Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Κόκκινη κάρτα… για την Αττική – Ποιές περιοχές “φταίνε”!

ΚΟΙΝΩΝΙΑ,ΥΓΕΙΑ στις 30/01/2021

Επέστρεψε το click away – Με ραντεβού για ένδυση και υπόδηση – Όλα όσα είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης – Αναλυτικοί πίνακες

Τ/Π |> Στο “κόκκινο” από σήμερα τα ξημερώματα και η Αττική, μετά την… κακή διαγωγή που έδειξε τις τελευταίες ημέρες. Η είδηση που ανακοινώθηκε χθες το απόγευμα, δεν ξάφνιασε, καθώς όλοι λίγο-πολύ περίμεναν την “τιμωρία” για το… καλό μας!

Συγκεκριμένα χθες το απόγευμα ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσαν τα νέα περιοριστικά μέτρα, που για την Αττική είναι πιό ήπια σε σχέση με άλλες “κόκκινες” περιοχές της χώρας, τουλάχιστον ως προς το ωράριο ελευθερίας μετακινήσεων. Δηλαδή ενώ σε όλες τις “κόκκινες” περιοχές οι μετακινήσεις επιτρέπονται από τις 5 πμ έως τις 6 μμ, στην Αττική οι μετακινήσεις επιτρέπονται από τις 5 το πρωί έως τις 9 το βράδυ! Πάλι καλά…

Η αγορά 

Όσον αφορά τα καταστήματα, στην Αττική επανέρχεται το click away, με εξαίρεση ένδυση, υπόδηση και βιβλιοχαρτοπωλεία, τα οποία θα λειτουργούν με ραντεβού. Ανοιχτά θα παραμείνουν επίσης τα κομμωτήρια και τα μανικιούρ-πεντικιούρ, ενώ ανοίγουν και τα πρακτορεία ΟΠΑΠ για όλες τις περιοχές, εκτός από τις “κόκκινες”. Αυτό σημαίνει ότι στην Αττική θα παραμείνουν κλειστά μέχρι νεωτέρας.

  • Στις λεγόμενες “κίτρινες” περιοχές η αγορά θα λειτουργήσει όπως λειτουργεί. Επιπλέον θα ανοίξουν τα πρακτορεία του ΟΠΑΠ.
  • Στις λεγόμενες “κόκκινες” περιοχές, όπως η Αττική, το σύνολο της αγοράς θα λειτουργήσει με τη μέθοδο του click away. Εξαίρεση τα καταστήματα ένδυσης, υπόδησης και τα βιβλιοχαρτοπωλεία που θα λειτουργήσουν με click inside, δηλαδή με ραντεβού και παραλαβή εντός του καταστήματος. Κομμωτήρια, καταστήματα μανικιούρ-πεντικιούρ και ΚΤΕΟ θα λειτουργούν επίσης με ραντεβού.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Τα σχολεία

Όσον αφορά στα σχολεία, από Δευτέρα θα ανοίξουν τα Γυμνάσια και τα Λύκεια σε όλη τη χώρα, με εξαίρεση τις “κόκκινες” περιοχές, άρα και την Αττική, όπου θα ανοίξουν μόνο τα Γυμνάσια. Οι κανόνες που θα ισχύσουν είναι οι ίδιοι, δηλαδή μάσκες σε όλους τους χώρους, αποστάσεις στα διαλείμματα, αντισηπτικά και χωρίς εξωσχολικούς μέσα στο σχολικό χώρο.

Οι 6 περιοχές που παρουσιάζουν επιβαρυμένη κατάσταση στα νοσοκομεία είναι η Βοιωτία, η Δυτική Αττική, η Εύβοια, η Θήρα, η Λέσβος και η Χαλκιδική. Άλλες 10, και συγκεκριμένα οι Βόρειος Τομέας Αθηνών, Δυτικός Τομέας Αθηνών, Κεντρικός Τομέας Αθηνών, Νότιος Τομέας Αθηνών, Ανατολική Αττική, Αιτωλοακαρνανία, Αρκαδία, Ζάκυνθος, Μαγνησία και Ρέθυμνο βρίσκονται σε κατάσταση αυξημένης επαγρύπνησης.

Στο “κόκκινο”, επίπεδο Β, είναι από σήμερα 6 το πρωί οι εξής περιοχές: Η Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου, ο δήμος Εορδαίας της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, οι δήμοι Θηβαίων και Τανάγρας της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας, ο δήμος Σπάρτης της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας, ο δήμος Χαλκιδέων και ο οικισμός Ρομά της δημοτικής Ενότητας Δυστίων του δήμου Κύμης-Αλιβερίου της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας, ο δήμος Νέας Προποντίδας της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής, ο δήμος Πατρέων της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας ο δήμος Θήρας της Περιφερειακής Ενότητας Θήρας, η Περιφερειακή Ενότητα Μυκόνου και η περιφέρεια Αττικής πλην της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων.

Τι είπε ο Άδωνις

Ο υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης κατά την χθεσινή ενημέρωση για τη λειτουργία εμπορικών δραστηριοτήτων είπε:

«Πριν από δύο εβδομάδες όταν ανακοινώσαμε την επανέναρξη λειτουργίας του λιανικού εμπορίου είχαμε από την αρχή τονίσει ότι όλα τα μέτρα θα επαναξιολογούνται κάθε εβδομάδα ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας. Θέλω κατ’ αρχάς να ευχαριστήσω όλους τους επιχειρηματίες, όλους τους εργαζομένους στις επιχειρήσεις αλλά και τους περισσότερους των πελατών που αυτές τις δύο εβδομάδες τήρησαν πραγματικά σχολαστικά τα μέτρα και δεν παρατηρήσαμε μεγάλες παραβιάσεις αυτών. Όμως για να είμαστε ειλικρινείς, οι εικόνες συνωστισμού που είδαμε το περασμένο Σάββατο και την περασμένη Παρασκευή σε κεντρικούς δρόμους προκαλούν αναμφίβολα μία πολύ μεγάλη ανησυχία. Και με δεδομένο ότι η Αττική περνάει επιδημιολογικά στην «κόκκινη ζώνη», τη ζώνη δηλαδή του επαυξημένου κινδύνου, είμαστε υποχρεωμένοι να πάρουμε επιπλέον μέτρα που θα μας επιτρέψουν να ανακόψουμε την εξάπλωση της πανδημίας, να επιστρέψουμε σε πιο ασφαλές περιβάλλον, όπου και πάλι θα μπορούμε να επαναξιολογήσουμε τα μέτρα.

Θέλω όμως να τονίσω από την αρχή ότι και τα μέτρα που ανακοινώνουμε σήμερα είναι υπό την επιδημιολογική εικόνα που έχει η Ελλάδα σήμερα. Ανά πάσα στιγμή εάν αυτή η επιδημιολογική εικόνα αλλάξει προς το καλύτερο ελπίζουμε, ή προς το χειρότερο, αυτές οι αποφάσεις όλες θα επαναξιολογούνται. Διότι κύριό μας μέλημα είναι να μην έρθει στην Ελλάδα το λεγόμενο τρίτο κύμα, να μην υπάρχει μεγάλη πίεση στο Σύστημα Υγείας και να διασώσουμε τις ζωές των συμπολιτών μας. Όλα, λοιπόν, τα μέτρα που θα σας εξηγήσω τώρα έχουν ληφθεί με γνώμονα την προσπάθεια να σταματήσει η πανδημία, αλλά και φυσικά το ενδιαφέρον της κυβερνήσεως και προσωπικά του κυρίου Πρωθυπουργού να μπορεί να συνεχίσει η οικονομική δραστηριότητα της χώρας κατά το δυνατόν με τον πιο απρόσκοπτο τρόπο.

 Ως προς τις περιοχές που είναι κίτρινες, τις περιοχές δηλαδή που δεν είναι στο καθεστώς του επαυξημένου κινδύνου, η αγορά θα συνεχίζει να λειτουργεί με τον τρόπο που λειτουργούσε μέχρι και σήμερα. Σε αυτές τις περιοχές θα προστεθεί η λειτουργία των πρακτορείων ΟΠΑΠ, όπως είχε ανακοινώσει την περασμένη εβδομάδα εδώ ο κύριος Χαρδαλιάς, φυσικά πάντα με τους ίδιους κανόνες και προϋποθέσεις που έχουμε εξηγήσει. Τηρούνται κανονικά τα 25 τετραγωνικά ανά πελάτη, οι αποστάσεις των δύο μέτρων, η ανάγκη αποστολής του SMS στο 13033 για να κάνεις τις αγορές σου εντός δύο ωρών, η απαγόρευση υπερτοπικών μετακινήσεων και όλα τα υπόλοιπα.

 Άρα για τις κίτρινες περιοχές ξέρετε πως λειτουργεί η αγορά, όπως λειτουργεί μέχρι σήμερα. Στις κόκκινες περιοχές τώρα όπως είναι και η Αττική θα έχουμε δυο διαφορετικούς τρόπους λειτουργίας της αγοράς. Το σύνολο της αγοράς θα λειτουργεί με το click away. Το ξέρετε το click away από την εποχή των εορτών, δούλεψε τελικά καλά. Θα πρέπει να έχετε κάνει την παραγγελία σας σε κάποιο κατάστημα, να σας στείλει το κατάστημα το ηλεκτρονικό μήνυμα ή το μήνυμα στο κινητό τηλέφωνο με τη συγκεκριμένη ώρα που θα πάτε να παραλάβετε την παραγγελία σας και θα παραλάβετε την παραγγελία σας έξω από το κατάστημα όπως κάνατε καθ΄ όλη τη διάρκεια των εορτών. Από τον τρόπο λειτουργίας του click away θα εξαιρεθούν τα καταστήματα ένδυσης, υπόδησης και τα βιβλιοχαρτοπωλεία. Αυτά τα καταστήματα θα λειτουργήσουν με τη μέθοδο του click inside. Δηλαδή, την παράδοση εντός του καταστήματος.

Θα πρέπει πάλι να έχει επικοινωνία ο πελάτης με το κατάστημα, να έχει γίνει αποστολή ηλεκτρονικού μηνύματος ή σε sms η συγκεκριμένη ώρα κατά την οποία μπορεί ο συγκεκριμένος πελάτης να βρεθεί στο συγκεκριμένο κατάστημα, θα είναι δηλαδή το κατάστημα και η πώληση με ραντεβού για να το πω πάρα πολύ απλά.

Θα πηγαίνει τη συγκριμένη ώρα, θα έχει πάλι με την αποστολή στο 13033 και την επιλογή 2, δύο μόνο ώρες για να ολοκληρώσει τη συναλλαγή του και να επιστρέψει το σπίτι του. Και αφού κάνει τη συναλλαγή του θα επιστρέψει σπίτι του.

Ο λόγος που επιστρέφουμε στο click away και ο λόγος που επιστρέφουμε στην παράδοση εντός, στην παράδοση εκτός δηλαδή και στην παράδοση εντός, είναι γιατί θέλουμε να αποφύγουμε τις εικόνες του συνωστισμού στους δρόμους.

Θέλω να κάνω μια δημόσια έκκληση προς όλους και μιλάω ως ένας άνθρωπος που ο ίδιος είμαι στην αγορά από μικρός και αντιλαμβάνομαι πλήρως τις αγωνίες των ανθρώπων της αγοράς.Ο μόνος τρόπος για να λειτουργεί η αγορά είναι να λειτουργεί με υγειονομική ασφάλεια. Ο μόνος τρόπος για να λειτουργεί με υγειονομική ασφάλεια είναι όλοι να συνεργαστούμε και να καταλάβουμε ότι ο καθένας μας έχει ένα μικρό μερίδιο ευθύνης για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία. Εάν τα καταφέρουμε και η αγορά θα μπορεί να λειτουργεί καλύτερα. Εάν δεν τα καταφέρουμε η κυβέρνηση θα είναι υποχρεωμένη να πάρει πιο αυστηρά μέτρα. Και αυτό θα έχει σημαντική επίπτωση στις ζωές όλων μας. Άρα, χρειαζόμαστε την απόλυτη συνεργασία σας για να επιτευχθεί ο στόχος της αντιμετωπίσεως της πανδημίας.

Ως προς τις υπηρεσίες τώρα. Οι υπηρεσίες των κομμωτηρίων, των περιποιήσεων μανικιούρ, πεντικιούρ, καλλωπισμού νυχιών και τα ΚΤΕΟ θα εξακολουθούν να λειτουργούν και στις κόκκινες περιοχές πάλι, φυσικά, με ραντεβού, όπως σε όλη την υπόλοιπη επικράτεια και όπως στο παρελθόν, με όλους τους υγειονομικούς κανόνες, αποστάσεις ασφαλείας, τις μάσκες και όλους τους άλλους κανόνες που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Είναι σημαντικό να έχουμε όλο μας υπ’ όψιν ότι η δική μας συνεργασία και η δική μας συμπεριφορά θα επηρεάσει την εξέλιξη της πανδημίας και άρα τις αποφάσεις που θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε είτε την επόμενη, είτε την μεθεπόμενη εβδομάδα. Στόχος μας, να μπορέσει η εθνική μας οικονομία και το εμπόριο να εξακολουθήσει να λειτουργεί αλλά, επαναλαμβάνω, πάντα με ασφάλεια. Και αυτό δεν μπορούμε να το καταφέρουμε εάν όλοι μας δεν συνεργαστούμε. Τονίζω ότι διάφορες απόπειρες ή προσπάθειες και επιτυχημένες για να παραβιαστούν τα μέτρα δεν είναι κάποιου είδους εξυπνάδα. Είναι ζημιά προς το κοινωνικό σύνολο και θέτει σε κίνδυνο όλη την προσπάθεια που κάνουμε όλοι μας, τηρώντας τα μέτρα, για να μπορέσει η χώρα με ασφάλεια να προχωρήσει στο μέλλον.

Θέλω, λοιπόν, να παρακαλέσω για άλλη μια φορά όλους τους παράγοντες της αγοράς να σεβαστούν τα μέτρα, σε πνεύμα καλόπιστης συνεργασίας να τα τηρήσουμε και να μπορέσουμε σε λίγες μέρες να απολαύσουμε μεγαλύτερους βαθμούς ελευθερίας από αυτή την φοβερή πανδημία που ταλαιπωρεί την ανθρωπότητα όλο αυτό το διάστημα. Έχουμε καλύψει ένα πολύ μεγάλο μέρος της διαδρομής, είμαστε λίγο πριν το τέλος, είμαστε κουρασμένοι, είμαστε, όμως, στην καρδιά του χειμώνα και αυτό είναι λογικό να μας θέτει όλους σε πολύ μεγαλύτερη επιφυλακή και να πρέπει να λαμβάνουμε μέτρα προληπτικά και όχι μέτρα εκ των υστέρων».

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: