Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Εικαστικές ανησυχίες… αρχαιολατρών ‘’φλούφληδων’’ στον Πειραιά!

Και η Αρχαιολογική Υπηρεσία παρεμβαίνει για να καθαρίσει κάτι μουτζούρες που τις λένε… ‘’γκράφιτι’!’

|> Υπάλληλος της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας καθαρίζει τον πίνακα στον οποίο αναγράφεται η ‘’ταυτότητα’’ του αρχαιολογικού χώρου και το τι έχει αποκαλύψει η αρχαιολογική σκαπάνη. Όμως, κάποια… δίποδα θεώρησαν καλό να βρωμίσουν με τα αποτυπώματά τους, τα αναγραφόμενα σε ενημερωτική πινακίδα.

Πού αναφερόμαστε; Στις αρχαιότητες της πλατείας Ροντήρη – ναι του μεγάλου Πειραιώτη θεατράνθρωπου, που εδώ και χρόνια έχει κλαπεί η χάλκινη προτομή του (από ποιους άραγε;) και δεν έχει αντικατασταθεί! Η πλατεία που βρίσκεται μεταξύ της κεντρικής λεωφόρου Ηρώων Πολυτεχνείου και των οδών Φιλελλήνων, Σκουζέ και Λεωσθένους.

Η δε πινακίδα δεν είναι τοποθετημένη στο σοκάκι της Λεωσθένους, αλλά στα κάγκελα επί της λεωφόρου Ηρώων Πολυτεχνείου, δηλαδή σε ένα σημείο, όπου μπορεί να την δει ακόμη και… αδειούχος παράγων του Δήμου Πειραιά! Παρ’ όλα αυτά οι βέβηλοι ‘’καλλιτέχνες’’ με πλήρη άνεση… φιλοτεχνούσαν, καταγράφοντας την ποιότητα του πολιτισμικού τους επιπέδου…

Ίσως κάποια στιγμή ο Δήμος Πειραιά θα πρέπει να ενδιαφερθεί για την προστασία των αρχαιολογικών χώρων της πόλης και να θέσει σε λειτουργία την Δημοτική Αστυνομία, για να τους ρίχνει καμμιά ματιά. Άλλωστε μια βόλτα θα κάνουν οι άνθρωποι…

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Τι υπάρχει στον εν λόγω αρχαιολογικό χώρο…

Σήμερα, ο αρχαιολογικός χώρος, έκτασης 1923,23 τ.μ., περιβάλλεται από περίφραξη. Αποτελείται από ένα παραλληλόγραμμο τμήμα, διαστάσεων 53.30μ. x 35.20μ., και ένα μικρότερο στη βορειοδυτική γωνία, διαστάσεων 5.30μ. x 9.80μ. Τη μεγαλύτερη έκταση του αρχαιολογικού χώρου της πλατείας Ροντήρη καταλαμβάνει ένα οικιστικό σύνολο του 2ου αιώνα μ.Χ., που απαρτίζεται από δύο οικίες, εκ των τεσσάρων που πιθανότατα υπήρχαν στο οικοδομικό τετράγωνο της αρχαίας πόλης. Το πλάτος του τετραγώνου, που οριοθετείται από δρόμους στα ΒΑ και ΝΔ (πλάτους 2,00 και 3,20 μ. αντίστοιχα) είναι 43,75 μ. Η κύρια οικοδομική φάση χρονολογείται στη ρωμαϊκή εποχή (2ος αι. μ.Χ.). Ωστόσο, οι 2 ρωμαϊκές οικίες θεμελιώνονται σε τμήματα κλασικών και ελληνιστικών τοίχων, με λιγοστά κατάλοιπα στη βορειοανατολική γωνία της Βόρειας Οικίας και ίσως στην ανατολική πλευρά της Νότιας.

Οι 2 οικίες (Βόρεια και Νότια) έχουν περίπου τις ίδιες διαστάσεις(28.30μ.x22.20μ.) και τα δωμάτιά τους αναπτύσσονται γύρω από ένα τετράστυλο αίθριο (impluvium). Σειρά καταστημάτων ή εργαστηρίων, κάποιες φορές με δεύτερο δωμάτιο πίσω, αναπτύσσονται κατά μήκος της νοτιοανατολικής πλευράς. Η είσοδος στις κατοικίες γινόταν από τους πλαϊνούς δρόμους. Κατά την πρώιμη βυζαντινή περίοδο, τον 6ο αι. μ.Χ., στη βορειοανατολική γωνία του αρχαίου οικοδομικού τετραγώνου οικοδομείται μία μικρότερη οικία.

Από την ανασκαφή περισυλλέγησαν σημαντικά κινητά ευρήματα, όπως βάσεις περιρραντηρίων, τριπτήρες, λεκάνες, αποτμήματα γλυπτών και επιγραφές, από τις οποίες η σπουδαιότερη είναι ένα αγορανομικό κείμενο του 1ου αι. μ.Χ.

>>> Περισσότερα για τον αρχαιολογικό χώρο στο thepresident.gr. Κλικ ΕΔΩ

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: