Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Η ακμή, τα αντισυλληπτικά, η έκθεση στον ήλιο και τα μέτρα προστασίας

ΥΓΕΙΑ στις 30/07/2015

Το καλοκαίρι δεν είναι και τόσο φιλικό για την ακμή, καθώς η υπερβολική έκθεση στον ήλιο, επιδεινώνει την όποια κατάσταση των ατόμων που αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα. Και δεν είναι μόνον οι έφηβοι, αλλά και άτομα που έχουν πατήσει τα… σαράντα!

Η ακμή  είναι ένα χρόνιο πρόβλημα που δεν είναι χαρακτηριστικό της εφηβείας, όπως πολλοί πιστεύουν. Όπως επισημαίνει ο καθηγητής Κωνσταντίνος Κουσκούκης*, είναι πιο συχνή στους έφηβους, αλλά αφορά όλες τις ηλικίες, γιατί μπορεί να εμφανιστεί για πρώτη φορά  ακόμα και μέχρι τα 40 ή να συνεχιστεί και μετά από αυτήν την ηλικία. Προκαλεί έντονη ψυχολογική επιβάρυνση και έχει την τάση να υποτροπιάζει, γι’ αυτό και απαιτείται ειδική φροντίδα όλο τον χρόνο.

Σύμφωνα με τον καθηγητή κ. Κουσκούκη ειδικά την καλοκαιρινή περίοδο όσοι πάσχουν από ακμή πρέπει να έχουν υπ΄όψιν τους τα εξής:kouskounis iatros

  • Η ακμή βελτιώνεται λόγω της καλής διάθεσης και έλλειψης στρες κατά τη διάρκεια των διακοπών.
  • Ο ήλιος και το θαλασσινό νερό βοηθούν τις περισσότερες φορές την ακμή, αλλά η έκθεση στον ήλιο πρέπει να γίνεται με μέτρο, διότι η υπερβολική έκθεση μπορεί να την επιδεινώσει.
  • Η χρήση του αντιηλιακού είναι απαραίτητη, ειδικά σε όσους πρόσφατα ολοκλήρωσαν αγωγή με ρετινοειδή, αλλά και σε όσους χρησιμοποιούν τοπική θεραπεία που μπορεί να κάνει το δέρμα φωτοευαίσθητο.
  • Οι γυναίκες επίσης που χρησιμοποιούν αντισυλληπτικά για τη θεραπεία της ακμής,  πρέπει να χρησιμοποιούν συστηματικά και αντιηλιακό στο πρόσωπο για να αποφύγουν τον κίνδυνο μελάσματος (δερματική δυσχρωμία).
  • Η επιλογή του αντιηλιακού είναι σημαντική, διότι πολλά αντιηλιακά που δεν είναι σχεδιασμένα για το ακνεϊκό ή λιπαρό δέρμα μπορεί να επιδεινώσουν ή και να προκαλέσουν ακμή. Το ίδιο ισχύει και για τα αντιηλιακά σώματος, καθώς όσοι έχουν λιπαρό δέρμα καλό θα ήταν να αποφεύγουν τα αντιηλιακά με τη μορφή λαδιού για το σώμα.
  • Ειδικά οι γυναίκες με αυξημένη εφίδρωση θα πρέπει κατά τους θερινούς μήνες να επιλέξουν και μη λιπαρές μορφές μακιγιάζ για να μη μπλοκάρουν επιπλέον τους σμηγματογόνους αδένες.
  • Πολλές από τις τοπικές ή και συστηματικές με αντιβιοτικά θεραπείες που ακολουθούνται κατά τους θερινούς μήνες πρέπει να αντικατασταθούν με άλλα μη φωτοευαισθητοποιά προιόντα, άρα μία επισκεψη πριν τις διακοπές στο δερματολόγο είναι επιβεβλημένη.
  • Οι επεμβατικές θεραπείες για την ακμή, καθώς και για τις ουλές ακμής απαγορεύονται τις εποχές με έντονη ηλιοφάνεια.
  • Τέλος, με την ηλιοφάνεια ο κίνδυνος μεταφλεγμονώδους υπέρχρωσης είναι εντονότερος, άρα απαγορεύεται ρητά να «πειράζουν» οι ασθενείς τα σπυράκια και να εκτίθενται στον ήλιο.

* Ο Κων. Κουσκούκης είναι καθηγητής Δερματολογίας, πρ. αντιπρύτανης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου -Πρόεδρος της Επιτροπής Ιαματικών Πηγών.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: