Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Εγκρίθηκε η σύσταση Κέντρου Πρόληψης Εξαρτήσεων στον Πειραιά

ΥΓΕΙΑ στις 23/11/2015

Καιρός ήτανε…

Με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής εγκρίθηκε η συμμετοχή της Περιφέρειας Αττικής στο υπό σύσταση Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας, στην Π.Ε. Πειραιά, κρίνοντας το αυτονόητο, δηλαδή ότι η πρόληψη είναι ο καλύτερος τρόπος για τη μείωση της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών και τον εθισμό σε τυχερά παιχνίδια κ.α.

Το συγκεκριμένο Κέντρο, στο οποίο συμμετέχουν, επίσης, όλοι οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά, ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά και άλλοι φορείς της περιοχής, θα στελεχωθεί από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό. Θα στεγαστεί σε κτήριο της Περιφέρειας Αττικής στον Πειραιά και θα δημιουργηθούν παραρτήματα στους άλλους Δήμους της περιοχής.

Το Κέντρο Πρόληψης δεν έχει σχέση με την απεξάρτηση, θεραπεία ή επανένταξη εθισμένων ατόμων. Αντίθετα, τα προγράμματά του αφορούν αποκλειστικά και μόνο την πρόληψη. Γι’ αυτό απευθύνονται σε γονείς, μαθητές και έφηβους, αθλητικούς συλλόγους, επαγγελματίες που έρχονται σε άμεση επαφή με το πρόβλημα (εκπαιδευτικοί, προπονητές, αστυνομικοί, επαγγελματίες υγείας, ιερείς, στρατιωτικοί κ.α.), στην ευρύτερη κοινότητα.

Το αντικείμενο του Κέντρου Πρόληψης δεν περιορίζεται μόνο στο πρόβλημα των ναρκωτικών αλλά τα προγράμματά του αφορούν την πρόληψη για κάθε τι που προκαλεί εθισμό (αλκοόλ, τυχερά παιχνίδια κ.ά).

Οι στόχοι, που καθορίζονται ανάλογα με την ομάδα στην οποία απευθύνονται και τη διάρκεια της παρέμβασης είναι μεταξύ άλλων:

  • Η ενδυνάμωση, υποστήριξη και εκπαίδευση των νέων ώστε να υιοθετήσουν μια θετική στάση ζωής και να αναπτύξουν δεξιότητες που να αντιστέκονται στη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών.
  • Η συμβουλευτική υποστήριξη της οικογένειας, με σκοπό την ενίσχυση του γονεϊκού ρόλου και τη βελτίωση της επικοινωνίας
  • Η ευαισθητοποίηση καθηγητών σε δασκάλων σε θέματα πρόληψης
  • Η έγκαιρη αναγνώριση πιθανής εξαρτητικής συμπεριφοράς και η ενημέρωση.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: