Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Εγκαινιάστηκε το πρωτοποριακό πάρκο Αργυροκάστρου ‘’Πρόσβαση για Όλους’’

Μία όαση πρασίνου και αναψυχής με αθλητικές εγκαταστάσεις, προσβάσιμο για όλους τους πολίτες και κυρίως για τα ΑμεΑ

|> Σε μια λιτή αλλά ιδιαίτερα συγκινητική εκδήλωση με μεγάλη συμμετοχή κόσμου, πολλών φορέων ΑμεΑ και αθλητικών συλλόγων, ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης εγκαινίασε χθες, με την συμμετοχή του δημάρχου Νίκαιας – Άγιου Ιωάννη Ρέντη Γιώργου Ιωακειμίδη το πρωτοποριακό πάρκο Αργυροκάστρου «Πρόσβαση για Όλους», στη Δ’ δημοτική κοινότητα, μεταξύ Καμινίων – Παλαιάς Κοκκινιάς – Αγίου Ιωάννη Ρέντη (σ.σ. ανήκει ιδιοκτησιακά στον Δήμο Πειραιά και γεωγραφικά στον Δήμο Νίκαιας-Αγ. Ι. Ρέντη).

Ο χώρος του πάρκου αναβαθμίστηκε πλήρως, με ομαδική δουλειά των εργαζομένων των υπηρεσιών, πρασίνου, αρχιτεκτονικού, καθαριότητας και ηλεκτρολογικού του Δήμου Πειραιά, καθώς και μετά από συνεργασία και σημαντική συμβολή της αντιπολίτευσης και ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβούλιου Πειραιά. Πλέον, διαθέτει ανακαινισμένη αίθουσα εκδηλώσεων, ψυχαγωγίας και επιμόρφωσης, βοτανικό κήπο, καθιστικά με στέγαστρα, νέο γήπεδο μπάσκετ, όργανα υπαίθριας γυμναστικής, γήπεδο για τα αθλήματα Πετάνκ-Μπότσια-Μόλκι, βατήρα για τα αθλήματα turbojav και turball.

Κυρίως όμως το πάρκο αποτελεί μια ανοιχτή αγκαλιά ανθρωπιάς, ομαδικότητας, κοινωνικοποίησης, ελεύθερης προσβασιμότητας, ίσων ευκαιριών και συμπερίληψης.

Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του εορτασμού των «Ημερών Θάλασσας 2023».

Η αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Σταυρούλα Αντωνάκου, σε δήλωσή της, συνεχάρη μεταξύ άλλων τους δημάρχους Πειραιά και Νίκαιας-Αγ. Ι. Ρέντη, λέγοντας πως φορείς και κάτοικοι επιθυμούσαν τη δημιουργία αυτού του χώρου. Είπε: «Βλέπουμε ότι οι φορείς έγιναν πάλι μια «γροθιά» και είναι ένα όμορφο πάρκο προσβάσιμο και φιλικό προς όλους. Ελπίζω να συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια και πιστεύω πως πρέπει όλοι οι χώροι να είναι προσβάσιμοι για τα άτομα με αναπηρία».

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Δ Η Λ Ω Σ Ε Ι Σ

  • Ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης:

«Ανταποκρινόμενοι σε ένα διαχρονικό αίτημα για την αξιοποίησή του, δημιουργούμε σε μια γειτονιά που πραγματικά το έχει ανάγκη, ένα πάρκο ανοιχτό σε όλους και φιλόξενο για τους συμπολίτες μας με αναπηρία. Επιπλέον, ο Δήμος Πειραιά αποκτά το 1ο γήπεδο Πετάνκ, κάτι το οποίο επιθυμούσαν πολλοί Πειραιώτες που ασχολούνται με το συγκεκριμένο άθλημα. Πρόκειται για ένα όμορφο αποτέλεσμα, το οποίο έχει επιτευχθεί μέσα από ομαδική δουλειά των δύο δήμων, των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά, φορέων της πόλης, σωματείων, ειδικών σχολείων και ομάδων παιδιών με αναπηρία. Πλέον, είναι ένα όμορφο πάρκο με χώρους πράσινου, με αθλητικές εγκαταστάσεις, όπου μπορούν να κάνουν χρήση όλοι οι πολίτες, αλλά κυρίως τα παιδιά με αναπηρία. Στην περιοχή, έχουμε πολλά ειδικά σχολεία και πιστεύω ότι η χρήση μπορεί να αυξηθεί και να είναι καθημερινή.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω για τη συμβολή τους τον Γιώργο Ιωακειμίδη, τον Νίκο Μπελαβίλα και τους συνεργάτες του, το προσωπικό του δήμου, από τις υπηρεσίες πρασίνου, αρχιτεκτονικού, ηλεκτρολογικού, καθαριότητας τους αντιδημάρχους και κυρίως τον Δημήτρη Καρύδη που «το πήρε πάνω του», αλλά και τους Δημήτρη Αράπη, Αντωνία Καρακατσάνη, Παναγιώτη Ρέππα, Λεωνίδα Μανωλάκο. Το πάρκο Αργυροκάστρου, είναι πλέον ένα πάρκο αθλητισμού, αναψυχής και πρασίνου. Αξιοποιούμε έναν ακόμη πολύτιμο ελεύθερο χώρο για τους κατοίκους της Δ’ Δημοτικής Κοινότητας και συνεχίζουμε με έργα και παρεμβάσεις σε κάθε γειτονιά της πόλης μας».

  • Ο δήμαρχος Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη Γιώργος Ιωακειμίδης:

«Για πρώτη φορά παρά τις όποιες διαφωνίες μπορεί να έχουμε οι δήμοι του Πειραιά, έχουμε δουλέψει στην ίδια κατεύθυνση. Βρήκαμε συνέργειες που μας ενώνουν. Αυτός ήταν ένας χώρος «αγκάθι» για πολλά χρόνια στις σχέσεις ανάμεσα στον παλιό Δήμο Ρέντη και στον Πειραιά, γιατί ιδιοκτησιακά ανήκει στον Δήμο Πειραιά, γεωγραφικά ανήκει στον Δήμο Νίκαιας-Αγ. Ι. Ρέντη.

Συζητήσαμε τι μπορούμε να κάνουμε, πολύ γρήγορα και αποτελεσματικά και εδώ είναι το σημαντικό: να μπορεί η αυτοδιοίκηση να συναποφασίζει και σε επίπεδο Πειραιά, ανάμεσα στις παρατάξεις και σε επίπεδο γειτονικών δήμων γιατί η στόχευσή μας ήταν η ίδια. Πραγματικά σε χρόνο-ρεκόρ τελείωσε αυτός ο χώρος, που είναι καμάρι για όλους και για τον Πειραιά και για τον Δήμο Νίκαιας-Ρέντη και κυρίως για όλον τον κόσμο. Το μήνυμα που πρέπει να κρατήσουμε όλοι μας είναι να συνεργαζόμαστε γιατί όλοι είμαστε κερδισμένοι».

  • Ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Βιώσιμης Ανάπτυξης Δημήτρης Καρύδης:

«Η βασική ιδέα είναι ότι θέλαμε σε αυτό το πάρκο να ισχύει αυτό που γράφει η ταμπέλα του: «Πρόσβαση για όλους». Να είναι ένα πάρκο που να απευθύνεται σε όλο τον κόσμο, αλλά και να δώσουμε στα παιδιά και στους ανθρώπους με ειδικές ανάγκες ή δεξιότητες έναν χώρο που να μπορούν να ψυχαγωγούνται και να αθλούνται οργανωμένα.

Στο γήπεδο Πετάνκ μπορούν να παίξουν τα παιδιά με ειδικές ανάγκες Μπότσια και Μόλκκυ. Έχουν εγκατασταθεί όργανα γυμναστικής και υπάρχει βατήρας, όπου τα παιδιά που συμμετέχουν στα αθλήματα των Special Olympics, να παίξουν και να ψυχαγωγηθούν με turbojav και turball.

Ανακαινίσαμε το γήπεδο μπάσκετ, όπου παίζουν τα παιδιά από ερασιτεχνικές ομάδες της περιοχής, φτιάξαμε βοτανικό κήπο, καθιστικά για τους κατοίκους της περιοχής. Ταυτόχρονα ανακαινίσαμε και το κτήριο και έχει διαμορφωθεί μια πολύ όμορφη αίθουσα εκδηλώσεων και επιμορφωτικής λειτουργίας.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Δήμαρχο Δήμο Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη, Γιώργο Ιωακειμίδη, για την πολύτιμη συμβολή του, τους εργαζόμενους του δήμου στο αρχιτεκτονικό, στην καθαριότητα, στο ηλεκτρολογικό που δούλεψαν σκληρά για να έχουμε αυτό το αποτέλεσμα που αποτελεί μεγάλη προσφορά στην κοινωνία».

  • Ο επικεφαλής του δημοτικού συνδυασμού «Πειραιάς για όλους» Νίκος Μπελαβίλας:

«Είναι όμορφο που την πατρότητα πια αυτού του έργου μπορούν να την έχουν από κοινού οι δύο δήμοι. Βάλαμε όλοι το «λιθαράκι» μας και το αποτέλεσμα είναι πολύ όμορφο για δύο λόγους. Καλύπτει τις ανάγκες και αυτός ο χώρος έχει δύο ταυτότητες. Η πρώτη είναι του αστικού πρασίνου, είμαστε στα σύνορα μιας έρημης περιοχής σε ό,τι αφορά το αστικό πράσινο. Η δεύτερη είναι οι κοινωνικές ανάγκες αθλητισμού και παιχνιδιού των παιδιών με αναπηρία.

Είναι ένα κατόρθωμα δύσκολης σύμπλευσης αντιπολίτευσης και συμπολίτευσης, την οποία προσωπικά επιχείρησα και δεν το έχω μετανιώσει καθόλου και που την βλέπουμε εδώ να έχει καλό αποτέλεσμα. Να ευχαριστήσω τον Γιάννη Μώραλη και την Δημοτική Αρχή που συγκλίναμε, τον Δημήτρη Καρύδη και τον Δημήτρη Αράπη, όπως και τον Γιώργο Ιωακειμίδη.

Νομίζω ότι αυτό το αποτέλεσμα μπορούμε να το έχουμε ως οδηγό για άλλα τέτοια επιτυχημένα. Έχουμε επιχειρήσει πολλά τέτοια στον Πειραιά και στην Περιφέρεια, ας το συνεχίσουμε».

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: