Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Αντιπλημμυρική θωράκιση για τα ρέματα της Σαλαμίνας

Αρχίζει η μελέτη για την οριοθέτηση _ Το έργο χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Αττικής και είναι  προϋπολογισμού άνω των 700 χιλιάδων ευρώ

|> Την ανάθεση της κρίσιμης μελέτης για την οριοθέτηση ρεμάτων και την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων στη Σαλαμίνα, υπέγραψε ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, παρουσία της αντιπεριφερειάρχη Νήσων Βασιλικής Θεοδωρακοπούλου-Μπόγρη και του δημάρχου Σαλαμίνας Γιώργου Παναγόπουλου.

Η μελέτη, χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Αττικής είναι προϋπολογισμού  748.810,40  ευρώ και αφορά στην οριοθέτηση και την κατασκευή  αντιπλημμυρικών έργων των ρεμάτων:

  • Μεγάλο Ποτάμι σε μήκος 800 μ. και
  • Αγίου Χαραλάμπους σε μήκος600 μ.,

τα οποία χαρακτηρίζονται ως υψηλής επικινδυνότητας, καθώς γειτνιάζουν με κατοικημένες περιοχές και περιλαμβάνονται και στους σχετικούς χάρτες πλημμύρας του ΥΠΟΜΕΔΙ.

Συγκεκριμένα, οι κύριοι στόχοι της μελέτης είναι:

  1. Η αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής με μείωση των κινδύνων από πλημμύρες, αφού η ανεξέλεγκτη ροή των ομβρίων σε μέτριας και ισχυρής έντασης επεισόδια βροχόπτωσης προκαλούν δυσμενείς επιπτώσεις στις παραρεμάτιες εκτάσεις (ιδιοκτησίες, οδικό δίκτυο, κ.λπ.).
  2. Η περιβαλλοντικά ασφαλής διαχείριση των ομβρίων της ευρύτερης περιοχής με τη βελτίωση των συνθηκών ροής, και τον έλεγχο των διαβρώσεων και των αποθέσεων φερτών υλικών.
  3. Η προστασία των ρεμάτων μέσω της οριοθέτησής τους.

«Για πρώτη φορά στο Δήμο Σαλαμίνας, πραγματοποιείται οριοθέτηση και διευθέτηση ρεμάτων. Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο για την Σαλαμίνα, το οποίο θα συμβάλλει καθοριστικά στην ενίσχυση της αντιπλημμυρικής θωράκισης και την ασφάλεια των πολιτών», επισήμανε ο Γ. Πατούλης, τονίζοντας πως η Περιφέρεια Αττικής με έργα ουσίας υλοποιεί τον στρατηγικό της στόχο για την αναβάθμιση του αισθήματος ασφαλείας των πολιτών.

Παράλληλα, κατά τη συνάντηση, εξετάστηκε η όσο το δυνατόν συντομότερη ανάθεση παρόμοιας μελέτης οριοθέτησης και έργων διευθέτησης των ρεμάτων Κακή Βίγλα, Αγ. Γεωργίου και Τρίτωνος.

Συγκεκριμένα, προγραμματίζονται οι εξής παρεμβάσεις:

  1. Διευθέτηση – οριοθέτηση του ρέματος Κακή Βίγλα, σε μήκος 850 μ.
  2. Διευθέτηση – οριοθέτηση του ρέματος Αγίου Γεωργίου, σε μήκος 1.900 μ.
  3. Διευθέτηση – οριοθέτηση του ρέματος Τρίτωνος, σε μήκος 800 μ.

«Με την ολοκλήρωση των μελετών για τα ρέματα του νησιού και την υλοποίηση των αντιπλημμυρικών έργων, δημιουργούμε για τους κατοίκους της Σαλαμίνας ένα ολοκληρωμένο «πλέγμα ασφαλείας» για τη ζωή  και τις περιουσίες τους,  αλλά και την προστασία του φυσικού κεφαλαίου του νησιού», επισήμανε ο Γ. Πατούλης.

Η δε αντιπεριφερειάρχης Νήσων Βασιλική Μπόγρη επισήμανε: «Κάνουμε πράξη τη δέσμευση μας ότι τα ζητήματα της πολιτικής προστασίας είναι πρώτης προτεραιότητας για εμάς. Η Σαλαμίνα για χρόνια είχε μείνει εκτός τέτοιων παρεμβάσεων που κρίνονται απαραίτητες για την αποτελεσματική θωράκιση του νησιού. Συνεχίζουμε».

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Σαλαμίνας Γ. Παναγόπουλος, ευχαρίστησε τον περιφερειάρχη για την καταλυτική στήριξη, προκειμένου, όπως είπε, να μπορέσει να μπει σε τροχιά υλοποίησης μια αντιπλημμυρική παρέμβαση για το νησί της Σαλαμίνας, η οποία κρίνεται ως απολύτως αναγκαία για την προστασία των κατοίκων.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: