Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Ζητείται άμεση ενημέρωση για τις δαπάνες των υλικών του Διαβήτη

ΥΓΕΙΑ στις 18/12/2021

Επιστολή Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ιατρικών και Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ), προς τον ΕΟΠΥΥ και το υπουργείο Υγείας 

|> Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ιατρικών & Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ),με επιστολή του προς τον ΕΟΠΥΥ και το υπουργείο Υγείας ζητά την άμεση και επίσημη ενημέρωση του Συνδέσμου, αναφορικά με τη συνολική διαμόρφωση του προϋπολογισμού των δαπανών για τα υλικά του Σακχαρώδη Διαβήτη για το 2022, βάσει ρεαλιστικών προβλέψεων βασισμένη στα δημογραφικά δεδομένα, ώστε να μην επαναληφθεί το φαινόμενο των συνεχών τροπολογιών, που τελικά μεταμορφώνει τον προϋπολογισμό σε απολογισμό έτους, καταρρίπτοντας ολόκληρο τον οικονομικό προγραμματισμό των εταιρειών μας από την αρχή του έτους και αναδρομικά.

Συγκεκριμένα ο ΣΕΙΒ, με αφορμή την αναθεώρηση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ για το έτος 2021 όπως δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 5457 (25/11/2021), γνωστοποιεί:

  • Αν και υπάρχει αύξηση του προϋπολογισμού του Αναλώσιμου Υγειονομικού Υλικού κατά 3.400.000€, παρ’ όλα αυτά στον συνολικό προϋπολογισμό Υλικών Σακχαρώδη Διαβήτη, στις κατηγορίες Λ4Α, Λ4Β και Λ4Γ, υπάρχει συνολική μείωση κατά 1.000.000 €,τη στιγμή που ο αριθμός των πασχόντων έχει αυξηθεί κατά 5% σύμφωνα με τα νεότερα δεδομένα της ΗΔΙΚΑ. Σημειώνεται δε ότι, η αύξηση αυτή είναι ίση με τη μέση ετήσια αύξηση του επιπολασμού του διαβήτη σε παγκόσμια κλίμακα σύμφωνα με τον ΠΟΥ (24% αύξηση στον νεογνικό διαβήτη, 18% αύξηση άλλων τύπων διαβήτη και 22% αύξηση σε περιπτώσεις ινσουλινοπενίας).
  • Εν μέσω διαπραγμάτευσης της ένταξης νέων τεχνολογιών στην αποζημίωση του ΕΟΠΥΥ, πραγματοποιείται μείωση 7.000.000€ στην κατηγορία Λ4Β Υλικά Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1, στην οποία εντάσσονται κατά κύριο λόγο οι νέες τεχνολογίες, χωρίς να έχει δημιουργηθεί ακόμα διακριτός προϋπολογισμός για αυτά τα προϊόντα. Με άλλα λόγια, επιδιώκει ο ΕΟΠΥΥ με τη διαπραγμάτευση να εντάξει νέα προϊόντα στην αποζημίωση, μέσα σε έναν προϋπολογισμό που ήδη έχει πολύ μεγάλα claw-back.
  • Η κατηγορία Λ4Γ Αντλίες Ινσουλίνης, μια θεραπεία που διατίθεται μόνο κατόπιν έγκρισης από το Ανώτατο Υγειονομικό Συμβούλιο (ΑΥΣ) σε ανθρώπους με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1, παραμένει ακόμα υποχρηματοδοτούμενη, προκαλώντας αυξανόμενο claw-back και χρηματοδότηση από τις εταιρείες.
  • Οι νέες τεχνολογίες διαβήτη όπως τα συστήματα στιγμιαίας και συνεχούς καταγραφής γλυκόζης και οι αντλίες ινσουλίνης βρίσκονται δυστυχώς ακόμα σε αυξημένους συντελεστές ΦΠΑ 24% και 13%, παρά τις προτάσεις των Συλλόγων Ασθενών και του ΣΕΙΒ για μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 6% – όπως οι ταινίες μέτρησης σακχάρου.

Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι ο Οργανισμός δεν λαμβάνει υπ’ όψιν τις πραγματικές ανάγκες του πληθυσμού με Σακχαρώδη Διαβήτη στη χώρα, υποχρηματοδοτώντας τη συγκεκριμένη θεραπευτική κατηγορία, ενώ παραμένει αδιευκρίνιστο και χωρίς στοιχειώδη πρόβλεψη, το πώς και σε τι προϋπολογισμό θα ενταχθούν οι νέες τεχνολογίες που θα οδηγήσουν στην πρόληψη των επιπλοκών, των υπογλυκαιμιών και εν γένει στη σωστότερη και διατηρήσιμη ρύθμιση του ΣΔ, που τελικά οδηγούν άμεσα στην εξοικονόμηση πόρων για το σύστημα υγείας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη.

Ο ΣΕΙΒ καλεί τα συναρμόδια υπουργεία και τον ΕΟΠΥΥ να αναλάβουν άμεσα τις ευθύνες τους και να διαμορφώσουν ρεαλιστικούς προϋπολογισμούς που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες των πασχόντων από Σακχαρώδη Διαβήτη.

Σχετικά με τον ΣΕΙΒ 

Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ιατρικών & Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ) είναι ο μεγαλύτερος και παλαιότερος πανελλαδικός Σύνδεσμος των εταιρειών που διακινούν Επιστημονικά και Ιατροτεχνολογικά προϊόντα (δηλαδή κάθε είδους υγειονομικό υλικό πλην φαρμάκων) στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Ιδρύθηκε το 1986 και περιλαμβάνει σήμερα 173 μέλη, τα οποία απασχολούν πάνω από 5.000 εργαζομένους. Περισσότερα στοιχεία στον δικτυακό τόπο του Συνδέσμου: http://www.seiv.gr. Τηλ. επικοινωνίας 210 6985914 & 916, e-mail: info@seiv.gr

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: