θέση να προστατεύσει τους Έλληνες καταθέτες λιανικής, όπως και κάθε άλλο καταθέτη στην ΕΕ» υπογράμμισε ο πρόεδρος της EBA.

Ανακοίνωση
της EBA
Ειδικότερα, ο Ανρέα Ενρία, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (European Banking Authority – ΕΒΑ), το θεσμικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EE) που φέρνει σε συνεργασία τις τραπεζικές εποπτικές και ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ, έκανετην ακόλουθη δήλωση:

«Δεν είμαι ενημερωμένος για κανένα σχέδιο για επιβολή ‘κουρέματος’ στους καταθέτες λιανικής των ελληνικών τραπεζών, όπως αναφέρθηκε από μέσα ενημέρωσης σήμερα το πρωί. Πολύ αμφιβάλλω ότι κάποια αρχή ή δημόσιος φορέας σε επίπεδο ΕΕ ή κράτους-μέλους θα μπορούσε να εξετάσει την επιλογή αυτή, καθώς αυτό θα ήταν αντίθετο προς το δίκαιο της ΕΕ. Σε αυτή την περίπτωση η ΕΒΑ θα εκκινήσει αμέσως τη διαδικασία εξέτασης παραβίασης της νομοθεσίας της ΕΕ». Και ο κ. Ενρία υπενθύμισε ότι «η νομοθεσία της ΕΕ είναι σε θέση να προστατεύσει τους Έλληνες καταθέτες λιανικής, όπως και κάθε άλλο καταθέτη στην ΕΕ».
Πηγή: in.gr

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: