Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Απόφαση για ανάπλαση της πρ. Βιομηχανικής Ζώνης Δραπετσώνας

Κοινή Συνέντευξη Τύπου για την αξιοποίηση και ανάπλαση της πρώην Βιομηχανικής Ζώνης Δραπετσώνας με την αξιοποίηση του χώρου του πρώην εργοστασίου Λιπασμάτων, έδωσαν ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης, οι δήμαρχοι Πειραιά Γιάννης Μώραλης, Κερατσινίου-Δραπετσώνας Χρήστος Βρεττάκος, Κορυδαλλού Σταύρος Κασιμάτης, Περάματος Γιάννης Λαγουδάκης, Σαλαμίνας Ισιδώρα Νάννου και ο γ.γ. του δήμου Νίκαιας-Αγ. Ι. Ρέντη Κώστας Τσεφαλάς.

Στην παρέμβασήτου του ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

• Η ανάδειξη της αξιοποίησης της έκτασης των Λιπασμάτων αποτελεί επιλογή στο πλαίσιο της προσπάθειας της Περιφέρειας και των Δήμων «να διαμορφώσουν μια νέα συναντίληψη και να αθροιστούν δυνάμεις» για ένα εναλλακτικό σχέδιο αναβάθμισης της ποιότητας ζωής των κατοίκων,
• Είχαν προηγηθεί άλλα ζητήματα, που αναπτύσσονται κοινές δράσεις και αφορούν: την αποτροπή της διοχέτευσης λυμάτων της Ανατολικής Αττικής, στην Ψυττάλεια, την υλοποίηση μεγάλου προγράμματος για την αντιμετώπιση της φτώχειας και να μεταφερθεί η δίκη της “Χρυσής Αυγής” από τον Κορυδαλλό.
• Τα ζητήματα του περιβάλλοντος έχουν πολύ μεγάλη σημασία για την περιοχή, στην οποία:
1. Αντιστοιχεί μόλις 1 τετραγωνικό μέτρο πράσινου ανά κάτοικο όταν σε κάποιες περιοχές του Λεκανοπέδιου αντιστοιχούν 18 τετραγωνικά μέτρα πράσινου ανά κάτοικο.
2. Αναπτύσσονται πολλές οχλούσες δραστηριότητες, περισσότερες από όλες τις άλλες τις περιοχές του Λεκανοπεδίου.
3. Επιβαρύνεται με την διακίνηση 500.000 φορτηγών και περισσότερων από 2 εκατομμύρια ΙΧ λόγω της λειτουργίας του λιμανιού.
4. Η ανεργία στην ευρύτερη περιοχή είναι σχεδόν διπλάσια από τον πανελλαδικό μέσο όρο.
5. Τα «λουκέτα» σε εμπορικά καταστήματα είναι σε ποσοστά υψηλότερα απ’ ότι στην υπόλοιπη χώρα.
«Η ποιότητα ζωής είναι λίγο πάνω από το μηδέν. Γι’ αυτό, χρειαζόμαστε μεγάλες παρεμβάσεις στο παλιό νεκροταφείο Νεάπολης, στην ΑΖΕΛ, στην ΧΡΩΠΕΙ, στου Γαβριήλ, στον χώρο των φυλακών, στο Πέραμα και στα Λιπάσματα. Τα Λιπάσματα είναι ένα στοίχημα, που δεν πρέπει να χαθεί. Πρέπει να προκριθεί πολιτική λύση», υπογράμμισε ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά, ο οποίος επεσήμανε ότι:
• Λαμβάνονται υπ΄όψιν οι νομικές και άλλες δυσκολίες, που υπάρχουν, κάλεσε την θυγατρική τής Εθνικής Τράπεζας, Πρότυπο Κτηματική, την ιδιοκτήτρια της έκτασης «να συμπαραταχθεί μαζί μας» και κάλεσε όλες τους φορείς να προχωρήσουν με την «ελάχιστη βάση συμφωνίας», για «να γίνουν βήματα μπροστά και να κερδηθεί αυτό το στοίχημα ζωής για την ευρύτερη περιοχή».
Τέλος, ανακοίνωσε ότι η Περιφέρεια μαζί με τον Δήμο θα προκηρύξουν αρχιτεκτονικό διαγωνισμό Ιδεών για τη βιώσιμη ανάπλαση του χώρου.

gabril2

Εξ άλλου, στη διάρκεια της συνέντυξης Τύπου, μίλησε και ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης και είπε:

«Είναι ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι σήμερα εδώ, εκπροσωπώντας τον Δήμο Πειραιά σε αυτό το πάνελ. Θα πρέπει να συνηθίσετε στην εικόνα αυτή, να βλέπετε τους Δημάρχους μαζί, γιατί ήρθε η ώρα οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά, σε αυτά που συμφωνούν αλλά ακόμα και σε αυτά που διαφωνούν και μπορούν να συνθέσουν απόψεις, να διεκδικούν από κοινού για σημαντικά ζητήματα. 

Ένα από αυτά, είναι αυτό για το οποίο είμαστε εδώ σήμερα, για να στηρίξουμε μια αυτονόητη διεκδίκηση. Ο Δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας έκανε μια ιστορική αναδρομή για το θέμα, μίλησε για πράγματα γνωστά και αυτονόητα. Το ότι δεν μπορεί να υπάρχουν διυλιστήρια 70 μέτρα από τα σπίτια, το ότι δεν μπορεί να υπάρχουν βιομηχανίες δίπλα σε σχολεία, παιδικούς σταθμούς και κατοικίες. Το ότι δεν έχουμε στον Πειραιά πράσινο. Ότι πρέπει να δούμε με διαφορετικό μάτι τη βιώσιμη ανάπλαση και αυτής της περιοχής, αλλά και άλλων περιοχών στην Περιφερειακή Ενότητα του Πειραιά.

Σημασία έχει όμως, ότι υπό τον Δήμαρχο Κερατσινίου-Δραπετσώνας, ενωθήκαμε όλοι μαζί, δημιουργήθηκε ένα συγκεκριμένο πλάνο ενεργειών, με ενιαία στρατηγική, για το τι ακριβώς διεκδικούμε.

Οι Δήμοι της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά έχουμε πολλά κοινά. Στα ζητήματα αυτά θα έχουμε κοινή αντιμετώπιση και διεκδικήσεις. Είμαστε Δήμοι με πολύ μεγάλη ανεργία, με ανυπαρξία πρασίνου και ελεύθερων χώρων. Είμαστε Δήμοι δίπλα στη θάλασσα και αντί αυτό να λειτουργεί υπέρ μας, λειτουργεί ανασταλτικά. Βάζω ορισμένα θέματα τα οποία το επόμενο διάστημα μπορούν να αντιμετωπιστούν από κοινού, συν άλλα που αφορούν δράσεις αθλητικές, πολιτιστικές, κοινωνικές. 

Η σημαντική εξέλιξη για εμένα, στην υπόθεση της ανάπλασης που συζητάμε, είναι να καταφέρουμε να πετύχουμε αυτό που φάνηκε ότι είχε επιτευχθεί το 1999, αλλά στη συνέχεια για πολλούς λόγους που είναι γνωστοί, ανετράπη. Αναφερόμαστε σε μια περιοχή που μπορεί να δώσει μια διαφορετική προοπτική και στο Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας αλλά και στους όμορους Δήμους. Είναι μια πολύ μεγάλη περιοχή σε έκταση, η οποία μπορεί να αξιοποιηθεί και όχι να υπάρχει αυτή η κατάσταση που υπάρχει σήμερα.

Ο Δήμος Πειραιά και εγώ προσωπικά θα είμαι παρών σε όποια παρόμοια εκδήλωση ή και στη συνέχεια αν χρειαστεί να κάνουμε και άλλες παρόμοιες πρωτοβουλίες σαν και αυτές του προηγούμενου διημέρου.
Θεωρώ επίσης, πως όλα τα κόμματα θα πρέπει να πάρουν ξεκάθαρη και σαφή θέση επί του θέματος. Τι επιθυμούν, όχι μόνο τα δύο κόμματα που είναι στην κυβέρνηση, αλλά και τα υπόλοιπα.
Να προχωρήσουμε με ταχείς ρυθμούς ώστε να μην χρειαστεί οι επόμενοι από εμάς να ξανασχοληθούν με το ίδιο θέμα. Να μην είμαστε αναβλητικοί, να βάλουμε έναν άξονα και με πρακτικό μυαλό και συνεννόηση να το πετύχουμε. Σας ευχαριστώ πολύ».

Απάντηση