Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε κεντρικές οδικές αρτηρίες

ΑΤΤΙΚΗ στις 25/07/2021

Για την ασφαλή μετακίνηση των πολιτών και τη μείωση του χρόνου διαδρομής σε κυκλοφοριακές συνθήκες κορεσμού

|> Με κεντρικό στόχο την ασφαλέστερη και ταχύτερη μετακίνηση των πολιτών, η Περιφέρεια Αττικής και η επιστημονική ομάδα του Κέντρου Διαχείρισης Κυκλοφορίας προχωρούν σε προσαρμογές της λειτουργίας του συστήματος κυκλοφορίας σε οδικές αρτηρίες αρμοδιότητας της.

Πρόσφατα, ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, λαμβάνοντας υπ’ όψin του την αυξημένη κίνηση στο οδικό δίκτυο της Αττικής, έδωσε κατευθυντήριες εντολές στο Κέντρο Διαχείρισης Κυκλοφορίας για επανεξέταση των ρυθμίσεων των φωτεινών σηματοδοτών στις κεντρικές οδικές αρτηρίες. Ήδη από τα μέσα της προηγούμενη εβδομάδας η επιστημονική ομάδα των συγκοινωνιολόγων του Κέντρου Διαχείρισης Κυκλοφορίας της Περιφέρειας Αττικής ολοκλήρωσε τις παρεμβάσεις της και τέθηκαν σε εφαρμογή νέες ρυθμίσεις στη λεωφόρο Βουλιαγμένης.

Διαφήμιση για την υποστήριξη της σελίδας

Το φαινόμενο του κυκλοφοριακού φόρτου θα συνεχιστεί να παρακολουθείται συστηματικά από το Κέντρο Διαχείρισης Κυκλοφορίας στο επόμενο διάστημα προκειμένου να υπάρξουν και επιπλέον παρεμβάσεις αν κριθεί αναγκαίο.

Στο πλαίσιο του σχετικού προγράμματος γίνεται ήδη χαρτογράφηση των προβλημάτων που υπάρχουν σε οδικούς άξονες, όπως η λεωφόρος Αθηνών, η λεωφόρος Βασιλέως Κωσταντίνου, η λεωφόρος Βασιλίσσης Αμαλίας και άλλες βασικές κεντρικές οδικές αρτηρίες αρμοδιότητας.

Ο περιφερειάρχης κ. Πατούλης με αφορμή την εφαρμογή των σχετικών παρεμβάσεων υπογράμμισε: «Προτεραιότητά μας είναι η ασφαλής μετακίνηση των πολιτών και η μείωση του χρόνου διαδρομής σε κυκλοφοριακές συνθήκες κορεσμού. Προς την κατεύθυνση αυτή θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να μειώσουμε τους χρόνους διαδρομής. Δυστυχώς, όπως διαπιστώνεται και από τα στατιστικά δεδομένα που καταγράφονται από το Κέντρο Διαχείρισης Κυκλοφορίας της Περιφέρειας, ο αριθμός των οχημάτων που κυκλοφορούν στο οδικό δίκτυο της Αττικής είναι πολύ μεγαλύτερος από την κυκλοφοριακή ικανότητα του δικτύου. Με βάση αυτό το δεδομένο η επιστημονική μας ομάδα μελετά τα στοιχεία και διαμορφώνει ένα βελτιωμένο σύστημα που συμβάλει στη μείωση της ταλαιπωρίας των πολιτών».

Σύμφωνα με τις σχετικές μελέτες των συγκοινωνιολόγων του Κέντρου Διαχείρισης έχει διαπιστωθεί, ότι μετά την άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας (lockdown), οι πολίτες φαίνεται να προτιμούν περισσότερο τα ιδιωτικά μέσα μετακίνησης (ΙΧ, ταξί) έναντι των συγκοινωνιακών μέσων.

>> Κατά την σχετική ανακοίνωση της Περιφέρειας Αττικής, “η τάση αυτή των πολιτών αντικατοπτρίζεται και από την ραγδαία αύξηση των πωλήσεων ΙΧ το τελευταίο εξάμηνο“. Ίσως και λόγω της… οικονομικής ανάπτυξης και της… αύξησης των εισοδημάτων!..

Απάντηση