Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Άσκηση ‘’Αινείας 2023’’ στη Βραυρώνα, εν όψει της αντιπυρικής περιόδου

ΑΤΤΙΚΗ στις 02/05/2023

Πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής με τη συνδρομή του Πυροσβεστικού Σώματος >> ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ

|> Στο πλαίσιο της προτεραιότητας που δίνει η διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής σε ζητήματα που σχετίζονται με την ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας, και με αφορμή την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, πραγματοποιήθηκε η Άσκηση Πεδίου ‘’Αινείας 2023’’, στην περιοχή Χαμολιά Βραυρώνας της Π.Ε Ανατολικής Αττικής.

Σκοπός της, ήταν ο έλεγχος μέρους του επιχειρησιακού σχεδιασμού για την αντιμετώπιση κινδύνων από δασικές πυρκαγιές στην Π.Ε. Ανατολικής Αττικής και η ανάπτυξη συνεργασίας και επικοινωνίας των εμπλεκόμενων φορέων.

Η άσκηση έγινε με τη συνδρομή του Πυροσβεστικού Σώματος, ενώ επίσης συμμετείχαν η Γενική Επιθεώρηση Δασών Αττικής, το Δασαρχείο Πεντέλης, η ΕΛ.ΑΣ, το Λιμενικό Σώμα, η ΚΕΔΕ, ο Δήμος Μαρκοπούλου Μεσογαίας και μέλη εθελοντικών ομάδων.

Την άσκηση άνοιξε με χαιρετισμό του ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας & Περιβάλλοντος Β. Κόκκαλης, ενώ την έναρξή της κήρυξε ο δρ Νίκος Πασσάς, αν. προϊστάμενος διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής.

Ο περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης αναφερόμενος σχετικά τόνισε μεταξύ άλλων:

«Ο συντονισμός και η εκπαίδευση είναι τα κλειδιά για να διαχειριζόμαστε αποτελεσματικά τις κρίσεις και να προστατεύουμε τους πολίτες και τις πόλεις μας. Στόχος μας μία ασφαλής και ανθεκτική Αττική και προς αυτή την κατεύθυνση συνεχίζουμε τη δουλειά μας, συνεπικουρώντας με όλες μας τις δυνάμεις το έργο της Πυροσβεστικής, με βασικό μας εργαλείο την πρόληψη. Θα ήθελα, να ευχαριστήσω για τη συμβολή τους, τόσο στο θέμα της πρόληψης όσο και της κατάσβεσης, τα εθελοντικά σώματα.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Η διενέργεια των ασκήσεων σε τακτά χρονικά διαστήματα συνιστά την πιο ασφαλή μέθοδο για την εκπαίδευση και αξιολόγηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας, επάρκειας, αλλά και του επιτυχούς συντονισμού των φορέων που καλούνται να διαχειρισθούν μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Σε αυτές τις μάχες κανείς δεν περισσεύει».

Επίσης, ο κ. Πατούλης υπογράμμισε πως το Πυροσβεστικό Σώμα θα ενισχυθεί και με άλλα εργαλεία, με στόχο να διευκολυνθεί όσο το δυνατόν το δύσκολο έργο του, ενώ παράλληλα τόνισε πως θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση πολιτών και εθελοντών σε ζητήματα πολιτικής προστασίας.

Ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας & Περιβάλλοντος Β. Κόκκαλης κατά το χαιρετισμό του επισήμανε πως για την Περιφέρεια Αττικής η πρόληψη και ενημέρωση για τα ζητήματα Πολιτικής Προστασίας είναι αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα, ενώ τόνισε την σαφή κατεύθυνση που έχει δώσει ο περιφερειάρχης Αττικής, στην ανάληψη δράσεων και πρωτοβουλιών οι οποίες θα ενισχύσουν τον συντονισμό και την διαλειτουργικότητα των εμπλεκόμενων φορέων με στόχο την προστασία της ανθρώπινης ζωής, των περιουσιών και των δασών.

Οι στόχοι της Άσκησης ”Αινείας 2023”

  • Η δοκιμασία και βελτίωση της απαιτούμενης συνεργασίας μεταξύ των εμπλεκόμενων οργανισμών.
  • Η βελτίωση του συντονισμού, των επικοινωνιών και της διαχείρισης πληροφορίας.
  • Ο προσδιορισμός και η εκτίμηση των απαραίτητων πόρων (ανθρώπινων και υλικών).
  • Η δοκιμασία της διαδικασίας σύγκλησης και λειτουργίας Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) στο χώρο του συμβάντος.
  • Η Δημιουργία προϋποθέσεων προσομοίωσης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης όπου η λήψη αποφάσεων γίνεται υπό συνθήκες αυξημένης πίεσης.

Μετά το πέρας της άσκησης αποτυπώθηκε το υψηλό επίπεδο ικανοποίησης των συμμετεχόντων, λόγω του μεγάλου βαθμού συμμετοχής των φορέων Πολιτικής Προστασίας και του προσωπικού, όπως και του επαγγελματισμού, που επέδειξαν και της καλής γνώσης του αντικειμένου που είχαν να διαχειριστούν. Επίσης, σημειώθηκε η σημαντικότητα της διενέργειας αυτής της πρωτοβουλίας επιβεβαιώθηκε ακόμη η κρισιμότητα του συντονισμού και της διαλειτουργικότητας των εμπλεκόμενων φορέων καταδείχθηκε για άλλη μια φορά και ο πολύτιμος ρόλος των ΣμηΕΑ ως πολύτιμα εργαλεία στην υποβοήθηση του έργου της διαχείρισης των δασικών πυρκαγιών.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: