Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Αρδαβάνης: Ας είμαστε συγκρατημένοι για το νέο φάρμακο κατά του καρκίνου…

ΥΓΕΙΑ στις 04/08/2023

Ο διακεκριμένος ογκολόγος και διευθυντής στον ‘’Άγιο Σάββα’’, δηλώνει ότι δεν είναι πρώτη φορά που καλλιεργούνται υπερβολικές προσδοκίες

|> «Χρειαζόταν μια δεκαετία για να “φτάσει” ένα φάρμακο. Σήμερα έχει επιταχυνθεί πολύ η διαδικασία γιατί έχουμε πολύ νωρίτερα δεδομένα – σε μια πενταετία, αλλά είναι εντελώς ενδεικτικά», επισήμανε ο παθολόγος-ογκολόγος και διευθυντής στον ‘’Άγιο Σάββα’’ δρ. Αλέξανδρος Αρδαβάνης, μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ “Prime“ και τον Κώστα Λασκαράτο, με αφορμή τη νέα επαναστατική μελέτη για τον καρκίνο, στο πλαίσιο της οποίας φάρμακο σε κλινική δοκιμή εξουδετερώνει τους συμπαγείς καρκινικούς όγκους.

Ενώ πρόσθεσε:

«Υπάρχει ένας καταιγισμός νέων θεραπειών, χάρη στην μοριακή βιολογία και όλα τα επιτεύγματα της βιοτεχνολογίας. Αυτό είναι το κεντρικό καλό νέο. Το οποίο βέβαια υφίσταται αρκετές δεκαετίες. Πλέον έχουμε μεγάλες εξελίξεις. Το συγκεκριμένο είναι μία ακόμη προσέγγιση βιολογικής θεραπείας, λέγεται ας πούμε χημειοθεραπεία.

Δεν έχει να προσφέρει βιολογική θεραπεία και, το τονίζουμε., πρέπει να είμαστε πολύ συγκρατημένοι. Διότι είναι σε μία μελέτη η οποία έχει βασιστεί σε προκλινικές μελέτες και πριν από την εφαρμογή σε ανθρώπους. Και τώρα μόλις έχει ξεκινήσει. Δεν ξέρω πόσο καιρό ακριβώς έχει ξεκινήσει.

(…) Οι βασικές φάσεις είναι τρεις: Στη φάση 1 μελετάται κυρίως η τοξικότητα και προσδιορίζεται η κατάλληλη δόση. Στη φάση 2 μετράται και προσδιορίζεται η αποτελεσματικότητα και συμπληρώνονται τα δεδομένα για την τοξικότητα. Και στη φάση 3 συγκρίνονται με τις υπάρχουσες ήδη θεραπείες.

(…) Παλαιότερα πριν από την εξέλιξη της τεχνολογίας και των δεδομένων των δυνατοτήτων, χρειαζόταν μια δεκαετία για να “φτάσει” ένα φάρμακο. Σήμερα έχει επιταχυνθεί πολύ η διαδικασία γιατί έχουμε πολύ νωρίτερα δεδομένα – σε μια πενταετία, αλλά είναι εντελώς ενδεικτικά».
Πηγή: ΕΡΤ

Και…

Στον τον τοίχο του στο Facebook, ο κ. Αρδαβάνης, μεταξύ άλλων, σημειώνει:

‘’Μίλησα σχετικά, πολύ συνοπτικά στην ΕΡΤ απόψε.
Τονίζεται:

    • Πρόκειται για πολύ πρώιμη και σε εξέλιξη μελέτη με ενθαρρυντικά πρώτα αποτελέσματα.
    • Είναι πολύ νωρίς για να ενθουσιαστούμε.

Δυστυχώς δεν είναι πρώτη φορά που καλλιεργούνται υπερβολικές προσδοκίες στους ευάλωτους ασθενείς με καρκίνο.
Η ογκολογία έχει ήδη εκπληκτικά φάρμακα και μεθόδους που έχουν από χρόνια μετατρέψει τον πρώιμο καρκίνο σε ιάσιμη νόσο και πολλούς προχωρημένους καρκίνους σε χρόνιες νόσους’’.

Απάντηση