Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Μάσκες παντού και… διπλές σε συγκοινωνίες και σουπερμάρκετ!

ΚΟΙΝΩΝΙΑ,ΥΓΕΙΑ στις 24/12/2021

Από σήμερα ισχύουν νέα περιοριστικά μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό σε όλη την επικράτεια – Καλπάζει… η μετάλλαξη “Όμικρον”

|> Από τις 6 το πρωί η δημόσια ζωή στην Ελλάδα γίνεται περισσότερο περιορισμένη, καθώς αρχίζει η ισχύς των νέων μέτρων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Σύμφωνα με τα όσα εξήγγειλε χθες ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, με βάση τις αποφάσεις της Επιτροπής των Ειδικών τα μέτρα θα διαρκέσουν έως και τις 2 Ιανουαρίου και προβλέπουν:

  • Η μάσκα είναι υποχρεωτική σε όλους τους εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους ακόμα και στα γυμναστήρια και στα μπαρ. Δεν χρησιμοποιείται η μάσκα μόνο κατά την κατανάλωση τροφής ή ποτού.
  • Η διπλή μάσκα ή οι ενισχυμένες μάσκες είναι πλέον υποχρεωτικές στα σουπερμάρκετ και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
  • Η μάσκα παραμένει υποχρεωτική και στην εκκλησία και στα θέατρα και τα σινεμά.
  • Οι δημόσιες ή ιδιωτικές ψυχαγωγικές εκδηλώσεις για τα Χριστούγεννα δεν θα γίνουν σε καμιά περιοχή της χώρας. Από τη ρύθμιση αυτή εξαιρούνται τα θεματικά πάρκα. Επίσης, όσοι μπαίνουν στη χώρα, πέρα από το τεστ που υποχρεούνται να έχουν πριν την είσοδο τους, θα πρέπει – μετά από ισχυρή σύσταση της επιτροπής- να υποβάλλονται σε επαναληπτικά τεστ τη δεύτερη και την τέταρτη μέρα από την ώρα που έρχονται στη χώρα μας.
  • Test πριν από κάθε κοινωνική εκδήλωση.

Όπως είπε ο υπουργός Υγείας, η επιτροπή εμπειρογνωμόνων θα επανασυνεδριάσει στις 27 Δεκεμβρίου και θα εκτιμήσει την αποδοτικότητα των νέων μέτρων έως τότε, αλλά είναι έτοιμη να προτείνει από τις 3 Ιανουαρίου νέα μέτρα τα οποία έχει ήδη εισηγηθεί και θα ανακοινωθούν όταν κριθεί αναγκαίο. Ακόμη ο κ. Πλεύρης, μεταξύ άλλων είπε:

  • Τα νέα αυτά μέτρα που θα ισχύσουν μετά τις 3 Ιανουαρίου έχουν να κάνουν με τη διασκέδαση -καθώς επεξεργάζεται η επιτροπή διάφορα σενάρια για το ωράριο – τις αθλητικές εκδηλώσεις, το σκέλος της τηλεργασίας και δραστηριότητες που δεν είναι ανάγκες.
  • Δεν θα υπάρξουν περιοριστικά μέτρα τύπου lockdown και διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει αναγκαιότητα επαναφοράς του SMS. 0πως τόνισε, τα μέτρα δεν θα αφορούν τα σχολεία αλλά μόνο την ψυχαγωγία, τη διασκέδαση και την τηλεργασία.
  • Οι έλεγχοι που θα γίνουν τις επόμενες ημέρες, θα είναι αναλογικά όσοι έχουν γίνει σε όλον τον προηγούμενο χρόνο. Εάν δούμε ότι δεν υπάρχει τήρηση των μέτρων, η επιτροπή προφανώς μπορεί να συστήσει επιπλέον μέτρα, προσέθεσε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι είναι πολύ σημαντική η τήρηση των μέτρων, προκειμένου να μην επιβαρυνθούν οι πολίτες με νεότερα.

Σχετικά με την “Όμικρον” είπε ότι τις τελευταίες ημέρες υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων γεγονός που διερευνάται αν οφείλεται στον μεγάλο συγχρωτισμό που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες λόγω των εορτών. Και πως έχει πολύ υψηλή μεταδοτικότητα, ενώ θα γνωρίζουμε μέσα στις επόμενες 10 με 15 ημέρες την νοσηρότητα.

Τέλος τόνισε ότι έχει αυξηθεί σημαντικά η εμβολιαστική κάλυψη, η οποία είναι πάνω από 80% στο σύνολο του πληθυσμού και ότι πάνω από το 72% όσων δικαιούνται την αναμνηστική δόση την έχουν ήδη κάνει.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: