Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Ειδικό πρόγραμμα για τη στοματική υγεία 4.000 παιδιών του Πειραιά

ΥΓΕΙΑ στις 14/10/2015

Από τον δήμο

Πρόγραμμα πρόληψης και προαγωγής της στοματικής υγείας σε 4.000 παιδιά της πόλης, θα πραγματοποιηθεί και τη φετινή σχολική χρονιά από τη διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικών Υπηρεσιών του δήμου Πειραιά.

Σκοπός του προγράμματος είναι η βελτίωση και η διασφάλιση της στοματικής υγείας των παιδιών, μέσω της ενημέρωσης και της ευαισθητοποίησης, έτσι ώστε να γίνει συνείδηση και να μπει στην καθημερινότητά τους η στοματική φροντίδα.

Το πρόγραμμα απευθύνεται στους παιδικούς σταθμούς του δήμου Πειραιά, στα ειδικά σχολεία και σχεδόν στο σύνολο των νηπιαγωγείων και των δημοτικών σχολείων της πόλης.

Κατά τη διάρκεια των επισκέψεων στα σχολεία γίνονται:

  • Οδοντοστοματολογική εξέταση των παιδιών από οδοντιάτρους, μετά από έγγραφη συγκατάθεση των γονέων/κηδεμόνων. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης, σε κάθε παιδί δίνονται συμβουλές και οδηγίες στοματικής υγιεινής εξατομικευμένες ανάλογα με τα ιδιαίτερα προβλήματα που παρουσιάζει το εξεταζόμενο παιδί.
  • Συζητήσεις οδοντιάτρων – παιδιών σε σχέση με τη στοματική υγεία με τη μορφή ερωτήσεων – απαντήσεων και με τη βοήθεια παιχνιδιών για μικρότερα παιδιά.
  • Ενημέρωση των γονέων/κηδεμόνων των παιδιών που εξετάστηκαν με  απλή και σαφή απαντητική επιστολή. Η επιστολή αυτή περιλαμβάνει τα αποτελέσματα της εξέτασης αλλά και συμβουλές σχετικά με τη στοματική υγεία.

Τα στοιχεία που καταγράφονται κατά την οδοντοστοματολογική εξέταση κωδικοποιούνται, ώστε να είναι ανώνυμα  και ακολουθεί στατιστική ανάλυση από το Τμήμα Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Τα αποτελέσματα που προκύπτουν ανακοινώνονται σε συνέδρια και χρησιμοποιούνται για την αξιολόγηση της κατάστασης της στοματικής υγείας του σχολικού πληθυσμού του Πειραιά.

Το πρόγραμμα υλοποιείται σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, τη Διεύθυνση Βρεφονηπιακών Σταθμών και τον Οδοντιατρικό Σύλλογο Πειραιώς και τελεί υπό την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Ο διευθυντής Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικών Υπηρεσιών του δήμου Πειραιά, Νίκος Πλατανησιώτης, λέει:

«Συνεχίζοντας για 5η συνεχή χρονιά το πρόγραμμα Πρόληψης και Προαγωγής της Στοματικής Υγείας, η Διεύθυνση μας στη συνεχή προσπάθεια αναβάθμισης των παρεχομένων υπηρεσιών προς τους κατοίκους του Δήμου, το εμπλουτίζει συμπεριλαμβάνοντας όλα τα ειδικά σχολεία και όλους τους Δημοτικούς, παιδικούς σταθμούς.

»Στόχος μας είναι να εξετάσουμε και φέτος περισσότερα από 4.000 παιδιά, βελτιώνοντας και διασφαλίζοντας την στοματική υγεία των παιδιών του Δήμου μας, σημειώνοντας, δε ότι εάν μας το επιτρέψουν οι συνθήκες θα προσπαθήσουμε να επεκτείνουμε το πρόγραμμα μας και στους όμορους Δήμους».

             

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: