Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Η αναθεώρηση προβλέψεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι ανεδαφικές νέες εκτιμήσεις

Χωρίς κατηγορία στις 12/05/2017

Το “Δόγμα του σοκ”

|> Στέλιος Κοπανίδης

|> Σε αναθεώρηση των εκτιμήσεων για ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας τη διετία 2017 – 2018 προέβη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μειώνοντας σημαντικά τις χειμερινές της προβλέψεις που είχε ανακοινώσει στις 13 Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με τις νέες αναθεωρημένες εκτιμήσεις της Κομισιόν, η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας θα ενισχυθεί φέτος κατά 2,1% του ΑΕΠ και κατά 2,5% το 2018, έναντι προβλέψεων 2,7% και 3,1% αντιστοίχως. Στις «εαρινές εκτιμήσεις» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που παρουσίασε ο Γάλλος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, η μείωση των προσδοκιών για την οικονομία της χώρας μας αποδίδεται στις κακές επιδόσεις του τετάρτου τριμήνου του 2016, που συνεπάγονται πολύ χαμηλότερη επίπτωση βάσης για το 2017.

Οπως επισήμανε χαρακτηριστικά ο Ευρωπαίος επίτροπος, ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας επιβαρύνθηκε λόγω της καθυστέρησης της δεύτερης αξιολόγησης, ενώ η Κομισιόν στην έκθεσή της τονίζει ότι η ανάκαμψη της εμπιστοσύνης των επενδυτών και των καταναλωτών αναμένεται να καθυστερήσει εκτιμώντας ότι η ιδιωτική κατανάλωση θα αποτελέσει τη βασική κινητήρια δύναμη ανάπτυξης το 2017, με στήριξη από την αύξηση της απασχόλησης.

Μάλιστα. Το ζήτημα, όμως, είναι πώς και με ποιους τρόπους η ιδιωτική κατανάλωση θα αποτελέσει τη βασική κινητήρια δύναμη ανάπτυξης τη χρονιά που διανύουμε όταν ήδη συρρικνώνεται δραματικά, λόγω της υπερφορολόγησης, της μείωσης μισθών και συντάξεων, των υψηλών τιμών στα είδη διατροφής, ένδυσης – υπόδησης κ.ο.κ. Και βεβαίως πώς θα αυξηθεί η απασχόληση όταν όλο και περισσότεροι άνθρωποι περνούν στο κατώφλι της ανεργίας, η οποία βρίσκεται σε δυσθεώρητα επίπεδα. Οταν, μάλιστα, αναμένεται η ψήφιση από τη Βουλή του νέου Αρμαγεδδώνα μέτρων που θα αποτελέσει ένα ακόμη βαρύτατο χτύπημα τόσο για το επίπεδο διαβίωσης των εναπομείναντων μισθωτών και των οικογενειών τους, όσο και των απείρως περισσότερων συνταξιούχων.

Πρόχειρες και ανεδαφικές, λοιπόν, οι εκτιμήσεις της Κομισιόν, όπως όλες οι προηγούμενες. Επιπλέον η Επιτροπή, θέτει ως προϋπόθεση για να ευδοκιμήσουν οι αναθεωρημένες προβλέψεις της ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει το πρώτο εξάμηνο του έτους, ώστε να βελτιωθεί το επιχειρηματικό κλίμα και να επιστρέψουν οι επενδύσεις, τις οποίες, κακά τα ψέματα, κυνηγάμε με το τουφέκι.

Όμως, δυστυχώς, ούτε ανάπτυξη διαφαίνεται στον ορίζοντα ούτε βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των Ελλήνων όχι μόνο λόγω του καθεστώτος επιτροπείας αλλά και εξαιτίας της πικρής διαπίστωσης ότι την τελευταία οκταετία στη χώρα μας η λέξη Πολιτική, με αυτή καθεαυτή την έννοια, έχει ουσιαστικά εκλείψει. Οι μόνες λέξεις που ευδοκιμούν είναι «διεξαγωγή» και «συνομιλίες», τουτέστιν «διεξαγωγή συνομιλιών» με τους δανειστές μας, οι οποίοι απαιτούν συνεχώς μέτρα εξοντωτικά, εν είδει μεταρρυθμίσεων, που αντιπροσωπεύουν τον εφιάλτη που είχε προφητέψει στο βιβλίο της «Το δόγμα του σοκ» η Ναόμι Κλάιν. Οσον αφορά τους εκάστοτε κυβερνώντες, οι χειρισμοί τους αρχίζουν και τελειώνουν στην απεγνωσμένη τους προσπάθεια να περισώσουν άθικτο το πελατειακό τους κράτος, την αιτία του κακού και των δεινών των Ελλήνων πολιτών και της ίδιας της χώρας.

Οπως, άλλωστε, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος «δεν είναι όλα τα Μνημόνια ίδια». Ακριβώς όπως ο θάνατος. Για κάποιους είναι ήσυχος, για κάποιους άλλους μαρτυρικός. Το γεγονός, όμως, στο τέλος παραμένει πάντα ίδιο. Επώδυνο…

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: