Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Ανοιχτά καταστήματα την τελευταία Κυριακή του έτους

Η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, με αφορμή την τροπολογία που κατατέθηκε στις 17/12/2014 με την οποία προστίθεται στο προαιρετικό άνοιγμα των καταστημάτων η τελευταία Κυριακή του έτους, απέστειλε χθες με κατεπείγουσα επιστολή της προς την Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, την θέση που είχε εκφράσει προς τον υπουργό Ανάπτυξης για αντικατάσταση της πρώτης εκ των δύο Κυριακών πριν τα Χριστούγεννα με την Κυριακή 28 Δεκεμβρίου αναφορικά με το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων.

magazia_eortastiko_orarioΑπό την πρώτη στιγμή της θεσμοθέτησης του νόμου 4177/2013, η ΕΣΕΕ είχε επισημάνει ότι αντί των δύο Κυριακών προ των Χριστουγέννων τα καταστήματα θα έπρεπε να είναι ανοιχτά τις δύο τελευταίες Κυριακές του έτους, όταν πλέον θα είχε καταβληθεί το δώρο των Χριστουγέννων στον ιδιωτικό τομέα. Παράλληλα με αυτά, είχαμε δηλώσει με κάθε ευκαιρία ότι το άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή 14 Δεκεμβρίου δεν θα λειτουργούσε ενισχυτικά στην Χριστουγεννιάτικη αγορά και δεν θα τόνωνε την καταναλωτική ζήτηση, κυρίως λόγω της μη καταβολής του δώρου και της συνήθους καταναλωτικής πρακτικής των αγορών «τελευταίας στιγμής». Αντίθετα, η τελευταία Κυριακή του χρόνου 28 Δεκεμβρίου στο μέσο της εορταστικής περιόδου θα μπορούσε να έχει ευεργετικά αποτελέσματα για το εμπόριο. Σχετικό αίτημα ώστε η τελευταία Κυριακή του έτους να αντικαταστήσει την πρώτη από τις δύο Κυριακές προς των Χριστουγέννων, είχε υποβληθεί και πέρυσι από την ΕΣΕΕ, όμως τελικά δεν ικανοποιήθηκε, με το επιχείρημα ότι δεν υπήρχε επαρκής χρόνος για την αλλαγή στη νομοθεσία, η οποία προϋποθέτει νόμο και όχι απλώς υπουργική απόφαση.

Άλλωστε στην έρευνα που επισυνάπτουμε, για την πορεία της αγοράς την Κυριακή 14 Δεκεμβρίου αποδεικνύεται περίτρανα η αποτυχία του ανοίγματος, αφού το 64% των εμπορικών επιχειρήσεων δήλωσε ότι τη συγκεκριμένη Κυριακή είχαν χαμηλότερο τζίρο από τον μέσο όρο της εβδομάδας.

Εάν λοιπόν υπάρχει μία Κυριακή, που θα έπρεπε να είναι η μία και η πρώτη των 7 θεσμοθετημένων, είναι η τελευταία Κυριακή του χρόνου που παραδοσιακά ίσχυε από το 1966 μέχρι πέρυσι που έκαναν τη λειτουργία της αγοράς “άνω – κάτω”.

Εάν υπάρχει μία Κυριακή που δεν είναι σημείο αμφισβήτησης με το ΥΠΑΑΝ και αντιπαράθεσης μεταξύ εμπόρων και εμποροϋπαλλήλων είναι η τελευταία Κυριακή του χρόνου.

Εάν υπάρχει μία Κυριακή που όλοι οι έμποροι θέλουμε όλα τα καταστήματα ανοικτά σε μια εορταστική αγορά είναι η τελευταία Κυριακή του χρόνου.

Τα καταστήματα λοιπόν, όπως όλα δείχνουν, θα ανοίξουν την τελευταία Κυριακή του χρόνου, 28 Δεκεμβρίου, ελπίζουμε με την σχετική αντικατάσταση της πρώτης από τις δύο Κυριακές προ των Χριστουγέννων.

Με την ευκαιρία της έναρξης της Χριστουγεννιάτικης αγοράς και του εορταστικού ωραρίου ευχόμαστε σε όλο τον εμπορικό κόσμο, καλές γιορτές και καλές δουλειές!

Απάντηση