Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Δύο ολοκαίνουρια 2κάμπινα πυροσβεστικά οχήματα για προστασία του Πεντελικού

ΑΤΤΙΚΗ στις 15/06/2024

Νίκος Χαρδαλιάς: «Είναι αυτονόητο ότι κανένα μέτρο δεν αποδίδει χωρίς συνεργασία»

|> «Η πρόληψη βρίσκεται στον πυρήνα της πολιτικής μας», δήλωσε ο περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς κατά την τελετή παραχώρησης δύο νέων πυροσβεστικών οχημάτων από την Περιφέρεια Αττικής στον Σύνδεσμο Δήμων για την Προστασία και Ανάπλαση Πεντελικού Όρους (Σ.Π.Α.Π.).

Ο περιφερειάρχης στην τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Συνδέσμου στη Νέα Πεντέλη, επισήμανε: «Παραδίδουμε, σήμερα, δύο ολοκαίνουρια διπλοκάμπινα 4 x 4 χωρητικότητας τουλάχιστον 500 λίτρων νερού το καθένα, στον Σύνδεσμο Δήμων για την Προστασία και Ανάπλαση του Πεντελικού Όρους, τα οποία αγοράστηκαν με δαπάνη της Περιφέρειας Αττικής, συνολικού ύψους 122.800 ευρώ. Πρωταρχικό μας μέλημα, σε κάθε μας βήμα είναι να μπορούμε να είμαστε αποτελεσματικοί για την κοινωνία. Και ο ρόλος μας ως νέα Περιφερειακή Αρχή είναι να δρούμε συντονισμένα, στηρίζοντας έμπρακτα -με κάθε πρόσφορο μέσο- όλους εκείνους που με αυταπάρνηση και γενναιότητα βρίσκονται συνεχώς στην πρώτη γραμμή».

Κατά την τελετή παράδοσης των δύο πυροσβεστικών οχημάτων, ο περιφερειάρχης Αττικής εξήρε το έργο του Σ.Π.Α.Π. τον οποίο σήμερα απαρτίζουν 13 Δήμοι της Αττικής, καθώς τη συμβολή των εθελοντών , ο κ. Χαρδαλιάς, υπογράμμισε:

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

«Κατά τη θητεία μου στην Πολιτική Προστασία, κλήθηκα να αντιμετωπίσω σημαντικές κρίσεις στο πεδίο. Εάν κάτι γνωρίζω καλά, είναι πως μόνο μαζί πετυχαίνουμε πάρα πολλά. Είναι αυτονόητο ότι κανένα μέτρο δεν αποδίδει χωρίς συνεργασία, συνεννόηση και χωρίς μία ολοκληρωμένη στρατηγική διαχείριση. Σε επίπεδο κεντρικού κράτους, τοπικών φορέων και πολιτών.

Στο πλαίσιο ενός αποτελεσματικού συστήματος δασοπροστασίας, οι ομάδες των εθελοντών πυροσβεστών έχουν κομβικό ρόλο. Περιφρουρούν τα δάση μας, εντοπίζουν έγκαιρα μια πυρκαγιά προτού εκείνη εξαπλωθεί, καλύπτουν απομονωμένες περιοχές και φυσικά συνδράμουν τις άξιες γυναίκες και άνδρες του Πυροσβεστικού μας Σώματος. Αποτελεσματική λειτουργία του εθελοντισμού δεν μπορεί, όμως, να υπάρξει χωρίς τη διάθεση των απαραίτητων οικονομικών πόρων από μέρους της Πολιτείας. Και είναι χρέος μας να εξασφαλίζουμε σε όλους τα απαραίτητα μέσα, προκειμένου να μπορούν να επιτελούν με ασφάλεια το σπουδαίο έργο τους. Εμείς θα είμαστε δίπλα σας για οτιδήποτε χρειαστεί. Γιατί όταν βρισκόμαστε στο πεδίο, ο ένας πρέπει να κρατάει το χέρι του άλλου».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Σ.Π.Α.Π. και δήμαρχος Κηφισιάς, Βασίλης Ξυπολυτάς, σημείωσε: «Καλωσορίζουμε τον περιφερειάρχη στο επιχειρησιακό κέντρο του ΣΠΑΠ και τον ευχαριστούμε για την προσφορά αυτών των οχημάτων, τα οποία θα ενισχύσουν σημαντικά την επιχειρησιακή μας ικανότητα». Ο κ. Ξυπολυτάς ενημέρωσε τον περιφερειάρχη για τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει ο ΣΠΑΠ για την ενίσχυση των μηχανισμών πυροπροστασίας και ειδικότερα, για την προμήθεια drones από τους Δήμους, την αγορά νέων οχημάτων και την πρόσληψη επιπλέον εποχικού προσωπικού.

Η σχετική απόφαση για την παραχώρηση στον Σ.Π.Α.Π. δύο καινούριων διπλοκάμπινων ημιφορτηγών 4 x 4 με πυροσβεστική υπερκατασκευή, με κύριο έργο την περιπολία δασικών εκτάσεων, την άμεση καταπολέμηση δασικών πυρκαγιών, καθώς και τη μεταφορά εξοπλισμού σε συμβάντα φυσικών καταστροφών, ελήφθη στη συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής, στις 31 Μαΐου 2024.

Επισημαίνεται ότι κατόπιν παρέμβασης του περιφερειάρχη Αττικής, Νίκου Χαρδαλιά, η Περιφέρεια απέκτησε τελικά στην ίδια τιμή ολοκαίνουργα οχήματα και όχι μεταχειρισμένα, όπως ήταν οι αρχικές εισηγήσεις.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: