Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Επιθεώρηση Πατούλη για τα έργα που χρηματοδότησε η Περιφέρεια Αττικής και εκτελέστηκαν / εκτελούνται στον Δήμο Πειραιά

Αναπτυξιακές δράσεις συνολικού προϋπολογισμού που ξεπερνά τα 100 εκ. ευρώ, ενώ έχουν διατεθεί επιπλέον 100 εκατ. ευρώ μέσω ΟΧΕ – Συναντήσεις με Μώραλη, Σεραφείμ και φορείς      ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ

|> Τον Δήμο Πειραιά επισκέφθηκε χθες ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, στο πλαίσιο των περιοδειών που έχει ξεκινήσει σε όλη την Αττική με στόχο να ενημερωθεί για την πορεία υλοποίησης σημαντικών έργων και υποδομών που πραγματοποιούνται με χρηματοδότηση της Περιφέρειας, ενώ ταυτόχρονα ενημερώθηκε για τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών.

Στον Πειραιά τον υποδέχθηκε ο δήμαρχος Γιάννης Μώραλης, με τον οποίο επισκέφθηκαν έργα υποδομής που εξελίσσονται στην πόλη μας είτε από τον Δήμο είτε από την Περιφέρεια, με χρηματοδοτήσεις της Περιφέρειας.

Συγκεκριμένα, επισκέφθηκαν την Παλαιά Κοκκινιά όπου εκτελούνται αντιπλημμυρικά έργα, την περιοχή του Αγίου Διονυσίου όπου βρίσκεται σε εξέλιξη η μεγάλη αστική ανάπλαση, το κλειστό γήπεδο «Π. Καπαγέρωφ» και δρόμους της Ε΄ Δημοτικής Κοινότητας όπου γίνονται ασφαλτοστρώσεις.

Τους κ.κ. Πατούλη και Μώραλη συνόδευσαν η αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Σταυρούλα Αντωνάκου, ο αντιπεριφερειάρχης Νήσων Σταύρος Βοϊδονικόλας, ο αντιπεριφερειάρχης Παιδείας Χαράλαμπος Αλεξανδράτος, οι εντεταλμένοι περιφερειακοί σύμβουλοι Σταύρος Μελάς, Νίκος Παπαγεωργίου, η περιφερειακή σύμβουλος Ευγενία Μπαρμπαγιάννη, καθώς και διευθυντές τεχνικών υπηρεσιών της Περιφέρειας.

Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο Δημαρχείο Πειραιά, όπου συζητήθηκαν εκτενέστερα τα έργα που υλοποιούνται στην πόλη, καθώς και μια σειρά παρεμβάσεων που έχουν ήδη προγραμματιστεί να γίνουν το επόμενο διάστημα με χρηματοδότηση της Περιφέρειας.

Επίσκεψη στην Ιερά Μητρόπολη Πειραιά

Κατά την περιοδεία του στον Πειραιά, ο κ. Πατούλης μετέβη και στη Μητρόπολη Πειραιά, όπου είχε συνάντηση με τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη κ. Σεραφείμ, ο οποίος τον υποδέχθηκε θερμά και τον συνεχάρη για τον έργο του, επισημαίνοντας πως «το εκτιμά όλη η τοπική κοινωνία του Πειραιά». Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε η δημιουργία του εκκλησιαστικού Μουσείου της Ιεράς Μητρόπολης Πειραιώς, ένα έργο που ήδη έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα εκτελεστέων έργων χρηματοδοτούμενων από ίδιους πόρους της Περιφέρειας Αττικής. Ο περιφερειάρχης ενημέρωσε τον κ. Σεραφείμ πως κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου εγκρίθηκε η αύξηση του προϋπολογισμού του έργου από 1.6 σε 3.2 εκ. ευρώ, τονίζοντας ότι σύντομα θα υπογραφεί και η σχετική προγραμματικής σύμβαση προκειμένου να μπει άμεσα σε τροχιά υλοποίησης.

Συναντήσεις με φορείς

Εξ άλλου, ο περιφερειάρχης, είχε συναντήσεις με τους φορείς που πραγματοποιήθηκαν στο Δημοτικό Θέατρο αλλά και σε κεντρικό καφέ. Μεταξά άλλων παρευρέθηκαν παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων, ο Κατσαφάδος Κώστας τ.Υπουργός, οι υποψήφιοι βουλευτές Ν. Βλαχάκος και Ν. Μανωλάκος, ο Γ. Γραμματέας του Δήμου Β. Ταταρόπουλος, οι Αντιδήμαρχοι Αράπης Δ., Μπουρδάκου Κ., Καρύδης Δ., Καψοκόλης Γ., Χαρβαλάκου Γ., η Αλιγιζάκη Σίσσυ Εντεταλμένη Δημοτικός Σύμβουλος, ο Μαρκαριάν Τάσος Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος, ο πρώην Δήμαρχος Πειραιά Χ. Αγραπίδης, ο Δήμαρχος Κορυδαλλού Ν. Χουρσαλάς, ο Βίτσας Γεώργιος Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος, ο Βοϊδονικόλας Ιωάννης υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος και Πρόεδρος ΔΕΕΠ Α’ Πειραιά, ο Νανόπουλος Αλέξανδρος Πρόεδρος Β΄ Δημ. Κοινότητας, η Καλαγιά Καραμαλάκου Δημοτικός Σύμβουλος, ο Νικοπολίδης Αντώνης Δημοτικός Σύμβουλος, η Τουμαζάτου Γερασιμούλα – Αλεξάνδρα Δημοτική Σύμβουλος, ο Αγρανιώτης Μιχάλης Δημοτικός Σύμβουλος και Πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Πειραιά, ο Καπράλος Θεόδωρος Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά, ο Χ. Ροϊλός Διοικητής 2ης ΥΠΕ, ο Ηλίας Γουζούασης Διοικητής Τζανείου Νοσοκομείου και Αντιπρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Πειραιά,o Αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Π. Περιβολάρης, ο Τουμπέκης Χαράλαμπος Διοικητής Νοσοκομείου Μεταξά, ο Κλάππας Ηλίας Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου, ο Μαθιός Δημήτρης Αντιπρόεδρος ΕΒΕΠ και Πρόεδρος ΣΒΑΠ, ο Παδιανάκος Παύλος ΕΚΟ Ναυτιλίας, ο Δημοτικός Σύμβουλος Κορυδαλλού Γ. Διάκος, ο Πλατανησιώτης Νικόλαος Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου, ο Διαμαντής Νίκος Καλλιτεχνικός Διευθυντής Δ.Θ.Π, ο Μαυρίκος Νικόλαος, Πρόεδρος Συλλόγου Εφοδιαστών Πλοίων Εξαγωγέων, ο Γ. Βουτσινάς Πρόεδρος Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου, ο Πρόεδρος ΔΕΕΠ Β. Πειραιά Θ. Κατσιρούμπας, η πρώην Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά Β. Ανεμοδουρά.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Δ Η Λ Ω Σ Ε Ι Σ

 • Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης:

«Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα το Δήμαρχο Γιάννη Μώραλη και όλα τα στελέχη του Δήμου για τη θερμή υποδοχή, στη σημερινή μας επίσκεψη, εδώ στον Πειραιά, στο μεγαλύτερο και σημαντικότερο λιμάνι της χώρας. Είναι ορατό πλέον πως τα τελευταία 4 χρόνια, ο Πειραιάς, με τη στενή και εξαιρετική συνεργασία που έχουμε με τον Δήμαρχο Γιάννη Μώραλη, μεταμορφώνεται, αλλάζει. Με πλήθος εμβληματικών έργων που χρηματοδοτούμε και σχετίζονται, μεταξύ άλλων, με την αντιπλημμυρική προστασία της πόλης και την ασφάλεια των πολιτών, τις ευρείες ασφαλτοστρώσεις που ενισχύουν την οδική ασφάλεια, τις σημαντικές αναπλάσεις σε περιοχές όπως ο Αγ. Διονύσιος και το Μικρολίμανο, αλλά και με την κατασκευή εμβληματικών αθλητικών υποδομών όπως η κατασκευή του κλειστού σταδίου «Π. Καπαγέρωφ» το οποίο προχωρά με γρήγορους ρυθμούς και όταν ολοκληρωθεί θα αποτελεί ένα σημαντικό αθλητικό τοπόσημο για την πόλη του Πειραιά.

 Τα έργα που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια στον Πειραιά ξεπερνούν σε προϋπολογισμό τα 100 εκ. ευρώ και αφορούν κυρίως έργα υποδομής, πάνω από 44 στον αριθμό. Ωστόσο χρηματοδοτούμε και άλλες δράσεις με ισχυρό κοινωνικό αλλά και περιβαλλοντικό πρόσημο, ενώ συγχρόνως στη διάθεση του Δήμου βρίσκονται επιπλέον 100 εκατομμύρια μέσα από τις ΟΧΕ, που προχωρούν γρήγορα. Πρόκειται για ένα σημαντικό εργαλείο, μέσω του οποίου ο Δήμος θα είναι σε θέση να υλοποιήσει επενδύσεις που θα οδηγήσουν στην αλλαγή της φυσιογνωμίας της πόλης, όπως η ολοκλήρωση αναπλάσεων κεντρικών σημείων της πόλης και η υλοποίηση δράσεων βιώσιμης αστικής κινητικότητας. Με τη διοίκηση του Δήμου την οποία θέλω να ευχαριστήσω για άλλη μία φορά θερμά και τις υπηρεσίες του Δήμου, έχουμε κοινό όραμα, το οποίο είμαι βέβαιος ότι θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε από κοινού. Κλείνοντας θέλω να ευχαριστήσω θερμά την άξια συνεργάτη και συνοδοιπόρο μου αντιπεριφερειάρχη Σταυρούλα Αντωνάκου για τη συστηματική και πολύ σημαντική δουλειά που κάνει εδώ στον Πειραιά, καθώς και όλους τους περιφερειακούς συμβούλους Πειραιά, οι οποίοι βρίσκονται καθημερινά στο έργο τους για να καλύψουν όλα τα προβλήματα αλλά κυρίως για να δώσουν λύσεις στα προβλήματα».

 • Η αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Σταυρούλα Αντωνάκου:

«Αποτελεί βαθιά μου πεποίθηση πως κλειδί για την επιτυχία είναι η ομαδική δουλειά. Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη γιατί με τον Περιφερειάρχη μας, τον Δήμαρχο Γιάννη Μώραλη αλλά και τους πέντε εκλεγμένους περιφερειακούς συμβούλους εδώ στον Πειραιά, με τη συμβολή και των άξιων υπηρεσιών μας, έχουμε πολύ αρμονική συνεργασία, αποτέλεσμα της οποίας είναι αυτό το εξαιρετικό έργο που γίνεται στην πόλη. Με εμβληματικά έργα προϋπολογισμού που αγγίζει τα 100 εκ. ευρώ, τα οποία εκτελούνται μετά από χρόνια και αλλάζουν την πόλη. Τα βλέπουμε να παίρνουν «σάρκα και οστά» και αυτή είναι η καλύτερη ανταμοιβή για όλους μας και για τη σκληρή δουλειά που κάνουμε καθημερινά».

 • Ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης:

«Είχαμε τη χαρά με τον Περιφερειάρχη, την αντιπεριφερειάρχη και τους συνεργάτες τους, να επισκεφθούμε έργα που εκτελεί είτε η Περιφέρεια είτε ο Δήμος με χρηματοδοτήσεις της Περιφέρειας Αττικής.

Είναι έργα μείζονος σημασίας για την ανάπτυξη της πόλης και για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στις συνοικίες του Πειραιά, τα οποία είχαμε θέσει ως στόχο από την πρώτη μας θητεία το 2014 και πλέον βλέπουμε μεγάλη επίσπευση, καθώς τα περισσότερα βρίσκονται στο στάδιο της ολοκλήρωσης και αυτό μας γεμίζει με ιδιαίτερη ικανοποίηση.

Αναφέρομαι στην εμβληματική ανάπλαση του Μικρολίμανου, στην ανάπλαση του Αγίου Διονυσίου, μια μεγάλη παρέμβαση σε μια κρίσιμη γειτονιά, στο κλειστό γυμναστήριο Καπαγέρωφ, έναν ιστορικό χώρο αθλητισμού, στο αντιπλημμυρικό έργο στην Παλαιά Κοκκινιά που αποτελούσε μείζον θέμα για την περιοχή και βλέπουμε πλέον ικανοποιημένους τους κατοίκους, στις ασφαλτοστρώσεις που πραγματοποιεί ο Δήμος και στις πέντε Δημοτικές Κοινότητες με χρηματοδότηση της Περιφέρειας, στις παιδικές χαρές για ΑΜΕΑ, σε έργα που σχετίζονται με τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας, καθώς και σε άλλα μικρότερα έργα.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Γιώργο Πατούλη και την Σταυρούλα Αντωνάκου, καθώς όλα αυτά αποτελούν σημαντικές παρεμβάσεις, στο πλαίσιο μιας εξαιρετικής συνεργασίας με την Περιφέρεια Αττικής, η οποία πιστεύω ότι θα συνεχιστεί και στην επόμενη θητεία».

 

ΕΡΓΑ & ΔΡΑΣΕΙΣ ΔΗΜΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ

 • ΕΡΓΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΑ ΑΠΟ ΙΔΙΑ ΕΣΟΔΑ.

Στο πρόγραμμα εκτελεστέων έργων χρηματοδοτούμενων από ίδιους πόρους της Περιφέρειας Αττικής είναι ενταγμένα 19 έργα συνολικού προϋπολογισμού 61.376.800 € που χωροθετούνται στα όρια του Δήμου Πειραιά.

Ενδεικτικά αναφέρουμε τις εργολαβίες που ολοκληρώθηκαν ή είναι αυτή την περίοδο σε φάση ολοκλήρωσης όπως :

η «Προμήθεια ξενοδοχειακού εξοπλισμού για την Καρδιολογική Κλινική του Τζάνειου Νοσοκομείου» προϋπολογισμού 170.000 €, στην οποία δώσαμε προτεραιότητα με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών περίθαλψης των συμπολιτών μας και ήδη έχει παραδοθεί ο νέος εξοπλισμός,

η μεγάλη «ΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΓΙΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ» προϋπολογισμού 15.000.000 €, όπου οι παρεμβάσεις εξελίσσονται σε μια έκταση 470.000 τ.μ. και έχουν ως βασικό στόχο να αναδιοργανώσουν το χώρο και τις λειτουργίες του, να αναβαθμίσουν λειτουργικά και αισθητικά τους δημόσιους χώρους, να βελτιώσουν το περιβαλλοντικό ισοζύγιο και να καταστήσουν την περιοχή βιώσιμη και ελκυστική για τους κατοίκους, τους επισκέπτες και τις επιχειρήσεις και

η «ΑΝΑΠΛΑΣΗ του ΠΑΡΑΛΙΑΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΑΚΤΗΣ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ (ΜΙΚΡΟΛΙΜΑΝΟ)»προϋπολογισμού 5.700.000 €, σε μια από τις ωραιότερες περιοχές της Αττικής, όπου ήδη έχει δημιουργηθεί ζώνη περιπάτου δίπλα στη θάλασσα, έχει οργανωθεί ο χώρος εκμετάλλευσης των παραδοσιακών καταστημάτων της περιοχής και είναι πλέον φιλική και λειτουργική για κατοίκους και επισκέπτες.

Κυρίως όμως το ενδιαφέρον μας για τον Πειραιά σηματοδοτείται από τα μεγάλα έργα που εξελίσσονται και η ολοκλήρωσή τους θα δώσει λύσεις σε χρονίζοντα προβλήματα όπως :

τα «ΕΡΓΑ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΩΝ ΟΔΩΝ ΧΑΛΚΙΔΟΣ ΚΑΙ ΒΑΛΑΩΡΙΤΟΥ» προϋπολογισμού 9.300.000 €, σε μια περιοχή που είχε αντιμετωπίσει μεγάλα προβλήματα από τις πλημμύρες τον Οκτώβριο του 2014 και ήταν από τα πρώτα έργα που εντάχθηκαν στο τέλος του 2019 με την ανάληψη των καθηκόντων της νέας διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής,

το έργο του «ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ “ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΠΑΓΕΡΩΦ”»προϋπολογισμού8.500.000 € που θα εξασφαλίσει σύγχρονη στέγη στα σωματεία μπάσκετ και βόλεϊ του Πειραιά,

καθώς και το έργο «ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΟΔΟΣΤΡΩΜΑΤΩΝ» προϋπολογισμού 4.300.000 €, με το οποίο ασφαλτοστρώνεται πλήθος δρόμων που επέλεξαν οι υπηρεσίες του Δήμου και στις πέντε δημοτικές κοινότητες.

Επίσης εντός των επόμενων ημερών υπογράφεται η σύμβαση με τον ανάδοχο του έργου «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΧΑΡΑΣ ΓΙΑ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ» προϋπολογισμού 300.000 €, έργο που έχει δημοπρατηθεί από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής,

ενώ σε διαδικασία σύνταξης είναι η προγραμματική σύμβαση για την «ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΑΛΑΖΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ (BLUE LAB)»προϋπολογισμού 1.315.110 €, που έρχεται να προστεθεί στις δράσεις που υλοποιούμε σε συνεργασία με το Δήμο για την ενίσχυση της καινοτομίας και της νεοφυούς επιχειρηματικότητας.

Εκτός από τα παραπάνω στο πρόγραμμα εκτελεστέων έργων χρηματοδοτούμενων από ίδιους πόρους της Περιφέρειας Αττικής είναι ενταγμένα και 3 διαδημοτικά έργα συνολικού προϋπολογισμού 4.000.000 €, που η υλοποίησή τους αφορά και τους δημότες του Πειραιά.

Πρόκειται για το έργο «ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ, ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΟΔΙΚΩΝ ΑΞΟΝΩΝ “ΛΕΩΦ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ” & “ΕΠΙΒΑΤΙΚΟ ΛΙΜΑΝΙ ΠΕΙΡΑΙΑ (ΑΚΤΗ ΚΟΝΔΥΛΗ) – ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑ – ΛΙΜΑΝΙ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ – ΣΧΙΣΤΟΣ” προϋπολογισμού 2.500.000 € αλλά και τα έργα που αφορούν την «Αστική ανάπλαση του Νεκροταφείου στο Σχιστό»προϋπολογισμού 1.500.000 € και το «ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΖΩΩΝ ΤΟΥ ΠΕΣΥΔΑΠ» το οποίο ενισχύσαμε με το ποσό των 75.000 € για την προμήθεια ενός ασθενοφόρου μεταφοράς τραυματισμένων ζώων και μιας γεννήτριας ρεύματος.

Εξίσου σημαντικές είναι οι παρεμβάσεις από τη Διεύθυνση Μητροπολιτικών Υποδομών με πιο σημαντική το έργο «Συντήρηση οδοστρωμάτων στο οδικό δίκτυο ΠΑΟΔ, Περιοχής Πειραιά , αρμοδιότητας Δ.ΔΙ.Μ.Υ», προϋπολογισμού 2.400.000 € , με το οποίο ασφαλτοστρώθηκαν τμήματα βασικών οδικών αξόνων αρμοδιότητας της Περιφέρειας Αττικής στα όρια του Δήμου Πειραιά, όπως της Λεωφόρου Αθηνών-Πειραιώς, της Κόνωνος, της Αλιπέδου, της Ομηρίδου Σκυλίτση της Μικράς Ασίας και της Εθν. Μακαρίου στο Νέο Φάληρο. Εκτός από τις ασφαλτοστρώσεις από τη ΔΙΔΙΜΥ πραγματοποιήθηκαν παρεμβάσεις για την αναβάθμιση του οδοφωτισμού με νέα φωτιστικά led, την αναβάθμιση της φωτεινής σηματοδότησης, τον καθαρισμό από graffiti της υπόγειας διάβασης στο ΣΕΦ και των πινακίδων σήμανσης στους οδικούς άξονες αρμοδιότητας της ενώ σε συνεργασία με το Δήμο Πειραιά προγραμματίζεται η κατασκευή σε επιλεγμένα σημεία της πόλης έξυπνων πρότυπων διαβάσεων με στόχο την δημιουργία ασφαλούς περιβάλλοντος διάβασης των πεζών.

 1. ΕΡΓΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΑ ΑΠΟ ΠΕΠ ΑΤΤΙΚΗΣ 2014 – 2020.

Εκτός από τα έργα με χρηματοδότηση από ιδία έσοδα της Περιφέρειας Αττικής στα όρια του Δήμου Πειραιά χρηματοδοτήθηκαν και 14 έργα και δράσεις συνολικού προϋπολογισμού 34.624.130 € με χρηματοδότηση από το ΠΕΠ ΑΤΤΙΚΗΣ 2014-2020 (ΕΣΠΑ) με πιο σημαντικά:

την «Προμήθεια Ιατροτεχνολογικού Εξοπλισμού για τις ανάγκες του Γενικού Νοσοκομείου Πειραιά “Τζάνειο”» προϋπολογισμού 1.691125 €, την «Αστική Ανάπλαση της Λεωφόρου Ειρήνης στο Νέο Φάληρο »προϋπολογισμού 682.000 € και τρεις ψηφιακές δράσεις αναβάθμισης και προβολής του Πειραιά ως Τουριστικού και Πολιτιστικού προορισμού, συνολικού προϋπολογισμού 2.600.000 € τα οποία έχουν ολοκληρωθεί ενώ σε εξέλιξη είναι τα έργα και δράσεις:

 • «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΤΟΥ ΧΑΤΖΗΚΥΡΙΑΚΕΙΟΥ ΟΡΦΑΝΟΤΡΟΦΕΙΟΥ » προϋπολογισμού 13.320.115 €
 • «Κέντρο Στήριξης της Επιχειρηματικότητας Δήμου Πειραιά» Προϋπολογισμού 6.100.000 €
 • Εκπόνηση μελετών «7Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ – ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ & Η/Μ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ» προϋπολογισμού 465.750 €
 • «ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΠΕΙΡΑΙΑ» προϋπολογισμού 800.000 €.

Αφορά παροχή υπηρεσίας για τη βελτίωση της προσβασιμότητας και εκπόνηση μελέτη κυκλοφορίας και στάθμευσης .

 • «Δίκτυο Πρόληψης και Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης στο Δήμο Πειραιά – Social Innovation Piraeus» προϋπολογισμού 2.993.000 €
 • «ΔΙΕΥΡΥΜΕΝΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΔΗΜΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ» προϋπολογισμού 1.188.549 €
 • «ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΞΕΝΩΝΑ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΠΕΙΡΑΙΑ» προϋπολογισμού 1.300.000 €
 • «ΔΟΜΕΣ ΑΣΤΕΓΩΝ ΔΗΜΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ: ΑΝΟΙΧΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΗΜΕΡΑΣ ΑΣΤΕΓΩΝ (ΑΚΗΑ) ΚΑΙ ΥΠΝΩΤΗΡΙΟ» προϋπολογισμού 2.395.844 € και τις
 • «ΔΟΜΕΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΒΑΣΙΚΩΝ ΑΓΑΘΩΝ: Α) ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ, Β) ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΥΣΣΙΤΙΟ, Γ) ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΔΗΜΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ» προϋπολογισμού 1.087.791 €

Σημειώνεται ότι έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση για τη συνέχιση της λειτουργίας των κοινωνικών δομών και την νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027.

Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση ( ΟΧΕ) ΠΕΙΡΑΙΑ

Η χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ δεν σταματά στα παραπάνω έργα. Ο Δήμος Πειραιά συμμετείχε στη διαγωνιστική διαδικασία το 2017 και εξασφάλισε την έγκριση και χρηματοδότηση μέσω του ΠΕΠ ΑΤΤΙΚΗ της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) , η οποία αποτελεί το μεγαλύτερο επενδυτικό σχέδιο στην ιστορία του Δήμου Πειραιά.

Η χρηματοδότηση θα συνεχιστεί και τη νέα προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ 2021-2027, με αυξημένες πιστώσεις που φτάνουν τα 107.000.000 € , προκειμένου ο Δήμος να υλοποιήσει επενδύσεις που θα οδηγήσουν στην αλλαγή της φυσιογνωμίας της πόλης, όπως η ολοκλήρωση αναπλάσεων κεντρικών σημείων της πόλης, και η υλοποίηση δράσεων βιώσιμης αστικής κινητικότητας, η ενεργειακή αναβάθμιση δημοτικών κτηρίων για εξοικονόμηση ενέργειας αλλά και δράσεων για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

 1. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ – ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Ειδική αναφορά αξίζει στη χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Αττικής με το ποσό του 1.200.000 € της λειτουργίας του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, το οποίο αποτελεί ισχυρό φορέα πολιτιστικής ανάπτυξης αλλά και στολίδι και τοπόσημο για την πόλη του Πειραιά και την ευρύτερη περιοχή.

Επίσης από το 2020 μέχρι σήμερα η Περιφέρεια Αττικής έχει συνδιοργανώσει με το Δήμο Πειραιά και φορείς της πόλης (Μητρόπολη Πειραιά, Δικηγορικός Σύλλογος, Εμπορικός Σύλλογος, Πρωτοδικείο Πειραιά, Αθλητικούς & Πολιτιστικούς Συλλόγους, Σύλλογο Απανταχού Μανιατών, Αδελφότητα Κρητών « Η ΟΜΟΝΟΙΑ» κ.λπ.) 37 μικρές και μεγάλες πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις τις οποίες χρηματοδότησε με το ποσό των 410.757 €.

 1. ΔΡΑΣΕΙΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ

Στις 6/4/2020 παραδόθηκαν στο Δήμο Πειραιά πέντε νέα σύγχρονα απορριμματοφόρα και 600 καφέ κάδοι ανακύκλωσης.

 1. ΤΕΒΑ

Στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Επισιτιστικής & Βασικής Υλικής Συνδρομής, που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους (ΤΕΒΑ) και υλοποιείται με το συντονισμό της Περιφέρειας Αττικής έχουν πραγματοποιηθεί διανομές τροφίμων και άλλων ειδών βασικής υλικής συνδρομής που περιλαμβάνουν συσκευασμένα κρέατα, τυροκομικά προϊόντα, τυποποιημένα τρόφιμα και είδη καθαρισμού και προσωπικής υγιεινής, σε 2.148 οικογένειες που διαβιούν στον Πειραιά .

Οι διανομές θα συνεχιστούν στο άμεσο διάστημα μέσω του προγράμματος επισιτιστικής βοήθειας το ΤΕΒΑ, το οποίο ξεπερνάει τα 20 εκατ. € για όλη την Περιφέρεια. Οι πρώτες διανομές του νέου προγράμματος στο Δήμο Πειραιά έχουν προγραμματιστεί για το διάστημα από 11/7/2023 έως 13/7/2023.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: