Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Ηχηρό μήνυμα από τον Πειραιά για παραμονή μας σε Ευρώπη και Ευρώ”

Ηχηρό μήνυμα για την παραμονή της χώρας μας στην Ευρωζώνη και την Ευρώπη, έστειλαν βουλευτές και μέλη των παραγωγικών, επιστημονικών και κοινωνικών φορέων του Πειραιά, οι οποίοι απαρτίζουν την «Πρωτοβουλία, Πειραιάς… ΝΑΙ στην Ευρώπη»,  σε κοινή συνέντευξη Τύπου, που έδωσαν σήμερα Τετάρτη 1/7 με αφορμή τις τελευταίες, δραματικές πολιτικοοικονομικές εξελίξεις, στο Μέγαρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς (ΕΒΕΠ).

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο επιχειρηματικός κόσμος της πόλης ανέδειξε τα σοβαρά προβλήματα, που προκαλεί στη λειτουργία των επιχειρήσεων η επιβολή ελέγχων στη διακίνηση κεφαλαίων (capital controls) και καταγράφονται έντονα στο λιανικό, χονδρικό και εξωτερικό εμπόριο (εισαγωγές/εξαγωγές), στη ρευστότητα και στις συναλλαγές, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό.

Όπως επισημάνθηκε, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει τεθεί εκτός του συστήματος διατραπεζικών συναλλαγών “Target 2”, γεγονός που εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους, ειδικά, εάν η εν λόγω κατάσταση διαρκέσει περισσότερο από μία εβδομάδα.

Παράλληλα, η απαίτηση 100% προπληρωμής των εισαγωγών, που έχει επεκταθεί από τις πολύ μικρές και μικρομεσαίες στις μεγαλύτερες επιχειρήσεις, δεν είναι εφικτή, ενώ υπάρχει κίνδυνος καταστροφής πρώτων υλών και προϊόντων, που δεν μπορούν να παραληφθούν, εφόσον καθυστερεί η εξόφληση των εισαγωγών. Σοβαρές καθυστερήσεις παρατηρούνται ακόμη, στη μεταφορά των προϊόντων, ενώ παρατηρούνται προβλήματα στη μισθοδοσία, στα συγχρηματοδοτούμενα έργα (ΕΣΠΑ), κ.ά.

Ο βουλευτής Α΄ Πειραιά & Νήσων, Κ. Κατσαφάδος, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Πρόκειται για μία κρίσιμη ιστορική στιγμή. Είμαστε πιστοί στις αρχές της Δημοκρατίας. Το πραγματικό ερώτημα του δημοψηφίσματος δεν σχετίζεται, με το αν συμφωνούμε ή διαφωνούμε με τις προτάσεις των δανειστών, αλλά, εάν θέλουμε, να συμμετέχουμε στην Ευρώπη. Γι’ αυτό πιστεύω, ότι ο πολιτικός κόσμος πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Εάν ψηφίσουμε “ναι”, θα είμαστε μέσα στο “παιχνίδι” και θα το παλέψουμε».

Από την πλευρά της, η βουλευτής Α΄ Πειραιά & Νήσων, Σ. Αντωνάκου είπε: «Ο τρόπος που σκέφτεται και ενεργεί η σημερινή κυβέρνηση είναι επικίνδυνος. Το δημοψήφισμα είναι πλαστό και διχάζει τους Έλληνες. Ως παγκόσμια πρωταθλήτρια, έχω δει την Ελλάδα στο υψηλότερο σκαλί, γι’ αυτό και θλίβομαι με την όλη κατάσταση, ενώ  σκέφτομαι, να παραιτηθώ από το βουλευτικό μου αξίωμα, εάν βγούμε εκτός της ευρωπαϊκής οικογένειας».

Ο π. βουλευτής Α΄ Πειραιά και Νήσων, Κ. Αρβανιτόπουλος,  επεσήμανε: «Οι παλαιότερες γενιές έζησαν τον πόλεμο, την Κυπριακή τραγωδία. Μετά την είσοδο της χώρα μας στην Ε.Ο.Κ. , πιστεύαμε όλοι, πως κάτι αντίστοιχο δεν θα συνέβαινε ξανά. Όμως, δεν είναι η ώρα της απόδοσης ευθυνών, γιατί πρέπει να κλείσει η Συμφωνία, διατηρώντας την εθνική μας ομοψυχία και αποφεύγοντας τον εθνικό ακρωτηριασμό».

Ο δήμαρχος Πειραιά, ως επικεφαλής του συνδυασμού “Πειραιάς Νικητής”, Γιάννης Μώραλης, σημείωσε: «Η πλειονότητα των φορέων του Πειραιά είναι ενωμένη και σήμερα αυτό  αποδεικνύεται για άλλη μία φορά. Για την πόλη μας, διακυβεύονται τα πάντα: οι ευρωπαϊκοί πόροι, τα χρήματα του ΕΣΠΑ και των άλλων προγραμμάτων, τα οποία είναι απαραίτητα για την υλοποίηση των προγραμματικών σχεδίων και έργων, αναγκαίων για να υπάρξει ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή, ώστε  να αντιμετωπιστούν τα χρόνια προβλήματα του Πειραιά. Συνειδητά, πρέπει να επιλέξουμε, μεταξύ μίας σκληρής και μίας σκληρότερης συνθήκης, όμως δεν έχουμε άλλη επιλογή, από το να ενισχύσουμε το «ναι» στην Ευρώπη».

Στην ομιλία του, ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ, Β. Κορκίδης, μεταξύ άλλων, είπε ότι «για εμάς δεν υπάρχουν διλήμματα, ούτε συμφωνούμε, να παίζεται το μέλλον του τόπου κορώνα- γράμματα. Ξεκάθαρα, λέμε “ναι” στην Ευρώπη, εκεί δηλαδή που ανήκουμε –  η Ελλάδα και οι Έλληνες!» και τόνισε: «Τους κόπους γενεών και τις θυσίες μας, δεν τις χαρίζουμε σε κανέναν, ούτε θα αφήσουμε να καταστρέψουν κι άλλο την περηφάνια του ελληνικού λαού! Γι’ αυτό και κηρύττω ιερό πόλεμο, ενώ δεν θα συγχωρήσω ποτέ, εκείνους οι οποίοι μας έφεραν σε αυτή την κατάσταση. Τα προβλήματα της αγοράς είναι διαχειρίσιμα, μέχρι την προσεχή Παρασκευή, καθώς την επόμενη εβδομάδα δεν θα είναι. Εάν συνεχιστεί η εν λόγω κατάσταση, κινδυνεύουν με κλείσιμο 650.000 επιχειρήσεις και κατ’ επέκταση, θα μείνουν άνεργοι  2 εκατ. εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους. Συμπερασματικά, όλη η αγορά θα βάλει ένα λουκέτο».

Τέλος, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιώς, Ν. Μανεσιώτης, υποστήριξε την άποψη πως «το ερώτημα του Δημοψηφίσματος είναι στρεβλό, ανέντιμο και παραπλανητικό. Θεωρούμε ότι, η ένταξη της χώρας μας στην οικογένεια της Ευρώπης ήταν ένα επίτευγμα, που πραγματοποιήθηκε με σκληρή εργασία, οπότε δεν δικαιούμαστε σήμερα να το απολέσουμε. Ας μην ξεχνάμε, πως το  Α.Ε.Π. της Ε.Ε. είναι μεγαλύτερο σε σύγκριση με εκείνο της Αμερικής ή της Κίνας, Ινδίας και Ιαπωνίας αθροιστικά και θα πρέπει να προσπαθήσουμε να παραμείνουμε μέλος της ισχυρής Ευρώπης».

Την πρωτοβουλία «Πειραιάς … ΝΑΙ στην Ευρώπη», αποτελούν:
-ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΤΣΑΦΑΔΟΣ Βουλευτής Α’ Πειραιά & Νήσων
-ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ Βουλευτής Α’ Πειραιά & Νήσων
-ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΡΚΙΔΗΣ Πρόεδρος Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς
-ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ Πρόεδρος Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Αττικής Ομόρων Νομών & Νήσων Αιγαίου
-ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΛΑΤΑΝΗΣΙΩΤΗΣ Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά
-ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΥΒΑΡΗΣ Πρόεδρος Φαρμακευτικού Συλλόγου Πειραιά
-ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΕΣΙΩΤΗΣ Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Πειραιώς
-ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΘΙΟΣ Αντιπρόεδρος Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς
-ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΡΥΔΗΣ τ. Βουλευτής Α’ Πειραιά & Νήσων
-ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ Γεν. Γραμματέας Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιώς
-ΗΛΙΑΣ ΓΟΥΖΟΥΑΣΗΣ Αντιπρόεδρος Φαρμακευτικού Συλλόγου Πειραιά
-ΑΝΔΡΕΑΣ ΒΡΟΝΤΑΚΗΣ Πρόεδρος Συλλόγου Εκτελωνιστών Πειραιώς Αθηνών
-ΛΑΖΑΡΟΣ ΓΙΑΤΡΑΚΟΣ Μέλος Δ.Σ. Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιώς
-ΝΙΚΟΣ ΜΑΥΡΙΚΟΣ Πρόεδρος Πανελληνίου Συλλόγου Εφοδιαστών Πλοίων
-ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ, Πρόεδρος Συνδέσμου Εμπορικών Αντιπροσώπων και Διανομέων Πειραιά
-ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΘΗΝΑΙΟΣ Πρόεδρος Πειραϊκού Συνδέσμου
-ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΜΑΚΗΣ Πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Αίγινας
-ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΡΓΑΡΟΠΟΥΛΟΣ, Αντιπρόεδρος Συλλόγου Βιβλιοχαρτοπωλών και Εκδοτών Πειραιά
-ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΡΜΕΝΑΚΗΣ τ. Πρόεδρος Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας
-ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΧΟΝΔΡΟΚΟΥΚΗΣ, Πρόεδρος Συλλόγου Καθηγητών Πανεπιστημίου Πειραιά
-ΙΩΑΝΝΗΣ ΖΑΧΑΡΟΣ Πρόεδρος Συλλόγου Φοιτητών Πανεπιστημίου Πειραιά «Ο ΠΛΑΤΩΝ»
-ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Πρόεδρος Συλλόγου Φοιτητών ΤΕΙ Πειραιά

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: