Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Από δυό… χωριά Μπουτσικάκης – Μώραλης για δομή ΟΚΑΝΑ στα Μανιάτικα

Αυτούσιες οι τοποθετήσεις του βουλευτή της ΝΔ και του δημάρχου Πειραιά

|> Η πιθανή δημιουργία δομής του ΟΚΑΝΑ στα Μανιάτικα, δημιούργησε πρόβλημα, καθώς ο βουλευτής (ΝΔ) Χριστόφορος Μπουτσικάκης δημοσιοποίησε ανοιχτή απάντηση στον δήμαρχο Πειραιά και ακολούθως ο Γιάννης Μώραλης, ανταπάντησε.

Επειδή η υπόθεση ίσως ‘’μυρίζει μπαρούτι’’, κάθε παρατήρηση, σχόλιο ή θέση επ’ αυτού δεν θα ήταν και τόσο δεοντολογική τοποθέτηση. Γι’ αυτό ο ‘’Τύπος Πειραιώς’’ δημοσιεύει αυτούσιες τις δύο ανακοινώσεις των κ.κ. Μπουτσικάκη και Μώραλη, με ιστορική συνέχεια…

Η απάντηση του Χριστόφορου Μπουτσικάκη…

Με μεγάλο ενδιαφέρον διάβασα την επιστολή του Δημάρχου Πειραιά κ. Μώραλη προς τον Πρόεδρο του ΟΚΑΝΑ κ. Θεοχάρη σχετικά με το ενδεχόμενο δημιουργίας δομής του ΟΚΑΝΑ στην περιοχή της 5ης Κοινότητας του Δήμου Πειραιά συγκεκριμένα Μανιάτικα του Πειραιά και στην οποία ζητάει από τους Βουλευτές να τοποθετηθούμε επί του ζητήματος.

Για να μπορέσω να τοποθετηθώ υπεύθυνα σχετικά στο Δημόσιο Διάλογο ζήτησα άμεσα από τον κ. Θεοχάρη συνάντηση και προς τιμήν του με δέχτηκε στο γραφείο του εντός μίας ώρας.

Μετά τη συνάντησή μου και τη σχετική ενημέρωση θα ήθελα να δηλώσω τα εξής:

Για τις τυπικές διαδικασίες:

–        Στις 8/8/2017  υπεγράφη η με αριθμό πρωτοκόλλου Α4γ/ΓΠ. 61258 απόφαση του τότε Υπουργού Υγείας κ. Ξανθού με την οποία αποφασίστηκε η δημιουργία της σχετικής δομής και στην οποία περιγράφεται ο σκοπός της, ο προϋπολογισμός και η πηγή χρηματοδότησης της (ΕΣΠΑ 2014-2020, πρόγραμμα «Προώθηση της κοινωνικής ένταξης και καταπολέμηση της φτώχειας και διακρίσεων- διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής»).

– Στις 25/1/2021 με αριθμό πρωτοκόλλου 250 εγκρίθηκε η χρηματοδότηση του συγκεκριμένου έργου από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ «Αττική 2014-2020» χωρίς υπόδειξη από τον ΟΚΑΝΑ για τον ακριβή χώρο του Κέντρου.

Για την ουσία του θέματος:

Το εν λόγω έργο έχει ως μοναδικό σκοπό την παροχή ενημέρωσης, ψυχολογικής υποστήριξης και καθοδήγησης συνανθρώπων της πόλης μας που είναι ευάλωτοι στις ναρκωτικές ουσίες, το αλκοόλ και τον τζόγο. Επίσης θα παρέχει βοήθεια και υποστήριξη στα άτομα αυτά για την επίλυση ή και διεκπεραίωση θεμάτων που αφορούν σε επαφές και συναλλαγές με δημόσιες υπηρεσίας π.χ. έκδοση ταυτότητας ή διαβατηρίου, καταβολής προνοιακών επιδομάτων, τακτοποίηση οφειλών κλπ. Ταυτόχρονα προσφέρει ασφαλή χώρο ξεκούρασης, υπηρεσίες βραχείας φιλοξενίας στα άτομα τα οποία στερούνται πρόσβασης σε κατοικία, που διαβιούν στον δρόμο, ή σε ακατάλληλα καταλύματα χωρίς παροχή ρεύματος, νερού, θέρμανσης κλπ, υπηρεσίες βασικής υγιεινής και σίτισης με στόχο την μείωση της όποιας βλάβης.

Το Κέντρο Ημέρας ΔΕΝ αποτελεί Μονάδα Ολοκληρωμένης Θεραπείας της Εξάρτησης, ΔΕΝ στελεχώνεται από ιατρικό προσωπικό και συνεπώς εντός της δομής ΔΕΝ γίνεται χορήγηση υποκατάστατων.

Θα περίμενε κανείς η Δημοτική Αρχή αντί να επικαλείται φοβικά αντανακλαστικά θυμίζοντας κακές πρακτικές του παρελθόντος να λειτουργεί προνοητικά και να δρα στο χρόνο που παρθηκαν οι αποφασεις δημιουργίας και χρηματοδότησης της συγκεκριμένης δομής. Σίγουρα αν είχε μεριμνήσει και ασχοληθεί εγκαίρως θα είχε βρει το χρόνο, από το 2017 ως σήμερα που το έργο είναι υλοποιημένο, να απευθυνθεί με εναλλακτικές προτάσεις προς τον ΟΚΑΝΑ και το Υπουργείο Υγείας ώστε να βρεθεί το κατάλληλο μέρος, προκειμένου αφ’ ενός να μην επηρεάζεται η κοινωνική ηρεμία στην πόλη αλλά και αφ’ ετέρου να επιτευχθεί ο στόχος του να μην υπάρχει ούτε ένας συμπολίτης μας στους δρόμους, στα πεζοδρόμια, ούτε ένας συμπολίτης μας χωρίς την αναγκαία θαλπωρή, στήριξη και φροντίδα.

Άρα δεν δικαιούται να επικαλείται ο Δήμαρχος άγνοια των γεγονότων αφού όλα είναι αναρτημένα στη «Διαύγεια» ως δημόσια έγγραφα από το 2017 και το 2021 και να ρίχνει αλλού τις ευθύνες, ενώ το έργο έχει υλοποιηθεί και ολοκληρωθεί. Έπρεπε να γίνουν οι κινήσεις στο σωστό χρόνο με το σωστό τρόπο προς όφελος της πόλης και της 5ης Δημοτικής Κοινότητας.

Η ανταπάντηση του Γιάννη Μώραλη …

Διάβασα με ενδιαφέρον την τοποθέτηση του κυρίου Μπουτσικάκη σε σχέση με την πιθανότητα δημιουργίας δομής του ΟΚΑΝΑ στα Μανιάτικα, την οποία φυσικά δημοσιοποίησε μετά τη δίκη μου δημόσια πρόσκληση,  προκειμένου  να γίνουν γνωστές οι θέσεις των βουλευτών μας.

Όπως και ο ίδιος αναγνώρισε, αν και δεν φάνηκε να τον ενοχλεί, δεν γνώριζε το θέμα παρά του ότι είναι Βουλευτής και μάλιστα της κυβερνητικής παράταξης και ζήτησε, μετά την δίκη μου επιστολή, ενημέρωση από τον πρόεδρο του ΟΚΑΝΑ. Αφού αυτή του παρασχέθηκε και χωρίς καν να επικοινωνήσει με την Δημοτική Αρχή της πόλης του ή την τοπική κοινότητα, έσπευσε να ταχθεί υπέρ της εγκατάστασης της δομής στα Μανιάτικα,  εξηγώντας μάλιστα  ταυτόχρονα την λειτουργία της και καθησυχάζοντας τους πολίτες, καθώς  κατά την άποψη του δεν μπορεί να αποδειχθεί προβληματική για την περιοχή.

Ο κάθε ένας έχει  το δικαίωμα της γνώμης του και ειλικρινά χαίρομαι για την επιλογή του να τη δημοσιοποιήσει.

Όσον αφορά όμως στην προσπάθειά του, γιατί άραγε, να ασκήσει κριτική στη Δημοτική Αρχή έφτασε στο σημείο αφενός να κατηγορήσει εμένα ως Δήμαρχο με το αιτιολογικό ότι θα έπρεπε να είχα ενημερωθεί από τη ΔΙΑΥΓΕΙΑ  !!!!!! και ότι αφού αυτό δεν έγινε, δεν δικαιούμαι να αντιδρώ ή να διαμαρτύρομαι και ότι έχω εγώ την ευθύνη !!!! για την επιλογή του σημείου.

Τον ενημερώνω ότι ως Δήμαρχος του Πειραιά δεν δέχομαι να ενημερώνομαι από τη ΔΙΑΥΓΕΙΑ, αλλά προτού η οποιαδήποτε απόφαση ληφθεί και «ανέβει» στον σχετικό  ιστότοπο.

Ο Δήμαρχος του Πειραιά και κατ’ επέκταση το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης πρέπει να ενημερώνεται για κάθε Δημόσια δομή που ο οποιοσδήποτε επιθυμεί να εγκαταστήσει στην πόλη πολύ νωρίτερα, ώστε να υπάρχει ο αναγκαίος χρόνος το θέμα να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο και την τοπική κοινότητα, προκειμένου να καθοριστεί ανοιχτά και δημοκρατικά  η θέση της πόλης την οποία εκφράζει η Δημοτική Αρχή.

Αν ο ίδιος ως Βουλευτής της πόλης αρκείται και δέχεται να ενημερώνεται από τη ΔΙΑΥΓΕΙΑ (δηλαδή αφού έχει παρθεί και οριστικοποιηθεί η οποιαδήποτε απόφαση) είναι δικό του θέμα και επιλογή.

Επίσης ενδεχομένως δεν θυμάται την μάχη που έδωσε όλη η πόλη πριν χρόνια για την απομάκρυνση παρόμοιας δομής λόγω των τεράστιων προβλημάτων που είχε δημιουργήσει και μάλλον δεν γνωρίζει τις προϋποθέσεις που πρέπει αυτή να πληροί, ώστε η ωφέλεια της να υπερβαίνει τα όποια πιθανά προβλήματα.

Μια δε από τις πρώτες προϋποθέσεις είναι η δομή να απέχει συγκεκριμένη επαρκή απόσταση από σχολικό συγκρότημα.

Στην λανθασμένη επιλογή που έγινε, απουσία της πόλης, η δομή είναι σχεδόν όμορη σχολικού συγκροτήματος.

Του προτείνω λοιπόν να «πετάξει» την υποχρέωσή του να υπερασπίζεται την κάθε κυβερνητική επιλογή, ειδικά για τοπικά ζητήματα και να δει το συμφέρον της πόλης και των κατοίκων, έστω και αν κάποια στιγμή απαιτηθεί να διαφοροποιηθεί.

Όσον αφορά για τους συμπολίτες μας με εξαρτήσεις ή όσους έχουν ανάγκη υποστήριξης, προφανώς ο κύριος Μπουτσικάκης πάνω στην βιασύνη του για κριτική δεν διάβασε με προσοχή όπως λέει την ανακοίνωσή μου.

Είπα από την πρώτη στιγμή και επαναλαμβάνω ότι τέτοιες δομές είναι αναγκαίες  και πρέπει να υπάρξει και κυβερνητική πρωτοβουλία αλλά όπως πολλάκις επανέλαβα, μετά από έγκαιρη ενημέρωση, αναλυτική συζήτηση και συνεργασία και ει δυνατόν συμφωνία όλων των εμπλεκομένων και κυρίως της τοπικής κοινωνίας.

Παράλληλα, τον ενημερώνουμε ότι ο Δήμος Πειραιά αλλά και εγώ ως Δήμαρχος έχουμε αποδείξει ότι δίνουμε προτεραιότητα στην αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων που έχουν ευάλωτες ομάδες πληθυσμού για αυτό και στον Πειραιά λειτουργούν Ξενώνας Κακοποιημένων γυναικών, κέντρα κοινότητας για τις ευάλωτες ομάδες, η δομή της ΟΥΝΕΣΚΟ για άστεγους και για  χρήστες του ΟΚΑΝΑ, Ξενώνας μονογονεϊκών οικογενειών, φιλοξενία προσφύγων σε διαμερίσματα μέσα από χρήση πολλών προγραμμάτων, Κοινωνικό παντοπωλείο, στήριξη φτωχών συμπολιτών μας μέσω της ΚΟ.Δ.Ε.Π.

Εγώ ως Δήμαρχος αυτής της πόλης θα συνεχίσω να μάχομαι χωρίς καμία δέσμευση, κομματική υποχρέωση και αγκύλωση, με μοναδικό γνώμονα το συμφέρον του Πειραιά και των Πειραιωτών όπως πράττω τα τελευταία εννέα χρόνια!

Υστ 1: Όσον αφορά στην ορθή επανάληψη του δελτίου τύπου του κυρίου Μπουτσικάκη λίγο μετά την αρχική του έκδοση, να θυμίσουμε ότι όπως λέει και ο λαός «όποιος βιάζεται σκοντάφτει».

Υστ 2: Αν εγώ δεν ενημερώθηκα με δική μου ευθύνη και δεν ενήργησα όπως ισχυρίζεται έγκαιρα,  ο ίδιος ως Βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος που πήρε και την πρωτοβουλία τι ακριβώς έπραξε από το 2019 μέχρι σήμερα; Απολύτως τίποτα γιατί προφανώς συμφωνεί ή «οφείλει» να συμφωνήσει με την εγκατάσταση της δομής του ΟΚΑΝΑ στο συγκεκριμένο σημείο στα Μανιάτικα.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: