Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Αντισεισμικό έλεγχο σε όλα τα σχολεία του Πειραιά ζητούν ενώσεις Γονέων & Κηδεμόνων

Εκδόθηκε ψήφισμα –κάλεσμα προς τον Δήμο Πειραιά, το υπουργείο Παιδείας και προς κάθε άλλον αρμόδιο φορέα 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ |> Τέσσερις ενώσεις Γονέων του Πειραιά (Α’, Β’, Δ’ και Ε’ Διαμερίσματος), που εκπροσωπούμε πάνω από 60 Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων, με χιλιάδες γονείς και μαθητές, όπως επίσης οι τρεις Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης που καλύπτουν όλα τα σχολεία του Πειραιά και η ΕΛΜΕ Πειραιά, συνυπογράφουμε το παρακάτω ψήφισμα και ζητάμε από κάθε αρμόδιο να υπάρξουν άμεσα μέτρα για να είναι τα σχολεία ασφαλή και θωρακισμένα από σεισμούς.

Παρακαλούμε για την προβολή του ψηφίσματος, το οποίο απευθύνουμε στο Δήμο Πειραιά, στο υπουργείο Παιδείας και σε κάθε άλλο αρμόδιο φορέα.

ΨΗΦΙΣΜΑ ΚΑΛΕΣΜΑ
ΤΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ,
ΤΗΣ ΕΛΜΕ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΔΑΣΚΑΛΩΝ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ

Μετά το σεισμό στην Τουρκία, μεγαλώνει η ανησυχία γονιών και εκπαιδευτικών για την αντισεισμική προστασία και στη χώρα μας. Ειδικά στον Πειραιά, οι ζημιές από το σεισμό του 2019 κάνουν ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη να προχωρήσει άμεσα ο αντισεισμικός έλεγχος σε όλα τα σχολεία, με τις αυστηρότερες προδιαγραφές.

Εμείς που υπογράφουμε το κείμενο, εκ μέρους γονιών και εκπαιδευτικών:

Θεωρούμε απαράδεκτο και επικίνδυνο με ευθύνη όλων των αρμόδιων φορέων (κυβερνήσεις, δήμοι, δημόσιοι οργανισμοί) να μην έχουν ελεγχθεί εξαντλητικά τα σχολεία μας τα τελευταία 20 χρόνια (από το 2003 έχει να γίνει ολοκληρωμένος έλεγχος!) όταν μιλάμε για την πιο σεισμογενή χώρα της Ευρώπης και την έκτη πιο σεισμογενή χώρα στον κόσμο! Ειδικά στον Πειραιά όπου ένα μεγάλο μέρος των σχολείων στεγάζονται σε παλιές και γερασμένες κατασκευές.

Δεν είμαστε καθόλου αισιόδοξοι με τη διαδικασία που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή, για τον υποχρεωτικό αντισεισμικό έλεγχο των δημόσιων κτιρίων, ότι η καινούργια σχολική χρονιά θα βρει τα σχολεία μας ελεγμένα και ασφαλή.

Η εμπειρία και από προηγούμενους προσεισμικούς ελέγχους αυτό δείχνει: Οι έλεγχοι μετά το σεισμό του 1999 δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ στα δημόσια κτίρια, ενώ και μετά το σεισμό του 2019, μόλις το 1/3 των σχολείων της Αττικής ελέγχθηκαν από μηχανικούς των Δήμων ή του πρώην ΟΣΚ.

Ακόμα κι αν οι έλεγχοι ολοκληρωθούν τον Οκτώβρη, όπως προβλέπει ο Δήμος, τι θα γίνει με τα σχολεία που θα χρειαστεί να γίνουν επισκευές; Πότε και με τι κονδύλια θα προλάβουν να επισκευαστούν ώστε να ξεκινήσουν κανονικά οι μαθητές τη σχολική χρονιά;

Κανείς δεν δικαιούται να παίζει με την ασφάλεια των παιδιών μας!

Διεκδικούμε:

  • Να προχωρήσει άμεσα και ολοκληρωμένα ο προσεισμικός έλεγχος όλων των σχολείων της περιοχής του δήμου μας. Όλα τα σχολεία να ανοίξουν με ασφάλεια για τη νέα χρονιά.
  • Οι έλεγχοι να είναι ουσιαστικοί, όχι μόνο οπτικοί, από τις αρμόδιες επιτροπές της ΚΤΥΠ σε συνεργασία με τις τεχνικές υπηρεσίες των Δήμων, σε όλα τα σχολικά κτίρια και σε όλα τα επίπεδα (στατική επάρκεια – προσεισμικός έλεγχος – έξοδοι διαφυγής – πυρασφάλεια – ασφαλής ηλεκτρολογική εγκατάσταση – επάρκεια σε προαύλια και χώρους συγκέντρωσης).
  • Να εξασφαλιστούν κονδύλια για την άμεση εκτέλεση επισκευών που θα κριθούν αναγκαίες.
  • Να υπάρξει ουσιαστική μέριμνα από την πλευρά του κράτους, με ευθύνη και του Δήμου, για τακτικούς, επιστημονικά ολοκληρωμένους προσεισμικούς ελέγχους στα σχολεία και στα δημόσια κτίρια.
  • Να προσληφθεί για αυτό το σκοπό το αναγκαίο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων στο Δήμο και να εξασφαλιστούν τα απαραίτητα κονδύλια.

Η ασφάλεια των παιδιών μας στο σχολείο δεν μπορεί να θεωρείται «κόστος».

ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ

  • Ενώσεις Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Α’, Β’, Δ’, Ε’ Δημοτικής Κοινότητας Πειραιά
  • Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Η πρόοδος», «Ρήγας Φεραίος», Νίκαιας – Πειραιά
  • ΕΛΜΕ Πειραιά

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: