Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Κωνσταντίνος: “Η ελληνικότητα της Μακεδονίας δεν διακυβεύεται από την επιλογή ενός ονόματος”

ΕΛΛΑΔΑ στις 25/01/2018

Παρέμβαση με σημασία

Τ/Π |> Αίσθηση προκάλεσε η δήλωση του τ. βασιλιά Κωνσταντίνου στην “Καθημερινή”, για το Σκοπιανό, όχι τόσο για την παρέμβασή του σε ένα εθνικό θέμα, όσο για το πνεύμα των όσων είπε ένας “τέως”, που σήμερα δεν ασκεί καμμία εξουσία, ενώ κάποιοι σιωπούν…

Αφ΄ ενός ο Κωνσταντίνος επεσήμανε ότι «η ελληνικότητα της Μακεδονίας δεν διακυβεύεται από την επιλογή ενός ονόματος» και αφ΄ ετέρου ευχήθηκε ώστε η πολιτική ηγεσία να «επιτύχει την -ομολογουμένως- δύσκολη ισορροπία που απαιτείται τις ερχόμενες εβδομάδες».

Η δήλωση

«Βρισκόμαστε, ενδεχομένως, κοντά σε μια ιστορική στιγμή για την Ελλάδα. Σε μια στιγμή, όπου καλούμαστε να υπερασπιστούμε όσα σημαίνει η Μακεδονία από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Η ελληνικότητα της Μακεδονίας δεν διακυβεύεται από την επιλογή ενός ονόματος. Το δικαίωμά μας όμως να τιμούμε, όσα σημαίνει ο συμβολισμός του ονόματος αυτού και την θύμηση όσων είναι χαραγμένων στην ελληνική ψυχή, δεν μπορεί να διαπραγματευτεί μόνο βάσει γεωγραφικών προσδιορισμών και άλλων περιγραφών.

Οι εικόνες σύμπνοιας αυτών των ημερών αντικατοπτρίζουν την ενότητα που πάντα επιδεικνύει ο ελληνικός λαός στα σημαντικά ζητήματα.

Εύχομαι, ολόψυχα, η πολιτική ηγεσία να επιτύχει την -ομολογουμένως- δύσκολη ισορροπία που απαιτείται τις ερχόμενες εβδομάδες».

Απάντηση