Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Σε ηλικία 47 χρόνων νικήθηκε από τον καρκίνο ο ανθρωπιστής “χωρίς σύνορα” Τζανέτος Αντύπας

ΚΟΙΝΩΝΙΑ στις 15/02/2017

Κηδεύεται αύριο Πέμπτη (15:30)

Στα 47 του χρόνια έφυγε από τη ζωή ο Τζανέτος Αντύπας – πρόεδρος της ΜΚΟ Praksis. Ο θάνατός του προήλθε από καρκίνο και άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο. Η κηδεία του θα γίνει αύριο Πέμπτη 16/2 στις 15:30 στο Κοιμητήριο του Σχιστού.

Ο Τζανέτος Αντύπας υπήρξε ένας πραγματικά σπάνιος άνθρωπος και άφησε το δικό του στίγμα στον χώρο της κοινωνικής προσφοράς. Άνοιξε νέους δρόμους για την υποστήριξη των αδύναμων και των κατατρεγμένων. Δρόμους που θα περπατήσουν χιλιάδες Έλληνες και ξένοι ανθρωπιστές ακολουθώντας το παράδειγμά του.

Ο Τζανέτος ήταν Πειραιώτης και είχε γεννηθεί στα Μανιάτικα. Ήταν ο πρόεδρος του δ.σ. του Praksis, που συστάθηκε τον Οκτώβριο του 2004 και αποτελεί την συνέχεια των “Εντός Συνόρων” προγραμμάτων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα Ελλάδας.

Επίσης, ήταν αντιπρόεδρος στο Ελληνικό Δίκτυο για την Καταπολέμηση της Φτώχειας, αντιπρόεδρος στο Ελληνικό Δίκτυο για το Δικαίωμα στη Στέγη και την Κατοικία, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας των Εθελοντικών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, μέλος της Επιτροπής του Κοινωνικού Διαλόγου για το AIDS και αντιπρόεδρος στην Ελληνική Πλατφόρμα για την Ανάπτυξη.

Με βασικές σπουδές στην κοινωνική εργασία, στην Οικονομία και Διοίκηση και με μεταπτυχιακό στη Διοίκηση της Υγείας (MSc Health Management), ο Τζανέτος Αντύπας ήταν υποψήφιος διδάκτωρ στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, αλλά δεν πρόλαβε…

Την ανθρωπιστική του δράση την άρχισε από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα (MSF) Ελλάδας το 1996, όπου συνέβαλε στην ανάπτυξη της κοινωνικής και ιατρικής παρέμβασης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα μέσα στην Ελλάδα. Δημιούργησε, εφάρμοσε και συντόνισε τα προγράμματα “Εντός Συνόρων” (Next Door Projects) των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. Το 2000 από το πόστο του διευθυντή Αποστολών των MSF Ελλάδας δημιούργησε αναπτυξιακά προγράμματα σε 9 χώρες (Μαλάουι, Ζάμπια, Παλαιστίνη, Αιθιοπία, Γεωργία, Αρμενία, Ρωσία, Ελλάδα, Σερβία), κάθετα προγράμματα άμεσης παρέμβασης (Λίβανο, Ρωσία), ενώ συμμετείχε σε παρεμβάσεις επείγουσας ανθρωπιστικής βοήθειας στη Σερβία (βομβαρδισμοί) στην Τουρκία (σεισμοί), Ελλάδα (σεισμός), Ινδία (σεισμός), Μοζαμβίκη (πλημμύρες), Ζάμπια (επιδημία ιλαράς).

Παράλληλα με την εθελοντική και ανθρωπιστική του δράση, από το 1995, ο Τζανέτος Αντύπας, συμμετείχε σε προγράμματα Συμβουλευτικής και Εργασιακής Αποκατάστασης Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, καθώς και σε προγράμματα που απευθύνονται σε Πομάκους, Τσιγγάνους, παλλινοστούντες, μακροχρόνια άνεργους και αποσκοπούν στην επαγγελματικής τους ένταξη και αποκατάσταση. Ταυτόχρονα ήταν εκπαιδευτής εκπαιδευτών Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης ενηλίκων και άλλων ευπαθών πληθυσμιακών ομάδων (πιστοποίηση ΕΚΕΠΙΣ), εκπαιδευτής εκπαιδευτών Στελεχών Συνοδευτικών Υποστηρικτικών Υπηρεσιών (πιστοποίηση ΕΚΕΠΙΣ) και πιστοποιημένος εκπαιδευτής εκπαιδευτών από το Ινστιτούτο Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων καθώς και από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: