Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Διεθνής Έκθεση Verde.Tec για τις Πράσινες Τεχνολογίες και την Κυκλική Οικονομία

ΑΤΤΙΚΗ στις 19/03/2023

Βραβεία στην Περιφέρεια Αττικής και στον ΕΣΝΑ για τις καινοτόμες δράσεις και προώθηση των νέων μοντέλων στην ανακύκλωση

|> Δυναμική παρουσία έχει εφέτος η Περιφέρεια Αττικής στην 5η Διεθνή Έκθεση Verde.Tec για τις Πράσινες Τεχνολογίες, την Κυκλική Οικονομία και τις Smart Cities, συμμετέχοντας με περίπτερο όπως και ο ΕΔΣΝΑ.

Κατά τα εγκαίνια της έκθεσης η οποία πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Περιφέρειας στο MEC Παιανίας και στο πλαίσιο των βραβείων Greek Green Awards,, η Περιφέρεια βραβεύτηκε για την καινοτόμα δράση της ίδρυσης του Παρατηρητηρίου Ανακύκλωσης, ενώ βραβείο απέσπασε και ο ΕΔΣΝΑ για την ανάδειξη και προώθηση των νέων μοντέλων ανακύκλωσης για τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Το βραβείο για λογαριασμό του ΕΔΣΝΑ παρέλαβε ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου και εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Περιβάλλοντος Ν. Παπαδάκης. Το βραβείο για την Περιφέρεια παρέλαβε ο περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης ο οποίος αφού ευχαρίστησε τους διοργανωτές για την τιμητική διάκριση επισήμανε πως «η Περιφέρεια καθημερινά βάζει την κυκλική οικονομία, την ανακύκλωση αλλά και την αντιμετώπιση των αποβλήτων ως εν δυνάμει χρήσιμων πόρων στο κέντρο των πρωτοβουλιών και σχεδιασμών της», υπογραμμίζοντας μια σειρά πρωτοβουλιών όπως:

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

 1. Δρομολόγηση διαγωνισμών ύψους 800 εκ. ευρώ για τις αναγκαίες μονάδες επεξεργασίας των υπολειμμάτων.
 2. Προετοιμασία δικτύου 10 αποκεντρωμένων μονάδων επεξεργασίας οργανικών αποβλήτων με δυναμικότητα άνω των 130.00 τόνων και προϋπολογισμό της τάξης των 80 εκ. ευρώ.
 3. Δημιουργία μαζί με τους Δήμους, με 100% ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και δωρεάν για τους δημότες, ενός περιφερειακού δικτύου υποδομών ανακύκλωσης σε ολόκληρη την Περιφέρεια, με Π/Υ άνω των 100 εκ. ευρώ.
 4. Παράδοση έως τώρα 150 υπερσύγχρονων καφέ απορριμματοφόρων και 36.000 καφέ κάδων ανακύκλωσης σε 58 Δήμους της Αττικής και ως το τέλος του 2023 θα έχουν μοιραστεί άλλα 50 καφέ απορριμματοφόρα και άλλοι 9.000 καφέ κάδοι.
 5. Την εγκατάσταση σε 35 Δήμους της Αττικής
 • 33 Πολυκέντρων Ανακύκλωσης
 • 80 Υπογειοποιημένες Γωνιές Ανακύκλωσης 2 ρευμάτων
 • 85 Συστήματα αποθήκευσης 4 και 5 ρευμάτων
 1. Λειτουργία 50 κινητών πράσινων σημείων σε όλη την Αττική, όπου 200.000 πολίτες της Αττικής συμμετέχουν στο πρόγραμμα αποτελώντας μέλη μιας μεγάλης πράσινης συμμαχίας για την Αττική.
 2. Διοργάνωση Πρωταθλήματος Ανακύκλωσης σε 80 δημοτικά σχολεία, 66 Δήμων της Αττικής, στο οποίο θα συμμετάσχουν 22.000 μαθητές.
 3. Συνεργασία με τη Συντεχνία Αρτοποιών Αθήνας και Περιχώρων που φέρνει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Αττικής στο κέντρο της προσπάθειας να επιταχυνθεί η κυκλική οικονομία, συνδυάζοντας οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη.

Στα εγκαίνια παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων, ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΝ για θέματα Δασών Κ. Αραβώσης, πολλοί δήμαρχοι της Αττικής, o πρόεδρος του ΣΠΑΠ Β. Σιώμος, η διευθύντρια του Μητροπολιτικού Πάρκου ‘’Αντ. Τρίτσης’’ Μ. Χατζηαθανασίου, εκπρόσωποι φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι Εμπορικών Επιμελητηρίων, Αναπτυξιακών Συνδέσμων και άλλων φορέων.

Να σημειωθεί ότι στην Verde.Tec, η οποία έχει ως αντικείμενο τις τεχνολογίες Περιβάλλοντος με επίκεντρο τις Πράσινες Τεχνολογίες, την Κυκλική Οικονομία και τις Smart Cities συμμετέχουν εκθέτες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την προστασία του περιβάλλοντος και οι οποίοι δραστηριοποιούνται στους κλάδους της ανακύκλωσης υλικών, της διαχείρισης στερεών αποβλήτων, των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και της απορρύπανσης.

Απάντηση