Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Η “Παπαστράτος” των 1200 εργαζομένων και του 2,5% εσόδων του τακτικού Προϋπολογισμού!

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ/ΑΓΟΡΑ στις 11/06/2017

Για ένα μέλλον χωρίς… τσιγάρο!

|> Σε καλπάζουσα ανάπτυξη βρίσκεται η «Παπαστράτος» που με συνεχείς επενδύσεις συμβάλει σημαντικά στην οικονομία της υπό κρίση Ελλάδας – τόσο που ο κύκλος εργασιών της το 2015 να ανέλθει στα 1,34 δισ. ευρώ, από τα οποία 1,1 δισ. ευρώ ήταν Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης και ΦΠΑ, δηλαδή ποσόν που αντιστοιχεί στο 2,5% των εσόδων του τακτικού Προϋπολογισμού! Και όλα αυτά, ενώ σχεδιάζει ένα μέλλον απαλλαγμένο από τον καπνό του τσιγάρου! Συμβαίνουν κι αυτά…

Επειδή όταν μιλάμε για οικονομία, δεν αναφερόμαστε μόνον στην κερδοφορία μιας επιχείρησης, αλλά και στην συμμετοχή της στο κοινωνικό γίγνεσθαι, ας σημειωθεί ότι η «Παπαστράτος» που είναι θυγατρική της Philip Morris International (PMI), στην έδρα της στον Ασπρόπυργο προσφέρει 800 θέσεις εργασίας, ενώ όπως ανακοινώθηκε με μια νέα επένδυση ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ θα δημιουργήσει άλλες 400 νέες θέσεις εργασίας, λόγω της μετατροπής του εργοστασίου σε μονάδα παραγωγής των ράβδων καπνού για το IQOS – το πρώτο νέο καπνικό προϊόν μειωμένου κινδύνου σε σχέση με τα συμβατικά τσιγάρα.

Επίσης με μία απλή ματιά στα δεδομένα της εταιρείας θα δούμε ότι στην πατρίδα μας διαθέτει περίπου 25.000 άμεσους και έμμεσους εμπορικούς συνεργάτες και 900 προμηθευτές, ενώ η PMI είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής των ελληνικών καπνών αγοράζοντας άνω του 50% της ελληνικής παραγωγής ανατολικών καπνών με τριετείς δεσμεύσεις – οι τελευταίες τα έτη 2013-2015 και 2016-2018.

Σχετικά με την οικονομική της δυναμική, το 2015 η «Παπαστράτος» ήταν η 10η μεγαλύτερη επιχείρηση στην Ελλάδα βάσει κύκλου εργασιών (ICAP Group), ενώ το 2016 αναδείχθηκε στην “#1 Πιο Αξιοθαύμαστη Εταιρία στην Ελλάδα Ανεξαρτήτως Κλάδου” από το περιοδικό «Fortune».

Οι τελευταίες επενδύσεις της «Παπαστράτος» περιλαμβάνουν:

(2014-15): Νέες γραμμές παραγωγής και υπερσύγχρονη μονάδα επεξεργασίας καπνού. Μεταφορά όγκου παραγωγής από άλλα εργοστάσια της ΡΜΙ και μετατροπή του εργοστασίου της εταιρίας σε εξαγωγικό κέντρο.

(2013): Μετατροπή των αποθηκών της «Παπαστράτος» στο Αγρίνιο σε πανευρωπαϊκές αποθήκες και διαμετακομιστικό κέντρο της PMI για τα καπνά ανατολικού τύπου. Τα καπνά προέρχονται από την Ελλάδα και άλλες όμορες χώρες και εξάγονται προς εργοστάσια της PMI στην ΕΕ, τη Ρωσία και την Ουκρανία.

(2013): Νέες υπερσύγχρονες μηχανές στο τυπογραφείο της «Παπαστράτος», το μοναδικό της PMI στην Ευρώπη.

Σήμερα εξάγει τα προϊόντα της σε περισσότερες από 30 χώρες και κατέχει περίπου το 40% της ελληνικής αγοράς.

Η κερδοφορία δεν έχει απομακρύνει την «Παπαστράτος» από τα κοινωνικά προβλήματα, αλλά αντίθετα έχει καταστρώσει ένα πολυσχιδές πρόγραμμα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, για το οποίο από το 2009 έχει δαπανήσει περισσότερα από 1,5 εκατ. ευρώ, στην προσπάθεια να ανακουφιστούν ευάλωτες κοινωνικές ομάδες από τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης.

Ενδεικτικά:

  • «Φροντίδα εν κινήσει», το 1ο στην Ευρώπη λεωφορείο υγιεινής για αστέγους με την ΜΚΟ Praksis σε συνεργασία με το yπουργείο Εργασίας και τον ΟΑΣΑ.
  • Προγράμματα δωρεάν επαγγελματικής κατάρτισης σε 2.300 ανέργους.
  • Προσφορά 110.000 γευμάτων στα συσσίτια της Αρχιεπισκοπής Αθηνών.
  • Πρόγραμμα κατάρτισης άνω των 500 καπνοκαλλιεργητών της Β. Ελλάδας.
  • Δημιουργία 4 ξενώνων για άστεγες κακοποιημένες γυναίκες (2015)
  • Στήριξη άστεγων μονογονεϊκών οικογενειών μέσω του Κέντρου Ημέρας της ΜΚΟ Praksis.
  • Ανάπλαση υποβαθμισμένης γειτονιάς στο Μεταξουργείο.
  • Κάλυψη εξόδων θέρμανσης 50 σχολείων, με συνολικά 2.500 μαθητές.
  • Παραχώρηση σημαντικών περιουσιακών στοιχείων και της διοίκησης του Ιδρύματος Παπαστράτου στην πόλη του Αγρινίου.
  • Έργα υδροδότησης και βελτίωσης του οδικού δικτύου στους Δήμους Αβδήρων και Ξάνθης.
  • Στήριξη της τοπικής κοινωνίας του Ασπροπύργου (κοινωνικό παντοπωλείο & φαρμακείο, παιδικές χαρές, αγορά αυτοκινήτου για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι»).
  • Προσφορά εξοπλισμού και ηλεκτρονικών υπολογιστών σε σχολεία και οργανισμούς.

Προϊόντα δυνητικά μειωμένου κινδύνου

Η PMI, μητρική εταιρία της “Παπαστράτος”, τα τελευταία χρόνια έχει επενδύσει σημαντικούς πόρους για την ανάπτυξη προϊόντων δυνητικά μειωμένου κινδύνου σε σχέση με τα συμβατικά προϊόντα καπνού. Προϊόντα δυνητικά μειωμένου κινδύνου είναι ο όρος που χρησιμοποιεί η εταιρία όταν αναφέρεται στα προϊόντα που έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν τον κίνδυνο για τα μεμονωμένα άτομα και την πρόκληση βλάβης στοn γενικότερο πληθυσμό, σε σύγκριση με το κάπνισμα συμβατικών τσιγάρων.

Αυτά τα προϊόν της PMI βρίσκονται σε διάφορα στάδια ανάπτυξης και εμπορικής διάθεσης. Διεξάγονται εκτενείς και ενδελεχείς επιστημονικές μελέτες, προκειμένου να διαπιστώσουμε εάν μπορούμε να υποστηρίξουμε, όσον αφορά στα εν λόγω προϊόντα, ισχυρισμούς περί μειωμένης έκθεσης σε επιβλαβή και δυνητικώς επιβλαβή συστατικά του καπνού και, σε τελευταία ανάλυση, ισχυρισμούς περί μειωμένου κινδύνου εκδήλωσης ασθενειών σε σύγκριση με τα τσιγάρα.

Η PMI κατέθεσε τον προηγούμενο Δεκέμβριο αίτηση στον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για την αδειοδότηση του IQOS ως προϊόν μειωμένου κινδύνου, σύμφωνα με τη νομοθεσία των ΗΠΑ. Το δε διεθνές Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης της PMI απασχολεί περισσότερους από 400 επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων, οι οποίοι εργάζονται για την ανάπτυξη μιας σειράς νέων καινοτόμων προϊόντων που είναι εν δυνάμει λιγότερο επιβλαβή από τα τσιγάρα. Και το πρώτο τέτοιου είδους προϊόν, που θερμαίνει τον καπνό αντί να τον καίει, είναι το IQOS. Έτσι, μετά από μια ιστορία 86 χρόνων η “Παπαστράτος” αλλάζει ρότα συνεχίζοντας όμως τη δυναμική επιχειρηματική της πορεία και στηρίζοντας ουσιαστικά την ελληνική οικονομία και την κοινωνία.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: