Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους 18 εκτελεσθέντες στον Καρατζά Τροιζηνία

Ήταν τον Ιούνιο του 1944…

Τους 18 εκτελεσθέντες κατοίκους της περιοχής Καρατζά Τροιζηνίας, από τα γερμανικά στρατεύματα Κατοχής τον Ιούνιο του 1944, τίμησαν χθες ο δήμος Τροιζηνίας – Μεθάνων, κάτοικοι και φορείς της περιοχής. Παρευρέθηκε και κατέθεσε στεφάνι ο αντιπεριφερειάρχης Νήσων Παναγιώτης Χατζηπέρος.

Όπως είπε στον χαιρετισμό του ο κ. Χατζηπέρος, “οι πράξεις αυτές αποτελούν εγκλήματα πολέμου και κατά της ανθρωπότητας τα οποία δεν παραγράφονται“. Και πως: “Πέραν των ανώδυνων πρόσφατα δηλώσεων Γερμανών αξιωματούχων περί «ηθικής ευθύνης»,  απαιτείται και η έμπρακτη ανάληψη της ευθύνης για τα φρικτά αυτά εγκλήματα και η αποκατάσταση των οικογενειών των θυμάτων. Ήλθε η ώρα οι Γερμανοί να τους αποκαταστήσουν πλήρως. Επιπλέον τα κατοχικά δάνεια και οι 8.500 καταγεγραμμένοι κλαπέντες πολιτιστικοί θησαυροί είναι άμεσα απαιτητά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αγνοούμε τις επανορθώσεις, που είναι άλλης τάξης διαπραγμάτευση. Πρέπει να αρχίσουμε να απαιτούμε και όχι να επαιτούμε. Τέλος, επανέλαβε την πρότασή του για την καθιέρωση Ημέρας Μνήμης των μαρτυρικών πόλεων, από το Ελληνικό Κοινοβούλιο“.

Στη συνέχεια ο κ. Χατζηπέρος επισκέφθηκε τα χωριά της ορεινής Τροιζηνίας και συζήτησε τα προβλήματα της περιοχής με τους κατοίκους, αγρότες και κτηνοτρόφους.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: