Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Τι κατατέθηκαν στο συνέδριο του “Economist” που θέμα είχε: “Adapt or die?”…

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ/ΑΓΟΡΑ στις 01/12/2016

Ποιοί μίλησαν

Η πορεία υλοποίησης της συμφωνίας του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή και η στρατηγική των ΗΠΑ για την παγκόσμια ανάπτυξη μετά τις προεδρικές εκλογές τέθηκαν στο επίκεντρο των εργασιών του Sustainability Summit του Economist με θέμα «Adapt or die?», στο οποίο διερευνήθηκαν προκλήσεις και ευκαιρίες που διαμορφώνονται μέσα από συνδυαστικές πολιτικές στους τομείς της τεχνολογίας και του περιβάλλοντος.

Το συνέδριο διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και στο ξενοδοχείο «Divani Apollon Palace & Thalasso».

Μερικές από τις τοποθετήσεις:

Γιώργος Σταθάκης, υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Την πεποίθηση ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε φάση καμπής, καθώς το επόμενο διάστημα θα σημειωθούν εξελίξεις στο ζήτημα του δημόσιου χρέους, εξέφρασε από το βήμα του Economist ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης.

Όπως είπε, θα υλοποιηθούν όσα συμφωνήθηκαν στο Eurogroup του Μαΐου, κι έτσι «θα προχωρήσει η άμεση υλοποίηση των βραχυπρόθεσμων παρεμβάσεων και θα ξεκινήσει η συζήτηση για τις μεσοπρόθεσμες». Ο ίδιος εξέφρασε την εκτίμηση ότι με αυτόν τον τρόπο «θα ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης» της ΕΚΤ.

Αναφερόμενος ευρύτερα στην πορεία της ελληνικής οικονομίας, εντόπισε αναπτυξιακή δυναμική το τρίτο 3μηνο, πίσω από την οποία -όπως είπε- βρίσκεται η ανάκαμψη της εγχώριας ζήτησης και κυρίως των επενδύσεων.

Ο κ. Σταθάκης έκανε λόγο για αντιστροφή του οικονομικού κλίματος και ανέδειξε ως στόχο της κυβέρνησης τη μετάβαση σε μια «δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη». Σημείωσε δε πως στο επίκεντρο αυτής της ανάπτυξης βρίσκονται το περιβάλλον και η ενέργεια.

Μεταξύ άλλων, διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα εφαρμόσει πιστά τη συμφωνία των Παρισίων και σημείωσε ότι είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η συγκρότηση ενός Εθνικού Συμβουλίου Ενέργειας, με τη συμμετοχή των φορέων της πολιτείας και των καταναλωτών. Όπως είπε χαρακτηριστικά, στόχος είναι ένα εθνικό ενεργειακό πλαίσιο που θα τηρεί την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού, την ενεργειακή εξοικονόμηση, την καινοτομία και την αλλαγή του μίγματος καυσίμου με στροφή σε ένα πιο «καθαρό» ενεργειακό μοντέλο.

Miranda Johnson, environment correspondent, The Economist

Ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δεν θα μπορέσει να αλλάξει πολλές παραμέτρους της ενεργειακής πολιτικής εν μία νυκτί, επεσήμανε η ανταποκρίτρια για θέματα περιβάλλοντος του Economist και προεδρεύουσα του συνεδρίου βιωσιμότητας.

Η ίδια υπογράμμισε αφενός ότι στις ΗΠΑ το κράτος ελέγχει τα δίκτυα και αφετέρου ότι η Κίνα αναλαμβάνει ηγετικό ρόλο στον τομέα του κλίματος, γεγονός που αποτρέπει -για λόγους ισχύος- τις ΗΠΑ από το να υποχωρήσουν στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Ευρύτερα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι «ο άνθρακας θα παλέψει, ό,τι και αν συμβεί». Ειδικότερα για τις ΗΠΑ, παρατήρησε ότι καταγράφεται μια αύξηση του σχιστολιθικού αερίου, τονίζοντας όμως ότι ο μετασχηματισμός του συστήματος από άνθρακα σε αέριο απαιτεί νέες τεχνολογίες.

Αναφερόμενη στη Σαουδική Αραβία, παρατήρησε ότι προβαίνει σε ορισμένες κινήσεις με στόχο να διαφοροποιήσει το ενεργειακό της μίγμα, με προγράμματα για τη χρήση του νερού και περιορισμό των δαπανών του συστήματος.

Ibrahim Thiaw, αν. γενικός διευθυντής του Περιβαλλοντικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών (UNEP) και βοηθός γενικός γραμματέας του ΟΗΕ

Τον μετασχηματισμό σε μια κυκλική οικονομία και τη μεγιστοποίηση της αξίας των προϊόντων προέταξε από το βήμα του συνεδρίου του Economist για τη βιωσιμότητα ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Περιβαλλοντικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών (UNEP) και βοηθός γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Ibrahim Thiaw ως απάντηση στη σημερινή πρόκληση της βιώσιμης ανάπτυξης.

«Όμως, οι κυβερνήσεις δεν μπορούν να το κάνουν αυτό μόνες τους. Χρειάζεται και ο ιδιωτικός τομέας», ανέφερε χαρακτηριστικά, εντοπίζοντας σημαντικά οφέλη από τις «καθαρές» τεχνολογίες και για το περιβάλλον και για την επιχειρηματικότητα.

Ο κ. Thiaw επικαλέστηκε έκθεση της McKinsey σύμφωνα με την οποία, για την επίτευξη των στόχων της κλιματικής αλλαγής που τέθηκαν στο Παρίσι και την παράλληλη διατήρηση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης πάνω από το 3%, θα χρειαστεί μια δεκαπλάσια αύξηση στο ΑΕΠ που παράγεται για κάθε μονάδα εκπομπής άνθρακα.

Αναφέρθηκε επίσης σε στοιχεία τα οποία καταδεικνύουν ότι οι επενδύσεις οικονομικά βιώσιμης ενεργειακής απόδοσης μπορεί να οδηγήσουν σε ώθηση 18 τρις δολαρίων τα επόμενα 20 χρόνια, ποσό υψηλότερο από το συνδυαζόμενο οικονομικό αποτέλεσμα των ΗΠΑ, του Καναδά και του Μεξικό.

Σωκράτης Φάμελλος, αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Την εκτίμηση ότι οι δημοσιονομικοί περιορισμοί και τα προγράμματα που εφαρμόστηκαν στην Ελλάδα τα τελευταία 7 χρόνια «αύξησαν την απόκλιση σε κρίσιμους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης» εξέφρασε μιλώντας στο συνέδριο του Economist για τη βιωσιμότητα ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος.

Στο πλαίσιο αυτό, μίλησε για επιπτώσεις στο ποσοστό απασχόλησης, στο τμήμα του πληθυσμού που ζει σε συνθήκες φτώχειας, καθώς και σε δείκτες όπως οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου και το ποσοστό των δαπανών για έρευνα και ανάπτυξη.

«Kαι αυτό οφείλει να απασχολήσει και την ΕΕ, το πώς δηλαδή οι δημοσιονομικές πολιτικές έρχονται σε αντίθεση -εκ του αποτελέσματος- με τους στόχους βιωσιμότητας που η ίδια η ΕΕ δημιούργησε, στήριξε και προώθησε», σημείωσε ο κ. Φάμελλος.

Κωνσταντίνος Σκρέκας, τομεάρχης Eνέργειας, Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής της ΝΔ

«Οι ελληνικές επιχειρήσεις στέκονται όρθιες και ανταγωνίζονται, μετά από 6 χρόνια κρίσης, παρά το γεγονός ότι δανείζονται ακριβότερα και πληρώνουν την ενέργεια έως και δύο φορές πιο ακριβά από αντίστοιχες επιχειρήσεις στη δυτική ευρώπη», παρατήρησε κατά την ομιλία του στο συνέδριο του Economist για τη βιωσιμότητα ο τομεάρχης Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Σκρέκας.

Περιγράφοντας το ελληνικό πρότυπο των προηγούμενων πολλών ετών, μίλησε για αυξημένη χρήση συμβατικών καυσίμων στην παραγωγή ηλεκρισμού, στις μεταφορές, καθώς και στην ευρύτερη παραγωγή και κατανάλωση. Όπως είπε, η χρήση του λιγνίτη ήταν η επιλογή, παρά τις επιπτώσεις, και η Ελλάδα παραμένει εξαρτημένη από τα ορυκτά καύσιμα, την ώρα που είναι σε εξέλιξη μια διεθνής προσαρμογή σε βιώσιμη ανάπτυξη έως το 2050.

Ο ίδιος μίλησε για τη σημασία επενδύσεων ενεργειακής εξοικονόμησης, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι παρεμβάσεις με περιβαλλοντικό πρόσημο μπορούν να υπάρξουν και στα χρόνια της κρίσης, παρά τις δυσκολίες, υπό την προϋπόθεση ενός κατάλληλου ρυθμιστικού πλαισίου με τη μέριμνα της πολιτείας.

«Εκσυγχρονισμός, καινοτομία και γνώση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σκρέκας, προκρίνοντας το τρίπτυχο για τη βιώσιμη ανάπτυξη στην Ελλάδα.

Εμμανουήλ Παναγιωτάκης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ

«Είμαστε έτοιμοι για τον ανταγωνισμό;», διερωτήθηκε από το βήμα του Economist ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Εμμανουήλ Παναγιωτάκης, απευθυνόμενος -όπως διευκρίνισε- και στην πολιτεία.

Ο κ. Παναγιωτάκης υπογράμμισε ότι το γεγονός πως το δημόσιο έχει την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου και ελέγχει τη διοίκηση της επιχείρησης «σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογεί την αφυδάτωση ή συρρίκνωση της εταιρικής της υπόστασης και τη λειτουργία της με τις αρχές και τους κανόνες της εταιρικής διακυβέρνησης».

Ο ίδιος πάντως πρόσθεσε ότι είναι σε εξέλιξη στην Ελλάδα «ένας οδικός χάρτης βίαιου ανοίγματος της αγοράς με μέτρα και ρυθμούς πρωτόγνωρους στα διεθνή δεδομένα». Στο πλαίσιο αυτό, απηύθυνε έκκληση στους θεσμούς, και δη την Ε.Ε., να προσεγγίσει τα προβλήματα της αγοράς ενέργειας «ολιστικά, μακριά από δογματισμούς και προκαταλήψεις».

Αναφερόμενος στις προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζει σήμερα η ΔΕΗ, μίλησε για υποχρεωτική απώλεια του 40% του μεριδίου της στην αγορά μέχρι το 2020 «και μάλιστα με τρόπο που μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια του συνόλου σχεδόν των κερδοφόρων πελατών».

Επίσης, έκανε λόγο για ένα σύστημα αγοράς χονδρικής «με σοβαρές παθογένειες», που σε συνδυασμό με την ανισορροπία προσφοράς-ζήτησης οδηγεί σε μέτρα κατά κανόνα εξαιρετικά ζημιογόνα για την επιχείρηση.

Στάθηκε άλλωστε στη «μετατροπή της ΔΕΗ σε φοροεισπρακτικό μηχανισμό», που έχει συντελέσει «στη μειωμένη εισπραξιμότητα και στην αποστέρηση κρίσιμης ρευστότητας από την επιχείρηση».

«Χωρίς ισχυρή ΔΕΗ δεν μπορεί να υπάρξει υγιής αγορά», δήλωσε ο κ. Παναγιωτάκης, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «με την προϋπόθεση της στήριξης της εταιρικής της λειτουργίας από την πολιτεία, θα πρέπει να διαδραματίσει τον ρόλο του εγγυητή και ρυθμιστή της αγοράς Η.Ε.».

Ως προς την εφαρμογή των ΝΟΜΕ, σημείωσε ότι η ΔΕΗ μεταξύ άλλων προωθεί στα αρμόδια όργανα τον ορισμό της αγοράς και ειδικότερα την εξαίρεση των ευάλωτων καταναλωτών και αυτών της Υψηλής Τάσης από το μερίδιο της επιχείρησης.

Μιχάλης Θεοδωρακόπουλος, αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, Ελληνικός Χρυσός

«Παράγουμε αξία για τη χώρα» με επενδύσεις που θα φτάσουν το 1 δις έως το 2018-19, ανέφερε κατά την ομιλία που παρέθεσε στο συνέδριο του Economist για τη βιωσιμότητα ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ελληνικού Χρυσού Μιχάλης Θεοδωρακόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι από τα 600 εκατ. ετήσιου τζίρου της εταιρείας το 30% θα καταλήγει στα κρατικά ταμεία.

Όπως είπε, η δραστηριότητα της εταιρείας βασίζεται στο τρίπτυχο: προστασία του περιβάλλοντος, ενίσχυση της τοπικής κοινωνίας και έμπρακτο ενδιαφέρον για τους εργαζόμενους.

Ο ίδιος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η μεταλλευτική δραστηριότητα βρίσκεται στο DNA της περιοχής, η οποία -όπως είπε- στηρίζει την αντίστοιχη επένδυση, εφόσον διασφαλίζεται η απαιτούμενη προστασία του περιβάλλοντος.

Ο κ. Θεοδωρακόπουλος επεσήμανε ότι στα έργα της εταιρείας απασχολούνται περισσότεροι από 200 επιστήμονες, το 70% των οποίων προέρχεται από την περιοχή, και πρόσθεσε ότι στον τομέα της προστασίας των εργαζομένων εφαρμόζονται «τα ανώτερα καναδικά στάνταρντς».

Νικόλαος Χατζηαργυρίου, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ)

Την εκτίμηση ότι τα υψηλά περιβαλλοντικά στάνταρντς και οι παράλληλες υπηρεσίες υψηλής ποιότητας μπορούν να διασφαλιστούν μόνο με τα «έξυπνα» δίκτυα εξέφρασε μιλώντας στο συνέδριο του Economist για τη βιωσιμότητα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ Νικόλαος Χατζηαργυρίου.

Στο πλαίσιο αυτό, επεσήμανε ότι οι αυτοματοποιημένες διαδικασίες βοηθούν την εξισορρόπηση του συστήματος που χρησιμοποιεί έναν αριθμό διαφορετικών πηγών ενέργειας.

«Η στρατηγική μας χτίζεται πάνω στην εφαρμογή των νέων τεχνολογιών, στο πλαίσιο ενός σχεδίου μετασχηματισμού 2015-2020», ανέφερε ο κ. Χατζηαργυρίου, ο οποίος χαρακτήρισε την τεχνολογία «κλειδί» για την επίτευξη των ευρωπαϊκών στόχων και την εκτέλεση του μετασχηματισμού σε μια οικονομία μηδενικού άνθρακα.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι τα ευρωπαϊκά δίκτυα θα χρειαστούν επενδύσεις 600 δις έως το 2020, τα 400 δις από τα οποία αφορούν τα δίκτυα διανομής.

Ειδικότερα για την ελληνική αγορά, τόνισε ότι η οικονομική κρίση επηρεάζει αρνητικά τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, με τους καταναλωτές, τη βιομηχανία και τις επιχειρήσεις να ζητούν χαμηλότερες τιμές ενέργειας.

Graeme Maxton, γενικός γραμματέας, The Club of Rome (Λέσχη της Ρώμης)

«Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι σήμερα ζούμε πέρα από τις δυνατότητες του πλανήτη. Για την ακρίβεια, ζούμε σαν να έχουμε 1,5 πλανήτη», ανέφερε χαρακτηριστικά από το βήμα του Economist ο γενικός γραμματέας της Λέσχης της Ρώμης Graeme Maxton.

Στο πλαίσιο αυτό, χαρακτήρισε γενεσιουργά αίτια της κλιματικής αλλαγής τα χαρακτηριστικά του οικονομικού συστήματος, «το γεγονός ότι χρειάζεται να έχουμε κάθε χρόνο ανάπτυξη».

Ο ίδιος υποστήριξε ότι χρειάζονται «μη συμβατικές πολιτικές με δημοκρατικά χαρακτηριστικά», καθώς και ένα «πιο δίκαιο σύστημα».

Wolfgang Fengler, lead economist, Παγκόσμια Τράπεζα, Αυστρία

Έως το τέλος του 2017 περισσότεροι άνθρωποι θα ζουν με πάνω από 10 ευρώ την ημέρα, ανέφερε χαρακτηριστικά κατά την ομιλία του στο συνέδριο του Economist για τη βιωσιμότητα ο επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας Wolfgang Fengler, ο οποίος έκανε λόγο για αναδυόμενες μεσαίες τάξεις.

Η εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με τον κ. Fengler, γεννά επενδυτικές ευκαιρίες, ιδίως στην Ασία. Ο ίδιος παρουσίασε στοιχεία αντίστοιχων δεικτών της Παγκόσμιας Τράπεζας, σύμφωνα με τα οποία «στην Κένυα 1,5 άνθρωπος το λεπτό δραπετεύει από τη φτώχεια».

Σπύρος Κουβέλης, πρώην υφυπουργός για εξωτερικές οικονομικές, πολιτιστικές και περιβαλλοντικές υποθέσεις

Η τεχνολογία αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο κάνουμε πράγματα, ανέφερε χαρακτηριστικά από το βήμα του Economist ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών Σπύρος Κουβέλης, μιλώντας για έναν μετασχηματισμό του αναπτυξιακού μοντέλου κατά τον οποίο η παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ξεπερνά την παραγωγή ενέργειας από άνθρακα. Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε στον ρόλο της κυκλικής οικονομίας.

Ο ίδιος εξέφρασε χαρακτηριστικά την εκτίμηση ότι ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ως επιχειρηματίας, θα κατανοήσει τις επενδυτικές ευκαιρίες μέσω των διάφορων διαδρομών παραγωγής.

Nick Molho, executive director, Aldersgate Group, UK

«Παρά τα πολιτικά σοκ που είδαμε το 2016, με το Brexit και την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, τους τελευταίους 18 μήνες, έχει υπάρξει σημαντική πρόοδος στην κλιματική αλλαγή και στην ατζέντα της βιώσιμης ανάπτυξης», παρατήρησε ο διευθύνων σύμβουλος του Aldersgate Group του Ην. Βασιλείου Nick Molho, παραθέτοντας ομιλία σήμερα στο συνέδριο βιωσιμότητας του Economist.

Μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ότι σημειώθηκαν επενδύσεις ρεκόρ, ύψους 285 δολαρίων, σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Άλλωστε, τα ανανεώσιμα αντιπροσώπευσαν για πρώτη φορά την πλειοψηφία στο ενεργειακό δίκτυο, με τις αντίστοιχες επενδύσεις στις αναπτυσσόμενες χώρες το 2016 να υπερτερούν των επενδύσεων στις ανεπτυγμένες χώρες.

Δημήτρης Καραβέλλας, γενικός διευθυντής, WWF Ελλάδος

Tην πρόταση για μια «γενναία ελάφρυνση χρέους», στη βάση μιας συμφωνίας που θα περιλαμβάνει μέτρα για την προστασία της φύσης, την ανάπτυξη μιας ζωντανής οικονομίας και την τόνωση των δημοσίων εσόδων, κατέθεσε από το βήμα του Economist ο γενικός διευθυντής της WWF Ελλάδος Δημήτρης Καραβέλλας.

«Η πρόταση χτίζει πάνω στα συγκριτικά πλεονεκτήματα, τον φυσικό πλούτο της Ελλάδας που είναι και πλούτος της Ευρώπης. Η πρόταση στηρίζει οικονομικές στρατηγικές και κατευθύνσεις που θα βοηθήσουν στην εφαρμογή των SDGs, δημιουργώντας προϋποθέσεις για θέσεις εργασίας και ένα πιο βιώσιμο μέλλον για την χώρα. Το μέλλον της χώρας μας δεν είναι ο λιγνίτης, δεν είναι το ξεπούλημα δημόσιας γης ή η άναρχη δόμηση και κατάληψη των ακτών μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καραβέλλας.

Ο ίδιος επικαλέστηκε μελέτη, που εκπονήθηκε από κοινού με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, σύμφωνα με την οποία μέχρι το 2020 θα μπορούσαν να δημιουργηθούν σχεδόν 250.000 θέσεις εργασίας στους τομείς ΑΠΕ και ενεργειακής αποδοτικότητας.

Γιάννης Τσιρώνης, αν. υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

«Αν η Ευρώπη σήμερα ορθώνει συρματοπλέγματα και τοίχους για λίγα εκατομμύρια πρόσφυγες Σύριους, αναλογιστείτε τι οικονομικό και κοινωνικό αντίκτυπο θα έχουν τα 100 εκατ. κλιματικοί πρόσφυγες που είναι μπροστά στις πύλες μας», ανέφερε από το βήμα του Economist ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Τσιρώνης.

Αναφερόμενος ευρύτερα στην πρόκληση της κλιματικής αλλαγής, σημείωσε ότι, ακόμη κι αν αύριο ήταν δυνατό να καταργηθεί κάθε εκπομπή αερίου θερμοκηπίου, «ήδη η καταστροφή είναι εδώ».

Σύμφωνα με τον κ. Τσιρώνη, η σημαντικότερη πρόκληση για τις κοινωνίες και τις οικονομίες είναι η «διάρρηξη της κοινωνικής συνοχής». Στο πλαίσιο αυτό, εξέφρασε την άποψη ότι, από την πετρελαϊκή κρίση του ’72 μέχρι σήμερα, αποδείχθηκε πως η αύξηση του ΑΕΠ με ρυθμούς άνω του 3% «είναι μια ουτοπία, η οποία δεν μπορεί να υποστηριχθεί από τον πλανήτη και τις κοινωνίες».

Rintaro Tamaki, αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ

Μέσω της έκδοσης «πράσινων» ομολόγων μπορούν να συγκεντρωθούν από 620 έως 720 δις δολάρια, εκτίμησε κατά την ομιλία του στο συνέδριο του Economist ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ Rintaro Tamaki, ο οποίος εξέφρασε την άποψη ότι η συγκεκριμένη αγορά μπορεί να φτάσει παγκοσμίως τα 5 τρις δολάρια έως το 2030.

«Να αξιοποιήσουμε την ορμή», ανέφερε ενδεικτικά, χαρακτηρίζοντας το 2016 ως τη χρονιά της «πράσινης» χρηματοδότησης. Πρόσθεσε δε πως τα επόμενα 15 χρόνια θα χρειαστούν υποδομές προκειμένου οι οικονομίες να ανταποκριθούν στις κοινωνικές μεταβολές.

«Οι πράσινες υποδομές παρουσιάζουν μια ευκαιρία για τους μακροχρόνιους επενδυτές. Ιδιαίτερα στο σημερινό περιβάλλον με τα χαμηλά επιτόκια. Φυσικά, αυτές οι κινήσεις στηρίζονται στις καλές πολιτικές και στηρίζονται στην κινητοποίηση των ιδιωτών επενδυτών που θα επενδύσουν στις υποδομές χαμηλού άνθρακα», παρατήρησε ο κ. Tamaki.

Ανδρέας Ανδρεάδης, πρόεδρος Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ)

«Οι απανωτές φορολογικές επιβαρύνσεις, η αύξηση του ΦΠΑ και του μη μισθολογικού κόστους, έχουν επιφέρει πλήγμα στην ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού», ανέφερε κατά την εισήγησή του στο συνέδριο βιωσιμότητας του Economist ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης.

Πάντως, σημείωσε ότι, παρά τις αντίξοες συνθήκες, ο ελληνικός τουρισμός κατέγραψε φέτος ρεκόρ αφίξεων, οι οποίες ανήλθαν σε 25 εκατ. – 2,5 εκατ. επιπλέον στην κρουαζιέρα. Ωστόσο, επανέλαβε ότι τα φορολογικά βάρη είχαν επιπτώσεις στα έσοδα.

Παράλληλα, ο κ. Ανδρεάδης χαρακτήρισε μονόδρομο την αειφορία, ενόψει της προοπτικής η Ελλάδα να προσελκύσει 35 εκατ. επισκέπτες έως το 2021. Μεταξύ άλλων, παρατήρησε ότι οι επισκέπτες ενδιαφέρονται για περιβαλλοντικές και κοινωνικές δράσεις στους τόπους διαμονής τους. Επίσης, σημείωσε ότι η χώρα χρειάζεται επενδύσεις 5-7 δις για την κατασκευή νέων καταλυμάτων.

Γιάννης Πανιάρας, πρόεδρος, Συμβούλιο του ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη

Μέτρα που θα προάγουν τη μείωση των ρύπων CO2 για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, «με τρόπο δίκαιο, διαφυλάσσοντας την ανταγωνιστικότητα κρατών όπως η Ελλάδα, οι οποίες λόγω γεωγραφικής θέσης είναι εκτεθειμένες στον επιχειρηματικό κίνδυνο διαρροής άνθρακα», προέκρινε κατά το συνέδριο βιωσιμότητας του Economist ο πρόεδρος του Συμβουλίου του ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη Γιάννης Πανιάρας.

Ο ίδιος μίλησε για την ανάγκη κινήτρων για νέες τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών, καθώς και για τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας.  «Λαμβάνοντας υπόψη πως το 40% της ενέργειας στην Ελλάδα καταναλώνεται σε κτήρια, η στήριξη μέτρων εξοικονόμησης ενεργείας θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στις εκπομπές CO2, τονώνοντας ταυτόχρονα την οικονομία», σημείωσε.

Μίλησε δε για τη μετάβαση από ένα γραμμικό μοντέλο παραγωγής και κατανάλωσης, με τη μορφή «παίρνω-παράγω-καταναλώνω-πετάω», προς ένα κυκλικό μοντέλο, στο οποίο τα προϊόντα σχεδιάζονται εξαρχής με γνώμονα την ελαχιστοποίηση των αναγκών τους σε πρώτες ύλες και την μεγιστοποίηση των  δυνατοτήτων χρήσης τους, καταλήγοντας στη μορφή «επαναχρησιμοποιώ-επισκευάζω-ανακυκλώνω».

Γιώργος Στεφανόπουλος, γενικός διευθυντής, Ένωση Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ)

«Ως κινητή βιομηχανία μπορούμε να συμβάλουμε σημαντικά στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 1.150 Mt CO2e – το διπλάσιο των εκπομπών του Ηνωμένου Βασιλείου το 2020 από τη διαχείριση της ενέργειας (350 Mt CO2e), την μετατροπή σε smart cities και smart homes (350 Mt CO2e), τη βιώσιμη διαχείριση των μεταφορών και των logistics (270 Mt CO2e)», επεσήμανε από το βήμα του Economist ο γενικός διευθυντής της Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας Γιώργος Στεφανόπουλος.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι τα δίκτυα 5G είναι προ των πυλών και εγκυμονούν «θεαματικές αλλαγές σε όλους τους τομείς βιώσιμης ανάπτυξης». Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε στο σχέδιο δράσης που παρουσίασε πρόσφατα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, «για να ξεκλειδώσει τις μαζικές επενδύσεις που απαιτούνται ώστε να εξαπλωθεί η τεχνολογία 5G στην ΕΕ έως το 2025, με στόχο την επίτευξη ταχύτερων ρυθμών ανάπτυξης, την αύξηση του Ευρωπαϊκού ΑΕΠ κατά €910 δισ. και τη δημιουργία 1,3 εκατ. νέων θέσεων εργασίας».

Αθανάσιος Πολυχρονόπουλος, εκτελεστικός πρόεδρος, Polyeco Group

«Νέοι επιχειρηματίες στην Ελλάδα ακολουθούν πρακτικές του παρελθόντος, αδιαφορώντας για την προστασία του περιβάλλοντος», παρατήρησε στο πλαίσιο της ομιλίας που παρέθεσε στο συνέδριο του Economist ο εκτελεστικός πρόεδρος του Polyeco Group Αθανάσιος Πολυχρονόπουλος, ο οποίος ενθάρρυνε συνεργασίες με γνώμονα την υπευθυνότητα και όχι τη χαμηλότερη τιμή.

Τάσσος Βασιλόπουλος, CIO, DHL Express Ελλάδας, Κύπρου, Μάλτας

Τις δράσεις της εταιρείας, στο πλαίσιο της στρατηγικής για τη μείωση του διοξειδίου του άνθρακα κατά 30% έως το 2020, ανέπτυξε κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο συνέδριο βιωσιμότητας του Economist ο CIO της DHL Express Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας Τάσσος Βασιλόπουλος, ο οποίος επεσήμανε τη σημασία και την αποτελεσματικότητα των «πράσινων» λύσεων. Όπως είπε, «στην Ελλάδα της κρίσης», η DHL εφαρμόζει ένα αναπτυξιακό πλάνο με την υλοποίηση επενδύσεων σε «πράσινες» υποδομές.

 Παναγιώτης Σκιαδάς, διευθυντής περιβάλλοντος και κλιματικής αλλαγής, Viohalco, Cenergy Holdings

Τη σημασία της επένδυσης «με περιβαλλοντικά υπεύθυνο τρόπο» επεσήμανε κατά την ομιλία του στο συνέδριο του Economist ο διευθυντής περιβάλλοντος και κλιματικής αλλαγής της Viohalco, Cenergy Holdings Παναγιώτης Σκιαδάς, ο οποίος στάθηκε στις προκλήσεις που δημιουργεί η ενίσχυση του ανταγωνισμού από την ανέλιξη χωρών όπως η Κίνα ή η Τουρκία.

Νίκος Χαραλαμπίδης, γενικός διευθυντής, Greenpeace Greece

Η αυτοπαραγωγή και η εικονική αυτοπαραγωγή είναι ρεαλιστικές επιλογές και όχι απλές θεωρητικές λύσεις, ανέφερε χαρακτηριστικά από το βήμα του Economist ο γενικός διευθυντής της Greenpeace Ελλάδος Νίκος Χαραλαμπίδης. Αναπτύσσοντας τη δράση της Greenpeace, μεταξύ άλλων, στον τομέα της ενεργειακής αναβάθμισης, χρησιμοποίησε τη δύναμη του παραδείγματος.

«Μπροστά στο φαινόμενο της ενεργειακής φτώχειας η οποία επιδεινώθηκε με την αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, η δημόσια συζήτηση περιοριζόταν στο επίδομα θέρμανσης, το ύψος του και το ποσοστό του πληθυσμού που θα έχει δικαίωμα σε αυτό. Η δική μας προσέγγιση ήταν διαφορετική: ζητήσαμε από τους συμπολίτες μας να χρηματοδοτήσουν την ενεργειακή αναβάθμιση ενός δημοτικού σχολείου σε ένα ορεινό χωριό ώστε να μην ξανακρυώσει. Ποτέ. Με ή χωρίς επίδομα.  Στη συνέχεια το επαναλάβαμε με αποδέκτη της προσφοράς ένα ίδρυμα για κακοποιημένα παιδιά. Τα δυο συγκεκριμένα παραδείγματα κινητοποίησαν δεκάδες χιλιάδες πολιτών οι οποίοι έγιναν κοινωνοί της λύσης ενώ περισσότεροι από 5.000 πολίτες χρηματοδότησαν την όλη δράση. Το μήνυμα «άνθρωποι σε ανάγκη βοηθούν συνανθρώπους σε μεγαλύτερη ανάγκη προωθώντας πραγματικές λύσεις» έφτασε σε περισσότερους από 600.000 συμπολίτες μας. Το μήνυμα αυτό, στη συνέχεια, οδήγησε χιλιάδες συμπολίτες μας να χρηματοδοτήσουν την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε νοικοκυριά σε ανάγκη στη Ρόδο για να καλύψουν από τον ήλιο τις ενεργειακές ανάγκες τους. Δωρεάν. Όχι από τον παλιό ή τον νεότερο πετρελαϊκό σταθμό, των οποίων η λειτουργία κοστίζει εκατοντάδες εκατομμύρια ετησίως».

Βασίλειος Γ. Γρηγορίου, διευθυντής και πρόεδρος ΔΣ, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (ΕΙΕ)

Οι επενδύσεις στην «καθαρή» ενέργεια παγκοσμίως έχουν αυξηθεί από 62 δις δολάρια το 2004 σε 329 δις δολάρια το τελευταίος έτος, σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε κατά την εισήγησή του στο συνέδριο βιωσιμότητας του Economist ο διευθυντής και πρόεδρος ΔΣ του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΕΙΕ) Βασίλειος Γ. Γρηγορίου για να αναδείξει τη δυναμική σε έναν τομέα – «κλειδί» για τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Ο κ. Γρηγορίου εξέφρασε την άποψη ότι, ανεξάρτητα από το τι πιστεύει ο καθένας για το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, η μετάβαση σε χαμηλότερο άνθρακα θα αποτελέσει το πεδίο για τις οικονομικές μάχες του 21ου αιώνα.

«Οι ΗΠΑ δεν θα πρέπει να διαφοροποιηθούν από αυτήν την πορεία και μαζί με την Ευρώπη και την Ασία θα πρέπει να συνεχίσουν να απεξαρτητοποιούν τις οικονομίες τους από τον άνθρακα και να επενδύουν στη νέα ενεργειακή οικονομία», σημείωσε ο κ. Γρηγορίου.

Haim Dotan, Ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος, Haim Dotan Ltd. Architects & Urban Designers, Τελ Αβίβ, Ισραήλ

Τη χρήση της τεχνολογίας με σεβασμό στη φύση υπερασπίστηκε κατά την ομιλία του στο συνέδριο του Economist ο καθηγητής αρχιτεκτονικής, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Haim Dotan Ltd. Architects & Urban Designers, Τελ Αβίβ Haim Dotan, προτρέποντας ειδικά την Ελλάδα την επιστροφή στις παλιές αξίες που ανέδειξε ο πολιτισμός της. Ο ίδιος μετέφερε το παράδειγμα της γέφυρας Zhangjiajie Grand Canyon Glass Bridge στην Κίνα, ένα project φιλικό στο περιβάλλον, το οποίο προσέλκυσε το ενδιαφέρον των επισκεπτών και έδωσε αναπτυξιακή πνοή στην ευρύτερη περιοχή.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: