Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Δήμος Πειραιά και ΟΛΕ για την “Θαλάσσια Ιερά Οδό”

ΑΤΤΙΚΗ στις 29/11/2021

Διαδρομή που θα συνδέει τον Πειραιά με την Ελευσίνα, στο πλαίσιο της “Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης – 2023”

|> Σε εποικοδομητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε στον Πειραιά η συνάντηση του διευθύνοντος συμβούλου του Οργανισμού Λιμένος Ελευσίνας (ΟΛΕ) Απόστολου Καμαρινάκη με τον δήμαρχο Πειραιά Γιάννη Μώραλη και την αντιδήμαρχο Ανδριάνα Ζαρακέλη, σε συνεργασία με την πρόεδρο της επιτροπής “Ελευσίνα  2023-Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης” Δέσποινα Γερουλάνου και τον καλλιτεχνικό διευθυντή Μιχαήλ Μαρμαρινό, σχετικά με την ανάπτυξη της καινοτόμου θαλάσσιας διαδρομής “Θαλάσσια Ιερά Οδός”, που θα συνδέει τον Πειραιά με την Ελευσίνα.

Κατά την συνάντηση εργασίας, διερευνήθηκαν οι εναλλακτικές λύσεις για τον καθορισμό του σημείου στην πειραϊκή ακτή ως θέση εκκίνησης και αφετηρία της νέας θαλάσσιας σύνδεσης. Ως καταλληλότερες θέσεις εξετάζονται η Μαρίνα της Ζέας λόγω της ύπαρξης του Ναυτικού Μουσείου Ελλάδος, το οποίο θα μπορούν να επισκέπτονται οι επιβάτες πριν την αναχώρηση του πλοίου τους για την Ελευσίνα, καθώς και το Μικρολίμανο.

Πραγματοποιήθηκε επιτόπια αυτοψία σε τέσσερις οργανωμένες μαρίνες του Πειραιά και  συγκεκριμένα στη Μαρίνα Ζέας, το Πασαλιμάνι, το Μικρολίμανο και την Μαρίνα ΣΕΦ.

Η “Θαλάσσια Ιερά Οδός” που προωθεί και αναπτύσσει ο ΟΛΕ, αφορά την χάραξη μιας νέας θαλάσσιας γραμμής, σε αντιστοίχιση με την αρχαία χερσαία Ιερά Οδό, η οποία θα συνδέει δια θαλάσσης την Ελευσίνα με τους παραλιμένιους Δήμους του ευρύτερου Πειραιά, μέσω πλοιαρίων, που θα εκτελούν ένα ειδικά σχεδιασμένο πρόγραμμα θαλάσσιας περιήγησης και αναψυχής.

Η νέα θαλάσσια σύνδεση αποτελεί έναν νέο τουριστικό -πολιτιστικό προορισμό, με στόχο την ανάπτυξη και προβολή σχετικών δράσεων στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Αττικής.

Η έναρξη της Θαλάσσιας Ιεράς Οδού σχεδιάζεται να συμπέσει χρονικά με τους εορτασμούς της Ελευσίνας- Πολιτικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το έτος 2023. Η  λειτουργία της γραμμής θα  συνεχιστεί και μετά το πέρας των εκδηλώσεων, αφήνοντας στην περιοχή σημαντική παρακαταθήκη ανάπτυξης και προώθησης της ιστορικής της κληρονομιάς.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: