Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

ΙΣΠ: Όχι στην κατάργηση συνταγογράφησης των εμβολίων!

ΥΓΕΙΑ στις 19/11/2022

‘’Είναι καθαρά Ιατρική Πράξη και μόνο ο θεράπων ιατρός μπορεί να κρίνει σε ποιόν και πότε πρέπει να διενεργηθεί εμβολιασμός’’ – Σε έξαρση η γρίπη!

|> Ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά δηλώνει κατηγορηματικά την αντίθεσή του στην απόφαση του Υπουργείου Υγείας να χορηγείται το αντιγριπικό εμβόλιο χωρίς συνταγή ιατρού.

Αυτό τονίζεται σε ανακοίνωση του ΙΣΠ, την οποία υπογράφουν ο πρόεδρος Ν. Πλατανησιώτης και α’ γενικός γραμματέας Γ. Βίτσας. Ακολούθως στην ανακοίνωση αναφέρεται:

Υπενθυμίζουμε ότι η συνταγογράφηση εμβολίων είναι αποκλειστικά Ιατρική Πράξη και η δικαιολογία ότι το ποσοστό του αντιγριπικού εμβολιασμού του Ελληνικού πληθυσμού είναι χαμηλό λόγω της συνταγογράφησής του, σε καμμία περίπτωση δεν ευσταθεί.

Δυστυχώς, τα δύο χρόνια της πανδημίας και τα περιοριστικά μέτρα που πάρθηκαν εξαιτίας αυτής, οδήγησαν ουσιαστικά στην εξαφάνιση της γρίπης, η οποία φέτος επανήλθε δριμύτερη.

Δεν υπήρξε κάποια ουσιαστική καμπάνια για την ευαισθητοποίηση του πληθυσμού για το θέμα του εμβολιασμού κατά της γρίπης και το γεγονός ότι σχεδόν συνέπεσε χρονικά η επικαιροποιημένη αναμνηστική δόση κατά του κορωνοϊού με αυτή του εμβολίου της γρίπης, δημιούργησε μια σύγχυση στο γενικό πληθυσμό.

Η συνταγογράφηση και η διενέργεια του εμβολιασμού, επαναλαμβάνουμε, είναι καθαρά Ιατρική Πράξη και μόνο ο θεράπων Ιατρός μπορεί να κρίνει σε ποιόν και πότε πρέπει να διενεργηθεί εμβολιασμός. Όπως επίσης και να αντιμετωπίσει μια σπάνια αλλά υπαρκτή παρενέργεια παραδείγματος χάριν, μία αλλεργική αντίδραση στα έκδοχα του εμβολίου.

Τέλος, καλούμε το Υπουργείο Υγείας να μην προχωρήσει στην υλοποίηση της σκέψης του περί κατάργησης συνταγογράφησης των εμβολίων, αλλά σε συνεργασία με τους Ιατρικούς Συλλόγους και τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο να προχωρήσει σε μία στοχευμένη ενημέρωση του γενικού πληθυσμού, έχοντας υπ’ όψιν μας πάντα ότι το μεγάλο κύμα της γρίπης έρχεται συνήθως αρχές της άνοιξης.

Απάντηση