Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Απάντηση της ‘’Αττικό Μετρό’’ για τις διαρροές νερού στον σταθμό ‘’Πειραιάς’’

Ολόκληρο το κείμενο της ανάρτησης που έκανε στον τοίχο του στο facebook ο πρόεδρός της Νίκος Ταχιάος

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ |> Το τμήμα της σήραγγας στην περιοχή του σταθμού «Πειραιάς», στο οποίο πρόσφατα εμφανίστηκαν μικρές διαρροές νερού με μορφή «στραγγιδίων», κατασκευάστηκε το καλοκαίρι του 2017. Το έργο παραδόθηκε για χρήση στη ΣΤΑΣΥ ΑΕ στις 07.10.22.

Προ της έναρξης της λειτουργίας του τμήματος της επέκτασης της Γραμμής 3 του Μετρό «ΜΑΝΙΑΤΙΚΑ – ΠΕΙΡΑΙΑΣ – ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ» ουδέποτε είχαν παρατηρηθεί διαρροές σε αυτό το τμήμα ούτε οξειδώσεις στις τροχιές και όλες οι μετρήσεις που διενεργήθηκαν βρέθηκαν εντός των επιτρεπτών ορίων.

Εμφανίστηκαν μετά την έναρξη της λειτουργίας και αμέσως η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε. ζήτησε από τον Ανάδοχο, μέσω διαδοχικών επιστολών, να προβεί στις απαιτούμενες διορθωτικές ενέργειες.

Επισημαίνεται ότι οι Διεθνείς Προδιαγραφές κατασκευής σηράγγων ΜΕΤΡΟ δεν αποκλείουν την πιθανή, περιορισμένης έκτασης, παρουσία υγρασιών, ενώ ταυτόχρονα ο σταθμός «Πειραιάς» είναι στεγανός.

Το θέμα των διαρροών στη σήραγγα έχει αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά και έχουν ήδη γίνει επεμβάσεις αφαίρεσης των όποιων οξειδώσεων και διαβρώσεων στις σιδηροτροχιές, οι οποίες σε κάθε περίπτωση δεν έθεταν προβλήματα λειτουργικότητας και ασφάλειας του ΜΕΤΡΟ.

Σήμερα η σιδηροτροχιά και η ηλεκτροφόρος τροχιά έχουν πλήρως αποκατασταθεί, χωρίς να παρατηρούνται νέες διαρροές ή επανεμφάνιση οξειδώσεων.

Κατά τα λοιπά οι όποιες βλάβες αναφέρονται από την ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε. δεν είναι ασυνήθεις στην έναρξη λειτουργίας τέτοιων σύνθετων έργων όπως το Μετρό, είναι επουσιώδεις και αντιμετωπίζονται το ταχύτερο δυνατό από την Ανάδοχο Κοινοπραξία, στο πλαίσιο της εγγύησης του Έργου, υπό την επίβλεψη της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε. και δεν δημιουργούν κανένα πρόβλημα ασφάλειας στη λειτουργία του συστήματος.

Καταλήγοντας, το φαινόμενο των περιορισμένης έκτασης διαρροών και οξειδώσεων που εμφανίστηκε μετά τη θέση σε λειτουργία του έργου και οι όποιες επουσιώδεις βλάβες αναφέρονται από την ΣΤΑ.ΣΥ Α.Ε. αντιμετωπίζονται εγκαίρως και επιτυχώς.

Το έργο της επέκτασης του Μετρό στον Πειραιά είναι απόλυτα αξιόπιστο και ασφαλές σε αντίθεση με όσα αναφέρονται στα σχετικά δημοσιεύματα.

Η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε. διαθέτει εμπειρία πάνω από τριάντα χρόνια στην κατασκευή έργων Μετρό, με κύριο γνώμονα την ασφάλεια και την λειτουργικότητα των υποδομών της.

Η ανάρτηση στο facebook
του προέδρου της “Αττικό Μετρό” ΑΕ,
Νίκου Ταχιάου

Όχι, δεν θα πνιγεί κανείς στους σταθμούς και τις σήραγγες του μετρό στην Γραμμή 3 από και προς Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά.

Όχι, δεν υπάρχει κανένα ρίσκο για την ασφάλεια των μετακινούμενων από τα μικρά και επουσιώδη προβλήματα που συνοδεύουν την παιδική ηλικία του έργου της επέκτασης του μετρό.

Ναι, σε όλον τον κόσμο, οι προδιαγραφές έργων μετρό προβλέπουν και ανέχονται την εισροή υδάτων και γι’ αυτό ενσωματώνουν εξαρχής συστήματα παροχέτευσης και άντλησής τους. Και πάντως, ο Σταθμός «Πειραιάς» που βρίσκεται κάτω από το επίπεδο της θάλασσας είναι απολύτως στεγανός. Ούτε αυτός, ούτε άλλος σταθμός εμφάνισαν υγρασίες. Όσο για την σήραγγα, μιλάμε για μικρές ποσότητες νερού, σημειακά, που ναι, δημιούργησαν κάποιες σκουριές στα μεταλλικά στοιχεία της σιδηροδρομικής επιδομής, που όμως διορθώθηκαν και διορθώνονται. Μετά δε τις στεγανοποιήσεις, δεν επανεμφανίστηκαν διαρροές και σε κάθε περίπτωση, εδώ και τρεις μήνες έχει ζητηθεί από τον ανάδοχο να βρεθεί μόνιμη λύση για την περίπτωση αποτροπής τέτοιων φθορών της επιδομής σε μελλοντική επανάληψη του φαινομένου.

Ναι, πάντοτε όταν ξεκινά ένα μετρό βγαίνουν στην επιφάνεια οι παιδικές ασθένειες του, πολλές φορές και μετά το στάδιο των δοκιμών. Γι’ αυτό και ο κατασκευαστής του είναι υποχρεωμένος στον χρόνο της εγγύησης να αποκαθιστά τυχόν παραλείψεις ή αστοχίες. Η καταγραφή τους από τον λειτουργό του μετρό και η διά της Αττικό Μετρό Α.Ε. προώθησή τους προς τον ανάδοχο για όσο χρόνο φέρει αυτός την ευθύνη του έργου, είναι μία διαδικασία ρουτίνας. Οι παρεμβάσεις είναι άμεσες και εάν και όπου απαιτούνται, συνεχίζονται.

Ναι, η ασφάλεια είναι το Α και το Ω στις μετακινήσεις. Η Αττικό Μετρό Α.Ε. ποτέ δεν θα διακινδύνευε να παραδώσει προς λειτουργία (εν προκειμένω στην ΣΤΑΣΥ) ένα έργο χωρίς να έχουν προηγηθεί οι επιβαλλόμενες δοκιμές και πιστοποιήσεις. Και είναι σαφές: Καμία από τις βλάβες που καταγράφονται στο υπηρεσιακό έγγραφο που είδε το φως της δημοσιότητας, ούτε ο συνδυασμός τους αποτελούν κίνδυνο για την ασφάλεια του μετρό. Οι Αθηναίοι μπορούν να μετακινούνται άφοβα, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την παραδιδόμενη και παρακολουθούμενη στον χρόνο που εξαντλείται από τις συμβατικές υποχρεώσεις της Αττικό Μετρό υποδομή.

Είναι απολύτως κατανοητές και η ανησυχία του κοινού και η εγρήγορση των μέσων μετά το συγκλονιστικό δυστύχημα στα Τέμπη. Όμως, αποστροφές όπως «Τρόμος και για το Μετρό» ή (ψευδής) αναφορά σε εισροή νερού σε δύο σταθμούς, υπερβαίνουν κατά πολύ το μέτρο.

Εν πάση περιπτώσει, στην Αττικό Μετρό έχουμε αίσθηση της σοβαρότητας των περιστάσεων. Και σε ό,τι μας αφορά μπορούμε να συζητάμε με ψυχραιμία, ακρίβεια και ειλικρίνεια.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: