Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Καυγάς μεταξύ Πατούλη –Σγουρού, λόγω… κορωνοϊού!

Αττική στις 30/07/2020

Ανταλλαγή ανακοινώσεων με «βαριές κουβέντες» – Ο περιφερειάρχης επέλεξε να γίνει συνεδρίαση με τηλεδιάσκεψη και όχι δια ζώσης

|> Τελικά, και το περιφερειακό συμβούλιο Αττικής “χτύπησε” ο κορωνοϊός, αφού χθες δεν κατέστη δυνατή η συνεδρίασή του με την συμμετοχή όλων τα παρατάξεων (απουσίαζαν 6 παρατάξεις!), παρά το γεγονός ότι κύριο θέμα ήταν ο προϋπολογισμός και το τεχνικό πρόγραμμα της Περιφέρειας. Αφορμή στάθηκε ότι η συνεδρίαση θα γινόταν και πάλι εξ αποστάσεως!

Στο πλαίσιο της άρνησης παρατάξεων να συμμετάσχουν σε τηλεδιάσκεψη, προέκυψε “μονομαχία” μεταξύ του Γιώργου Πατούλη και του Γιάννη Σγουρού.

Διαφήμιση για την υποστήριξη της σελίδας

Πρώτος εξέδωσε ανακοίνωση στις 17:30 ο περιφερειάρχης Αττικής κ. Πατούλης και μετά από μισή ώρα εξέδωσε απαντητική ανακοίνωση ο επικεφαλής της παράταξης “Ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση Αττικής” και τ. περιφερειάρχης Γιάννης Σγουρός.

Η ανακοίνωση του κ. Πατούλη, αναφέρει:

«Η σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής έχει ως βασικό θέμα της ημερήσιας διάταξης τον προϋπολογισμό και το τεχνικό πρόγραμμα της Περιφέρειας Αττικής για το 2021 και διεξάγεται μέσω τηλεδιάσκεψης, για λόγους που έχουν να κάνουν με την προστασία της δημόσιας υγείας.

Αυτή τη σημαντική συνεδρίαση επέλεξαν κάποιες από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, για να απέχουν από τις εργασίες της, με την αδικαιολόγητη πρόφαση ότι η συνεδρίαση γίνεται με τηλεδιάσκεψη κι όχι δια ζώσης εργασίες, όπως έχουν ζητήσει.

Η θέση αυτή δεν είναι υπεύθυνη κι εκθέτει όσους την υποστηρίζουν. Δεν εκθέτει τη Διοίκηση η οποία διεξάγει όλο αυτό το διάστημα τις συνεδριάσεις του ΠΕΣΥ με απόλυτη διαφάνεια και χωρίς να θέτει σε κίνδυνο την υγεία των περιφερειακών συμβούλων.

Σε μια περίοδο που ο κορωνοϊός βρίσκεται σε νέα έξαρση κι εμφανίζονται καθημερινά νέα κρούσματα, ιδιαίτερα στην Αττική, κάποιες παρατάξεις επιμένουν να θεωρούν σωστό να ρισκάρουμε ζωές και μην χρησιμοποιήσουμε τις δυνατότητες που έχουμε και να αξιοποιήσουμε τις νέες τεχνολογίες,  για να συνεδριάσουμε ως Περιφερειακό Συμβούλιο.

Οι παρατάξεις αυτές ζητούν η συνεδρίαση να διεξαχθεί όπως την περίοδο πριν την πανδημία, σε ένα χώρο κλειστό, όπου θα υπάρξει συνωστισμός περισσότερων από εκατό συμβούλων και συνεργατών, οι οποίοι μάλιστα θα είναι υποχρεωμένοι με βάση τις νέες οδηγίες των επιστημόνων, να φορούν σε όλη τη διάρκεια της πολύωρης συνεδρίασης μάσκα. Πιστεύει κανένας ότι μπορεί έτσι να διεξαχθεί συνεδρίαση του ΠΕΣΥ;

Δεν μπορούμε να αντιληφθούμε ποιον άλλο σκοπό εξυπηρετεί η υιοθέτηση αυτής της ανεύθυνης κι επιστημονικά αστήρικτης συμπεριφοράς από πλευράς κάποιων παρατάξεων, πέραν από την εξυπηρέτηση των δικών τους μικρο-παραταξιακών συμφερόντων. Δεν μπορούμε να αντιληφθούμε τι φοβούνται και  αρνούνται να συμμετάσχουν στην εξ’ αποστάσεως συνεδρίαση.

Επιπλέον ας μη χρησιμοποιούν τη δικαιολογία ότι τάχα κάποια θέματα έρχονται προς συζήτηση χωρίς να έχουν υποβληθεί έγκαιρα οι εισηγήσεις, γιατί τα θέματα αυτά αποσύρθηκαν πλην εκείνου που αφορούσε στη συμπλήρωση του προγράμματος πολιτιστικών εκδηλώσεων για το 2020.  Αν αναλαμβάνουν την ευθύνη να μην πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις στην Ανατολική Αττική και τα Νησιά μας ας το πουν ευθέως.

Σε κάθε περίπτωση η δημοκρατική λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου είναι επαρκώς εξασφαλισμένη και κατοχυρωμένη και με την εξ’ αποστάσεως συνεδρίαση του Σώματος και δεν υπάρχει κανένας λόγος να θέτουμε σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία και την υγεία των Περιφερειακών Συμβούλων. Άλλωστε, λόγω των ειδικών συνθηκών, ακόμη κι αν η συνεδρίαση γινόταν δια ζώσης, οι πολίτες δεν θα μπορούσαν να συμμετέχουν σε αυτήν λόγω των μέτρων πρόληψης που ισχύουν.

Δυστυχώς, η ανεύθυνη συμπεριφορά ορισμένων αναδεικνύει για μια ακόμη φορά τα αδιέξοδα που δημιουργεί στην καθημερινή λειτουργία των αυτοδιοικητικών θεσμών η απλή αναλογική. Αναδεικνύει με ποιον τρόπο μπορούν πολιτικές μειοψηφίες να εμποδίσουν Διοικήσεις που διαθέτουν ισχυρή λαϊκή νομιμοποίηση, να εφαρμόσουν το πρόγραμμά τους.

Στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα, υπάρχει ο διάλογος και η συνεννόηση.   Η αποχή από τη λειτουργία των αυτοδιοικητικών οργάνων εκθέτει όσους την υιοθετούν ως πολιτική συμπεριφορά στα μάτια των πολιτών που τους εμπιστεύθηκαν».

Στην απαντητική ανακοίνωση ο Γιάννης Σγουρός, αναφέρει:

«Η παράταξή μας “Ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση Αττικής”, απείχε από την σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, γιατί η Περιφέρεια Αττικής, η μεγαλύτερη της χώρας, με αποκλειστική ευθύνη του κ. Πατούλη οδηγείται σε ολισθηρό κατήφορο και Αντιδημοκρατική εκτροπή.

Δυστυχώς για ακόμη μια φορά το Περιφερειακό Συμβούλιο κλήθηκε να συνεδριάσει και να αποφασίσει για μια σειρά ζητημάτων χωρίς καν να υπάρχουν εισηγήσεις για τα θέματα ημερήσιας διάταξης μετατρέποντας τη διαδικασία της ψηφοφορίας σε παρωδία, ενώ για ακόμη μια φορά η συνεδρίαση αποφασίστηκε να γίνει εξ αποστάσεως όπου η δυνατότητα διαλόγου είναι αποδυναμωμένη. Τα ίδια και χειρότερα συμβαίνουν στην Οικονομική Επιτροπή που λαμβάνονται αποφάσεις για διαγωνισμούς και έργα εκατομμυρίων ευρώ.

Οι πρακτικές της διοίκησης Πατούλη, με την λογική της “ενός ανδρός αρχής”, δεν συνάδουν με τη σύγχρονη λειτουργία της Αυτοδιοίκησης, για την οποία η Παράταξή μας έδωσε θεσμικές μάχες εμπροσθοφυλακής, επί σειρά ετών.

Δεν πρόκειται να συμβάλουμε στη μετατροπή του Περιφερειακού Συμβουλίου, σε διακοσμητικό  όργανο διεκπεραίωσης των αντιθεσμικών πρακτικών μιας διοίκησης που περιφρονεί κάθε κανόνα δημοκρατικής λειτουργίας.

Λέμε κατηγορηματικά ΟΧΙ στον ευτελισμό του δεύτερου βουλευόμενου οργάνου της χώρας, το οποίο πλέον λειτουργεί προσχηματικά, χωρίς τη δυνατότητα πραγματικού διαλόγου, με παράλληλους μονολόγους και «μεταμεσονύκτια», αποφασίζοντας για δεκάδες σοβαρά θέματα χωρίς ουσιαστικές και τεκμηριωμένες εισηγήσεις, με άφωνα και πρόθυμα «δεκανίκια» που συνδράμουν μέσα από αποστασίες και συμφωνίες χωρίς αρχές.

Ο κ. Πατούλης, λειτουργώντας αλαζονικά, έχει καταστήσει αναξιόπιστη την Περιφέρεια Αττικής και την οδηγεί σε αδιέξοδο και απαξίωση.

Καλούμε τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να εγγυηθεί – έστω και τώρα – την δημοκρατική λειτουργία του οργάνου, μακριά από την επικίνδυνη Βλαχοδημαρχική λογική του κ. Πατούλη που θεωρεί την Περιφέρεια Αττικής ιδιοκτησία του.

Καλούμε την κυβέρνηση να αναλογιστεί τις ευθύνες της για τον αντιδημοκρατικό αυτό κατήφορο στον οποίο οδηγεί την Περιφέρεια Αττικής ο “εκλεκτός της”.

Ιδιαίτερα, καλούμε το Υπουργείο Εσωτερικών, – το οποίο «όπλισε» θεσμικά τον κ. Πατούλη με όπλα τα οποία τώρα στρέφει κατά του ίδιου του θεσμού της Περιφέρειας- να πάρει πρωτοβουλίες πραγματικού διαλόγου για θεσμικές αλλαγές που θα εγγυώνται το σεβασμό στη λαϊκή ετυμηγορία και τις θεσμικές προγραμματικές συγκλίσεις που θα οδηγούν στην πραγματική επίλυση των προβλημάτων των πολιτών – πέρα από λογικές “αποφασίζομεν και διατάσσομεν”.

Από τη συγκεκριμένη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου απείχαν επίσης άλλες πέντε (5) Παρατάξεις.

Υ.Γ.: Πολύ σύντομα θα μιλήσουμε εκτενώς για τα οικονομικά της Περιφέρειας Αττικής και τις προεκλογικές υποσχέσεις του κ. Πατούλη».

Απάντηση