Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Ερώτηση ΝΔ για να μην κοπούν από τον ΕΟΠΥΥ τα αναγκαία αναλώσιμα για τους διαβητικούς

ΥΓΕΙΑ στις 27/07/2017

Μείωση 35%

|> Ερώτηση  στη Βουλή κατατέθηκε από τον Τομέα Υγεία της ΝΔ (σ.σ. επικεφαλής ο βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ και τομεάρχης Υγείας, Βασίλης Οικονόμου), για “τις τεράστιες περικοπές αναλωσίμων στους διαβητικούς της τάξεως του 35%“. Στην σχετική ανακοίνωση τονίζεται: “Σε μια ιδιαίτερη κρίσιμη περίοδο για τους πολίτες  οι περικοπές του ΕΟΠΥΥ από 90 εκ. σε 60 εκ. για το 2017 αποδεικνύουν την αναλγησία της δήθεν αριστερής κυβέρνησης των κ.κ. Τσίπρα-Καμμένου. Τους  καλούμε να σταματήσουν επιτέλους τα επικοινωνιακά παιχνίδια και ν’ ασχοληθούν με τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών“.

Στην ερώτηση που κατατέθηκε, αναφέρεται:

Προς: Υπουργό Υγείας
Θέμα: Κόβει ο ΕΟΠΥΥ από τους διαβητικούς τα αναλώσιμα!
Κύριε Υπουργέ,

Με την ΥΑ που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 1752Β’/22-5-2017, το Υπουργείο Υγείας, επιβάλλει μείωση του ετήσιου κλειστού προϋπολογισμού για τα αναλώσιμα διαβήτη που θα αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ στην εξωνοσοκομειακή αγορά το 2017. Αυτό σημαίνει ότι οι αποζημιώσεις θα κατέβουν από τα 90 εκατ. ευρώ στα 60 εκατ. ευρώ , δηλαδή μείωση της τάξης του 35%! Μάλιστα, στην ίδια ΥΑ αναφέρεται ότι ο προϋπολογισμός αυτός θα μειωθεί περαιτέρω και τα επόμενα έτη, δηλαδή το 2018 και το 2019.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι, από τις διεθνείς μελέτες, το 80% του κόστους του σακχαρώδους διαβήτη κατευθύνεται στην αντιμετώπιση των επιπλοκών των αρρύθμιστων ασθενών, με αποτέλεσμα οι ζωές τουλάχιστον  800.000 ατόμων με διαβήτη στη χώρα μας να επηρεαστούν άμεσα, μη μπορώντας να προμηθευτούν τα αναλώσιμα, αλλά και έμμεσα, μέσω των δαπανηρών επιβαρύνσεων που η δύσκολη οικονομική κατάσταση των Ελλήνων δεν επιτρέπει την κάλυψη αυτής της σημαντικής δαπάνης.

Κατόπιν όλων αυτών,

Ερωτάστε:

1) Έγινε η κατάλληλη προγενέστερη διαβούλευση με τους αρμόδιους επιστημονικούς φορείς , αλλά και με το σύλλογο ασθενών με διαβήτη, προκειμένου να οδηγηθείτε στις ανωτέρω αποφάσεις;

2) Ποιες ενέργειες θα κάνετε προκειμένου να διασφαλίσετε ότι με τη μείωση της τιμής των αναλωσίμων δεν θα μειωθεί τόσο  η ποιότητα τους όσο και η πρόσβαση των Ελλήνων διαβητικών ασθενών σε νέες αξιόπιστες τεχνολογίες, ακολουθώντας πάντα τα πρότυπα της Ε.Ε.;

Οι ερωτώντες βουλευτές:

Βασίλης Οικονόμου, Ιάσονας Φωτήλας, Κων. Τσιάρας , Άδωνις Γεωργιάδης, Μαρία Αντωνίου, Σοφία Βούλτεψη, Στέργιος Γιαννάκης, Βασίλειος Γιογιακάς, Χρήστος Κέλλας, Γιώργος Κασαπίδης, Σίμος Κεδίκογλου, Χρήστος Μπουκώρος, Άννα Καραμανλή, Θεόδωρος Καράογλου, Μάνος Κόνσολας, Αικατερίνη Παπακώστα, Γεώργιος Στύλιος, Γεώργιος Βαγιωνάς.

Απάντηση