Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Ογκολογικό Συμβούλιο διαδικτυακά, σε ημερίδα με θέμα ‘’Γυναίκα και Καρκίνος’’

ΥΓΕΙΑ στις 20/02/2023

Πραγματοποιείται την Τετάρτη 8/3 (18:00 – 20:30) από τον Σύλλογο Καρκινοπαθών, Εθελοντών, Φίλων, Ιατρών (Κ.Ε.Φ.Ι.)

|> Μορφή Ογκολογικού Συμβουλίου θα έχει η εφετινή Διαδικτυακή Επιστημονική Ημερίδα με θέμα ‘’Γυναίκα και Καρκίνος’’, που διοργανώνει την Τετάρτη 8 Μαρτίου 2023 (18:00 – 20:30) ο Σύλλογος Καρκινοπαθών, Εθελοντών, Φίλων, Ιατρών (Κ.Ε.Φ.Ι.).

Θα συμμετάσχουν καταξιωμένοι ιατροί που συνήθως απαρτίζουν ένα ογκολογικό συμβούλιο και θα δείξουν πώς λειτουργεί αυτό στην πράξη, αναφερόμενοι σε κάποια περιστατικά ασθενών.

Το Ογκολογικό Συμβούλιο του νοσοκομείου, είναι η ανάγκη που προέκυψε από τότε που η χημειοθεραπεία και η ακτινοθεραπεία κρίθηκαν αναγκαίες θεραπείες, συμπληρωματικές ύστερα από εγχείρηση για αφαίρεση κακοήθων όγκων. Και βέβαια για όγκους που είχαν κριθεί (μη εξαιρέσιμοι) αλλά και για όγκους και άλλες κακοήθεις παθήσεις που δεν είχε θέση η εγχείρηση αλλά οι άλλες δύο θεραπείες.

Συμμετέχουν οι χειρουργοί των διαφόρων ειδικοτήτων, οι παθολόγοι ογκολόγοι για τη χημειοθεραπεία και οι ακτινοθεραπευτές ογκολόγοι. Επίσης οι παθολογοανατόμοι που μελετούν στο μικροσκόπιο και με άλλες μεθόδους τον ακριβή τύπο του όγκου, όπως και διάφορες άλλες ειδικότητες που θα φανούν χρήσιμοι στη διάγνωση και θεραπεία του ασθενούς.

Στο Ογκολογικό Συμβούλιο, καθορίζεται ποια είναι η πιο κατάλληλη θεραπεία ή θεραπείες για κάθε περίπτωση, αλλά και η σειρά με την οποία θα γίνουν οι θεραπείες και το ακριβές πρωτόκολλο της καθεμίας.

Τέλος, από το 2012 με τον νόμο 4052, άρθρο 135 (ΦΕΚ αρ. 41, 1/3/2012) η λειτουργία των ογκολογικών συμβουλίων είναι υποχρεωτική για όλα τα δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία και ο ασθενής δικαιούται να λάβει αναλυτική ενημέρωση της απόφασης.

Η hμερίδα θα γίνει διαδικτυακά επιτρέποντας έτσι ώστε να συμμετέχουν καταξιωμένοι επιστήμονες ιατροί από όλη την Ελλάδα και θα προβληθεί ζωντανά (livestreaming), μέσω της σελίδας του Συλλόγου ‘’ΚΕΦΙ’’ στο Facebook,.

Σκοπός της εκδήλωσης είναι να ενημερωθεί κάθε γυναίκα για τη σημασία της πρόληψης καθώς και για τις τελευταίες εξελίξεις στη θεραπεία της ογκολογίας που έφερε στο προσκήνιο τις προεγχειρητικές θεραπείες τις λεγόμενες νεο-επικουρικές, με τον διεθνή όρο ‘’neo-adjuvant’’ .

Θα συμμετάσχουν:

  • Αλέξανδρος Αρδαβάνης, Παθολόγος – Ογκολόγος, Επιστημονικά Υπεύθυνος της Ά Παθολογικής – Ογκολογικής Κλινικής του ΓΑΟΝA ‘’Ο Άγιος Σάββας’’
  • Δημήτρης Χαϊδόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής, Γυναικολογικής Ογκολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών
  • Γιώργος Ζωγράφος, Καθηγητής Χειρουργικής και Διευθυντής της Α’ Προπαιδευτικής Χειρουργικής Κλινικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στο Γ.Ν.Α. ‘’Ιπποκράτειο’’, Πρόεδρος Ανωτάτου Υγειονομικού Συμβουλίου (ΑΥΣ).
  • Μιχάλης Λιόντος, Παθολόγος Ογκολόγος, Επίκουρος Καθηγητής Θεραπευτικής – Ογκολογίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Θεραπευτική Κλινική, ΓΝΑ “Αλεξάνδρα”
  • Φλωρεντία Φωστέρη, Κλινική Εργαστηριακή Γενετίστρια, ΕΚΕΦΕ ‘’Δημόκριτος’’
  • Μαρία-Αγγελική Καλογερίδη, M-A MD, MSc, PhD, Ακτινοθεραπεύτρια Ογκολόγος, Επιμελήτρια Α’, Α’ Ακτινοθεραπευτικό, ΓΝΑ “Αλεξάνδρα”
  • Αφροδίτη Νόννη, Καθηγήτρια Παθολογικής Ανατομικής, Α’ Εργαστήριο Παθολογικής Ανατομικής, Ιατρική Σχολή, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Η Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά δίνοντας τη δυνατότητα της συμμετοχής από όλη την Ελλάδα.

Για παρακολούθηση, δήλωση συμμετοχής: https://docs.google.com/forms/d/1z-CI8B-xMhhkMNQvpers2LZFu2inst5NyJSePkZTEMU/edit

Πληροφορίες:

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: