Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Πλήρη εσωτερική έρευνα για το Qatargate απαιτεί η Ευρωβουλή

ΕU στις 14/12/2022

Ylva Johansson: ‘Ντροπή σας που προδώσατε την εμπιστοσύνη των πολιτών της ΕΕ που περιμένουν να αγωνιστείτε για τα συμφέροντά τους’’

|> Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συζήτησε χθες τις κατηγορίες για διαφθορά από το Κατάρ και την ευρύτερη ανάγκη για μεγαλύτερη διαφάνεια στα θεσμικά όργανα της ΕΕ, παρουσία της επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων Ylva Johansson (φωτό), η οποία ανοίγοντας τη συζήτηση δήλωσε ότι πρέπει να υπάρξει μηδενική ανοχή στη διαφθορά.

Επιδοκιμάζοντας δε το έργο των Βέλγων εισαγγελέων, των αστυνομικών αρχών μαζί με την πρόεδρο του ΕΚ Roberta Metsola, βουλευτές και αξιωματούχους, για την πλήρη υποστήριξή τους και την αποφασιστική δράση τους, χαρακτήρισε τις καταγγελίες εξαιρετικά σοβαρές. Και προς τους αποδέκτες των χρημάτων, είπε:

«Ντροπή σας. Ντροπή σας που προδώσατε την εμπιστοσύνη μας. Την εμπιστοσύνη των πολιτών της Ευρώπης που περιμένουν από εσάς να αγωνιστείτε για τα συμφέροντά τους. Που προδώσατε την εμπιστοσύνη των συναδέλφων σας που εργάζονται πολύ σκληρά και τίμια».

Η Ylva Johansson ανακοίνωσε ότι η Επιτροπή θα προτείνει το 2023 νέα νομοθεσία που θα ποινικοποιεί όλες τις μορφές διαφθοράς σε όλα τα κράτη μέλη, όχι μόνο τη δωροδοκία, αλλά και την αθέμιτη χρήση επιρροής, τον παράνομο πλουτισμό, την υπεξαίρεση και την κατάχρηση εξουσίας, με αυστηρές κυρώσεις.

Η διαφθορά καταστρέφει θεσμούς

Οι ευρωβουλευτές εξέφρασαν το σοκ, τη θλίψη και την οργή τους για την «απληστία ορισμένων ατόμων», τα οποία ενήργησαν σαν να βρίσκονταν σε μια «κακή ταινία του Netflix», πλήττοντας την εικόνα τού Ευρωκοινοβουλίου και «ρίχνοντας τη σκοτεινή σκιά τους πάνω σε όλους μας».

«Η διαφθορά καταστρέφει τους θεσμούς» τόνισαν, καθιστώντας σαφές ότι θέλουν να παλέψουν για να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. «Η εγκληματική συμπεριφορά λίγων ατόμων δεν μπορεί να υπονομεύσει το έργο μιας τεράστιας πλειοψηφίας ευρωβουλευτών που εργάζονται για τους Ευρωπαίους πολίτες».

Οι ευρωβουλευτές ζητούν πλήρη εσωτερική έρευνα, συνεργασία με τις βελγικές αρχές και πρόσθετα μέτρα για την πρόληψη παρόμοιων περιστατικών στο μέλλον.

Η βελτίωση των κανόνων για τη διαφάνεια, η εγγραφή τρίτων χωρών στο μητρώο ομάδων συμφερόντων της ΕΕ, η αυστηρή εφαρμογή των κανόνων δεοντολογίας και η σύσταση ανεξάρτητου φορέα δεοντολογίας της ΕΕ, καθώς και χωριστής εξεταστικής επιτροπής, ήταν ορισμένες από τις προτάσεις που αναφέρθηκαν κατά τη συζήτηση.

Αρκετοί ευρωβουλευτές ήθελαν να διαλύσουν τις κοινοβουλευτικές αντιπροσωπείες και να μεταφέρουν τους ρόλους τους σε μόνιμες επιτροπές. «Βλέπουμε ξεκάθαρα εδώ σήμερα, ότι δεν υπάρχει ανοχή στη διαφθορά», τόνισαν οι ευρωβουλευτές.

>>> Αύριο Πέμπτη 15/12 οι ευρωβουλευτές αναμένεται να εγκρίνουν σχετικό ψήφισμα.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: